MBL-forhandlingsleder Pernille A. Børset og NJ-forhandlingsleder Dag Idar Tryggestad er klare for to dager med lønnsforhandlinger.Foto: Marte Vike Arnesen
Lønnsforhandlinger 2023
Lønnsforhandlingene i gang: – Ser ikke for oss å akseptere noe mindre enn frontfaget
Tarifforhandlingene mellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) startet torsdag formiddag.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Da startskuddet for lønnsforhandlingene mellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes landsforening (MBL) startet i Nydalen torsdag formiddag, var stemningen god mellom partene.
Annonse
To relativt store delegasjoner med NJ-leder Dag Idar Tryggestad og MBLs forhandlingsleder Pernille A. Børset i spissen har nå to dager på seg til å bli enige.
Ettersom årets oppgjør er et mellomoppgjør handler forhandlingene denne gangen kun om penger.
Fokus på de som har minst
Tryggestad tar seg tid til en prat med Journalisten før forhandlingene starter. Han er klar på at det viktigste utgangspunktet i år er å ivareta kjøpekrafta til NJs medlemmer.
Samtidig er de ekstra oppmerksomme på lønnsutviklingen til de lavtlønnede i bransjen.
– Det er de som har minst vi har fokus på i år. Det er de lavtlønte som har minst å gå på når prisene og kostnadene nå har skutt i været. Vi er i en situasjon med en veldig krevende økonomi, og det er i tillegg veldig krevende å være journalist i dag både lønnsmessig og arbeidsmessig, sier han til Journalisten.
Tryggestad forteller at mange av NJs medlemmer kan dokumentere at de per definisjon er lavtlønnet. Den utviklingen mener han går i feil retning.
– Det er flere som kommer til den lista enn tidligere, og det må vi ta tak i, sier han.
Han legger til:
– Et høyt generelt tillegg er bra for alle.
Annonse
Aksepterer ikke mindre enn frontfagene
Tryggestads ambisjoner er å lande oppgjøret på en forsvarlig måte. Han forventer resultater, men ønsker ikke å gå i detalj.
– Det er jo aldri sånn at vi går inn i en forhandling, og så blir våre krav innfridd. Da kunne vi jo spart oss å bruke penger på store møterom.
Han fortsetter:
– Vi er ikke bundet av frontfagsrammen, for vi er en uavhengig fagforening som forhandler på selvstendig grunnlag. Men vi vet jo et anslag for prisvekst, og vi vet hva frontfaget kom frem til, sier han.
Han legger til:
– Vi ser ikke for oss å akseptere noe mindre enn frontfaget.
Frontfagsforhandlingene landet til slutt på en ramme på 5,2 prosent.
En ordknapp MBLs forhandlingsleder Pernille A. Børset ønsker heller ikke å gå i detalj om hvilke forventninger de har til årets mellomoppgjør.
Ifølge en pressemelding MBL sendte ut tidligere på dagen, ser de for seg en løsning som balanserer journalistenes behov for kjøpekraft med bedriftenes lønnsevne og konkurranseevne på en god måte.
– Jeg håper at vi finner fram til en forhandlingsløsning. Jeg tør ikke å spå om vi klarer å nå fristen eller ikke, men det er ikke unaturlig at vi sitter over fristen om vi ser at det er muligheter for løsning, sier hun til Journalisten.
Forhandlingsfristen er satt til klokka 20 fredag kveld.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.