I gårsdagens utgave av Dagbladet skriver Marie Simonsen en kommentar om LO og vikarbyrådirektivet. Hun starter med følgende setning: «Hore! hore! hore! De taktfaste ropene truet med å overdøve Anette Trettebergstuen (30) da hun holdt innlegg på Oslo LOs demonstrasjon i forbindelse med EUs vikarbyrådirektiv.»
I dag følger VG opp dels med en nyhetssak. «Ap-topp hore-hetset» og dels med en kommentar av Frithjof Jacobsen med tittelen «Hold kjeft, idioter!»
Jeg er så hjertens enig med Jacobsens tittel og vil for egen regning føye til det kjente journalistslagord «Never check a good story».
«Sjekk aldri en god historie», underforstått, det kan vise seg at den er usann.
Å kalle noen for «hore», enten det er privat eller offentlig er forkastelig. Å bruke sex-kortet mot noen er uverdig og fjernt fra alle verdier fagbevegelsen står for.
Problemet med denne saken er at avisenes framstilling ikke stemmer med det mange har opplevd.
Undertegnede har forsøkt å finne ut hva som skjedde, hvem som sa hva. Var det mange som ropte «hore» slik VG og Dagbladet hevder, noen eller bare en enkeltperson.
Til sammen, enten direkte eller indirekte, har jeg vært i kontakt med rundt 50 personer som var til stede på demonstrasjonen. Fotografen i HK-nytt, Martin Guttormsen Slørdal , tok opp video fra demonstrasjonen. Han har sett nøye igjennom den, også de opptakene som ikke er offentliggjort.
Hendelsen ble grundig dekket av LO Media. Det var rundt ti journalister og fotografer fra ulike redaksjoner til stede. I tillegg var det grafiske personalet ut i den politiske streik. Noen sto i mengden, noen sto i front, én sto på Løvebakken. Jeg har snakket med leder i EL & IT Forbundet, Hans Felix. Han sto tett ved Trettebergstuen. Jeg har snakket med leder i LO i Oslo, Roy Pedersen. Som møteleder brukte han samme mikrofon som Trettebergstuen.
Ingen har hørt at noen har ropt «hore».
Det er bare én person som påstår at hun har hørt noen rope «hore». Det er Anette Trettebergstuen. Det har hun sagt til undertegnede og andre. På Twitter skriver hun at det var en gjeng som ropte det. «er det greit da, når det bare var en gjeng, og ikke alle?», skriver hun på Twitter-kontoen sin.
Marie Simonsen i Dagbladet henviser på Facebook og Twitter til LOs nestleder Gerd Kristiansen. Kristiansen er også sitert i dagens VG.
På Facebook skriver Gerd Kristiansen: «Det var ikke bare Marie Simonsen som hørte at det ble ropt hore, det var det mange som hørte, ikke minst hun som holdt innledningen. »
Verken Gerd Kristiansen eller Marie Simonsen er noen gode vitner. Ingen av dem var til stede på demonstrasjonen.
Det som er helt åpenbart og uomtvistelig er at Simonsens kommentar gir et feilaktig bilde. Beskrivelsen «Hore! hore! hore! De taktfaste ropene truet med å overdøve Anette Trettebergstuen», er så feilaktig at Simonsen på egen hånd burde dementere den. Det er også noen som burde sørge for at Pressens Faglige Utvalg (PFU)ser nøyere på saken.
Mange har reagert på at demonstrantene oppførte seg ufint ved å bue og prøve å overdøve alle med å rope «veto, veto, veto». Men det finnes ikke noe grunnlag å si at «hore»-roping preget demonstrasjonen.
Det er underlig at det bare er Trettebergstuen som har hørt hore-ropinga. Men samtidig var hun i en ekstremt stressa situasjon stilt overfor en fiendtlig innstilt folkemasse. Det er mulig at hun oppfattet ting feil.
Det som er kritikkverdig er at hun spiller ut sex-kortet. Hun bruker hore-ropinga til å stigmatisere sine politiske motstandere, og det er vel ikke det spor bedre enn å rope «hore». Det er vanskeligere for 50 år gamle menn å bli kvitt et «gammal gris»-stempel enn det er for Trettebergstuen å bli kvitt et eventuelt «hore»-stempel.
At Dagbladet og VG følger opp uten å sjekke historien bare understreker poengene: «never check a good story», og rett og slett: Hold kjeft, idioter.
(Kommentaren er opprinnelig publisert på Fri fagbevegelse.)