Videoen av hendelsene i Kongsberg som skapte reaksjoner. Politimannen som ble tiltalt ble frikjent i retten.

– Massiv, tendensiøs og ensidig dekning av Kongsberg-saken

Advokat stiller seg kritisk til medienes dekning og mener hendelsen var lovlig politifaglig håndtering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

11. juli publiserte Politiforum et intervju med advokat i Zenit og tidligere politimann Pål S. Jensen. Her stiller Jensen seg kritisk til medienes dekning av Kongsberg-saken. 

– Det har vært en så massiv, tendensiøs og ensidig dekning av denne saken. En av Dagbladets kommentatorer mente jo å se fra overvåkingsvideoen at det var en forsvarsløs person som fikk juling av politiet. Men det er ikke det jeg ser. Personen gjør jo kraftig motstand, sier Jensen, som har ti års erfaring som politimann i Vestfold, Drammen, Asker og Bærum og Oslo

Det var Dagbladet som først kunne dele videobilder fra hendelsen som i ettertid har ført til at en politimann har stått tiltalt for vold. Saken skapte sterke reaksjoner da avisa den gangen ikke fikk innvilget innsyn i den politioperative loggen fra den aktuelle kvelden. 

Jensen mener at det han så på overvåkingsvideoen av hendelsen var lovlig politifaglig håndtering.

– Da var jeg en enslig svale. Sånn sett er det jo hyggelig å få støtte for mitt syn, sier Jensen etter Buskerud tingretts frikjennende dom fredag.

Mandag formiddag ble det kjent at de fornærmede anker erstatningskravet.

Paralleller til Baneheia

Han reagerer på at nesten ingen medier synes å ha vært interessert i politifaglige perspektiver underveis.

– Ingen medier har kontaktet meg etter intervjuet jeg ga til Dagbladet. De virker lite interessert i motstemmer, sier Jensen til Politiforum. 

I et debattinnlegg trekker Jensen også paralleller til det han mener er en ensidige mediedekningen i Baneheia-saken, og mener det er likhetstrekk i Kongsberg-saken. 

– Også i Baneheia-saken løp alle mediene i samme retning og dekket saken skjevt. Bare det at mediene kaller det «politivold-saken» sier jo sitt. Dette er i seg selv et ladet og tendensiøst begrep, og da har du jo allerede tatt stilling til saken, skriver Jensen i innlegget.

Særlig kritiserer han NRKs nyhetsdekning og reagerer på at statskanalen refuserte innlegget han. NRK avviser at refusjonen av kronikken hadde noe kritikken av statskanalens mediedekning å gjøre, står det i Politiforum. 

– Veldig skuffet

Også innsatsleder Arne Guddal i Sør-Øst politidistrikt stiller seg kritisk til medienes dekning av saken. 

– Jeg er veldig skuffet over mange medier som virkelig har drevet en stygg forhåndsdømming i denne saken. Lekkasjen av overvåkingsvideoen og alle saksdokumentene har vært helt forkastelig, sier Guddal. 

Guddal sier han takker nei til mange medier, i fare for å bi feilsitert på det han har uttalt i retten. 

– Ting er blitt tatt ut av sammenheng og det har vært direkte faktafeil. Mye av det som blir gjengitt er ufullstendige og noen ganger feilaktige opplysninger, sier Guddal til Politiforum. 

I et debattinnlegg svarer ansvarlig redaktør i Dagbladet, Frode Hansen på kritikken fra Guddal.

– Det er selvsagt helt legitime meninger, og vi skal naturligvis tåle kritikk. Men det virker ikke som om Guddal helt forstår medias rolle, står det i Hansens innlegg. 

Powered by Labrador CMS