I dag klokka 12 starter årets hovedoppgjør mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening. NJ og MBL skal forhandle mandag og tirsdag. Dersom partene ikke blir enige, går oppgjøret videre til Riksmeklingsmannen.
Den prosessen vil i tilfelle ta 14 dager, slik en at en eventuell konflikt tidligst kommer rundt 20. mai.
Lønnskravene blir den absolutte hovedsak i årets oppgjør i MBL-området, som omfatter i underkant av 4.000 NJ-organiserte i aviser, ukeblader, digitale medier og etermedier. Alle signaler NJ har fått fra medlemmene går ut på å prioritere lønn.
Krever ekstra tillegg
Søndag kveld sendte NJ sine konkrete lønnskrav til MBL, mens de såkalte tekstkravene ble overlevert forrige tirsdag. NJs økonomiske krav:
* Det gis et sentralt, generelt tillegg på én krone i timen, det vil 1.950 kroner på årsbasis, på minstelønnssatsene fra 1. april.
* Det settes av et beløp på 50 øre i timen, 975 kroner i året, per medarbeider til en like-/lavlønnspott. Hvordan denne fordeles, avtales lokalt.
De to kravene tilsvarer det økonomiske resultatet i de såkalte frontfagene, det vil normalt si industriansatte, som tradisjonelt legger føringer for oppgjørene i andre bransjer i arbeidslivet. LO og NHO forhandlet seg fram til dette for to uker siden.
I tillegg krever NJ et etterslepstillegg på 12.000 kroner for alle. NJ vil øke minstelønnssatsene med dette beløpet fra 1. april, noe som prosentvis vil bety mest for de lavest lønte.
Lavere lønnsvekst
Det er her krigen kommer til å stå i år. Kravet er basert på den store lønnsanalysen NJ har gjennomført de siste månedene. Analysen viser at lønnsutviklingen til NJ-medlemmene i MBL-området er betydelig lavere enn for så å si alle andre arbeidstakergrupper de siste ti-tolv årene. 12.000 kroner ekstra i sentralt tillegg, før de lokale oppgjørene i bedriftene, er ment som en første kompensasjon for etterslepet.
– Kravene våre innebærer en årslønnsvekst på 2,8 prosent, inkludert overhenget som vi er enige om utgjør 0,5 prosent, sier NJs forhandlingsleder i MBL-området, Bente Sabel.
Ifølge NJ er organisasjonens krav til MBL på nivå med andre lønnsoppgjør dette året.
Sabel har tidligere vist til et mulig smutthull for å oppnå høyere lønnstillegg enn frontfagene. Smutthullet står gjengitt i Riksmeklingsmannens anbefalte løsning i oppgjøret mellom Fellesforbundet og Norsk Industri, og er hentet fra de føringene LOs representantskap la i forkant av oppgjøret. I teksten heter det at frontfagmodellen «skal gi rammer for hele arbeidslivet, men ikke være til hinder for at det kan gis kompensasjon til grupper som systematisk over tid er blitt hengende etter i lønnsutviklingen».
Tallgrunnlaget
MBLs direktør og forhandlingsleder Arvid Sand har ikke vært tilgjengelig for kommentarer mandag formiddag.
– NJs krav kan bli vanskelige å oppfylle, sier han til MBLs hjemmeside.
MBL og NJ er på forhånd blitt enige om en rekke sentrale statistikktall, som er viktige for beregningen av totalrammen for oppgjøret. Se egen faktaboks.
Tallene for ukepressen vil bli avklart under forhandlingene. Når det gjelder digitale medier og etermedier i MBL-områder er antall NJ-medlemmer så lavt at det ikke har vært grunnlag for å beregne tilsvarende tallgrunnlag.
Tekstkravene
Et hovedoppgjør innebærer også muligheter for å justere innholdet i avtaleverket. NJ har valgt å kreve enkelte endringer i Journalistavtalen som kan ha betydning for å motvirke lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Kravene gjelder sikrere lønnsutvikling under foreldrepermisjon og økt innsats mot kjønnsbaserte lønnsforskjeller.
MBL krever på sin side blant annet slutt på journalistenes fototillegg og rett til å slippe turnusarbeid ved fylte 55 år.
Pause for NRKJ
Partene i det pågående oppgjøret mellom NRK og NRKJ ble før helgen enig om å utsette videre forhandlinger inntil det foreligger en avklaring mellom MBL og NJ. Fristen for NRK-forhandlingene er satt til fredag 30. april klokka 12.
NRKJ og de andre fagforeningene mottok onsdag det første tilbudet fra NRK. Torsdag leverte NJs forhandlingsutvalget et reviderte krav til arbeidsgiveren, mens NRK svarte med et nytt tilbud søndag.
– Det er stor avstand mellom partene, sa forhandlingsleder Hege Iren Frantzen NRKJ overleverte sitt reviderte krav. Ifølge NRKJ ligger det for lite penger på bordet, og de er skjevt fordelt.