Renate Gensch er tillitsvalgt i Berliner Verlag. Foto: Birgit Dannenberg
Tillitsvalgte i Mecom holdes i uvisse
BERLIN (Journalisten): Tillitsvalgte i de tyske Mecom-avisene får ingen informasjon om det forestående salget av Mecoms tyske aviser.
Alt tyder på at Mecom i dag selger sine tyske medieinteresser til Köln-forlaget M. DuMont Schauberg, men de ansatte i Mecom-avisene Berliner Zeitung, Berliner Kurier, Tip og Hamburger Morgenpost har ikke fått noen informasjon om hva som skjer med arbeidsplassene deres.
Tillitsvalgt Renate Gensch i Berliner Verlag sa til Journalisten torsdag at hun ikke har mottatt noen informasjon om et eventuelt salg og at hun foreløpig ikke vet stort mer enn det som står i avisene. Hennes kollega Holger Artus i Hamburger Morgenpost bekrefter at de ansatte holdes fullstendig utenfor salgsprosessen.
Absolutt stille
– Vi går ut fra at det blir undertegnet en avtale i dag, men vi vet ingenting sikkert. Vi har ikke fått noen som helst informasjon. Det er absolutt stille, sier Artus til journalisten.no i morges.
Forhandlingene mellom Mecom og DuMont skal ha pågått i lengre tid, og i tysk arbeidsliv har man ikke så strenge regler om informasjonsplikt som de som er hjemlet i Hovedavtalens paragraf 9 i Norge.
Men alt tyder på at salget vil bli gjennomført. DuMont vil ventelig betale 165 millioner euro for Berliner Verlag og Hamburger Morgenpost. Det tilsvarer det beløp Mecom for tre år siden betalte for Berliner Verlag alene.
Avhopper tilbake
Ryktene om salg har imidlertid slått gunstig ut for gjeldstyngede Mecom. Mecom-aksjen steg rundt 20 prosent på Londonbørsen i går og er nå oppe i 1,5 pence. Det er ingen tvil om at Mecom likevel trenger kontante penger, og det trenger de raskt. Før jul fikk Mecom en bankavtale som sikrer selskapet fram til 28. februar, men baksiden av medaljen var en ytterligere oppjustering av renten.
Forlagsgruppen M. DuMont Schauberg er Tysklands fjerde største avishus og utgir blant annet den velrenommerte Frankfurter Rundschau, en avis som normalt oppfattes litt til venstre i det tyske politiske landskap. Et interessant poeng er at nåværende sjefredaktør i FR, Uwe Vorkötter, for to år siden forlot jobben som sjefredaktør i Berliner Zeitung i protest mot Montgomerys og Mecoms sparetiltak.
Tyske aviser, blant annet taz, skriver i dag at Vorkötter vil få en meget sentral rolle i det nye avishuset. Man regner med at spesielt Berliner Zeitung og Frankfurter Rundschau vil kunne samarbeide på en rekke felter både innen redaksjon og salg, noe som kan medføre nye slankerunder i de to avisene.