Tillitsvalgte støtter tysk Montgomery-kritikk
Mecoms konsernutvalg har nettopp sendt ut en støtteerklæring til Berliner Verlags protester mot store nedbemanninger i selskapet.
– Vi skjønner fullt og helt frustrasjonen deres når de blir møtt med store kostnadsinnstramninger og krav til profittmarginer på 18 til 20 prosent. Slik vi ser det er det veldig uheldig at ledelsen setter urealistiske krav til netto profitt når konsekvensene vil være negative både for dem som mister jobben sin, for avisenes kvalitet og for tilliten til selskapet som sådan, heter det i erklæringen som er underskrevet Marianne Østlie, leder for konsernutvalget i Mecom.
Krav om avgang
Uttalelsen kommer i etterkant av et opprør mot David Montgomery i den tyske delen av Mecom. Tyske tillitsvalgte har skrevet et brev til Mecom-sjefen hvor de kritiserer urealistiske profittkrav og ber om at redaktøren for Berliner Zeitung, Joseph Depenbrock, går av.
– Det er den voldsomme sparepakken i Tyskland som utløste disse protestene, men vi tar ikke stilling til om Depenbrock bør gå av. Derimot konstaterer vi at det tyske arbeidsutvalget har mistet tillit til ham, sier Østlie til Journalisten. Fra før har også danske Mecom tillitsvalgte uttrykt sin sympati med tyskerne.
Ny tillitsmannsordning på vei
Østlie leder det som var konsernutvalget i Mecom Europe, og som opphørte 1. januar 2008. I en overgangsfase er det gamle konsernutvalget videreført, men dette inkluderer ikke den tyske delen av Mecom og nyinnkjøpte Wegener i Holland. Derfor jobbes det med en ny struktur for de tillitsvalgte i Mecom.
– Vi fikk først et forslag til ny ordning fra ledelsen i Mecom. Vi har sett på det og tatt med elementer fra det, men vi ønsker en mye mer konkret ordning hvor mer er slått fast i klartekst, sier Østlie.
Ikke krav på styrerepresentasjon
– Vi har gjort klar en tekst om en ny ordning for ansatt-representasjon som er lagt frem for Mecom ledelsen. Forslaget til samarbeidsordning tar for seg informasjonsflyt, konsultasjon mellom ledelsen og representanter for de ansatte og ansattes rettigheter, sier nestleder i konsernutvalget, Olav Skjegstad.
Han forklarer at da Mecom Europe opphørte, ble administrasjonen flyttet til London, og i henhold til britisk lov har ansatte ikke krav på styrerepresentasjon.
Samtidig krever EUs arbeidsdirektiv av 1994 at ethvert internasjonalt konsern som opererer i minst to land – og har over 1000 – ansatte skal ha en samarbeidsordning mellom ansatte og ledelse.
– Det er denne vi jobber med å få på plass nå. Forslaget vi har lagt fram bygger på en mal fra Orkla og må bli ferdigforhandlet i løpet av våren, sier Skjegstad. Planene skal godkjennes av representanter for de ansatte på et møte i mai.