Per Fjeld. Foto: Stavanger Aftenblad

– Dette holder ikke, Giske

At statsråden legger føringer på NRK og opprettholder forbudet er i strid med Strasbourg-dommen, mener advokat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Seks år etter at TV Vest (nå TV Aftenbladet) begynte kampen for å få politisk reklame på fjernsyn, forsøker kulturminister Trond Giske å omgå stasjonens seier ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

Ytringsfrihet

Giske vil ikke anke dommen som tillater politisk reklame på tv, men han ønsker likevel å opprettholde forbudet.

– Det er grunn til å legge vekt på kjennelsen i Strasbourg som førende. For oss er det fortsatt dette som står seg. Vi lurer også på hva NRK med sine publisistiske mål og sin redaksjonelle frihet vil gjøre med en slik plakatendring, sier Per Fjeld i TV Aftenbladet.

Han viser til at kulturministeren mener det holder med å endre NRK-plakaten slik at også de små partiene slipper til i NRKs valgsendinger. Meldingen fra Giske kan oppfattes som at NRKs eier legger redaksjonelle føringer.

– Det er ikke slik jeg oppfatter det. Vi har vært med på arbeidet i utformingen av endringene i stortingsmelding. Departementet har bedt oss beskrive praksis når det gjelder valgdekning. Vi er fornøyd med den utformingen NRK-plakaten har fått, og vi har full redaksjonell frihet når det gjelder dekningen.

Bjerkaas sier at det er opp til NRK hvem som skal intervjues i sendingene, og slår fast at kringkastingen har redaksjonell frihet.

Irrelevant

– Dette oppfatter jeg som nokså panisk og helt i strid med alt vi har jobbet med for å knesette redaktørenes frihet, sier Redaktørforeningens generalsekretær Nils E. Øy om Giskes grep.

– Han er den første som bryter sin egen lov.

Advokat Kyrre Eggen har representert TV Aftenbladet i saken for å få tillatt politisk reklame på tv. Han synes overrasket over Giskes vending onsdag.

– Det er åpenbart i strid med dommen og ytringsfriheten. Det er helt soleklart at dette holder ikke.

Han mener det er stor forskjell mellom ord og handling fra kulturministeren når han har kjempet for å få lovfestet Redaktørplakaten for å hindre eierne i å legge redaksjonelle føringer.

– Å dekke de små partiene redaksjonelt vil likevel ikke tilfredsstille dommens pålegg, sier Eggen. Han viser til at dommen står over norsk lov og mener tv-kanalene nå fint kan sende politisk reklame uten å bli refset av staten.

– Det statsråden måtte si nå er totalt irrelevant i forhold til dommen.

Powered by Labrador CMS