Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
«Fire til seks gonger om dagen sug den vesle guten på ei sprøyte med morfin.» slik åpner journalist Adalheidur Oldeide artikkelen «Han blei fødd med kraftige abstinensar» og setter samtidig tonen for en problemstilling som vekker sterke reaksjoner hos de fleste småbarnsforeldre.
Annonse
– Egentlig tenker jeg at man må håndtere problemstillingen som andre sensitive tema man er innom. Når det er snakk om spebarn og mødre i en sårbar situasjon i Legemiddelassistert Rehabilitering (LAR), må man trå ekstra varsomt.
Det er ikke bare enkelt å stille kritiske spørsmål, sier Oldeide til Journalisten. Hun spurte moren til den seks uker gamle gutten om hun forstod kritikken.
Saken begynte med at journalisten visste at Folkehelseinstituttet på nyåret skulle presentere nye tall om barn født med rusabstinenser som følge av mødre som deltar i LAR.
Status viste at rundt 60 blir født med abstinenser hvert år. Oldeide mente at den beskjedne endring i tallene ikke var det viktigste å belyse. Hun ville sette søkelys på den vanskelige situasjonen disse kvinnene og barna er i.
Ikke umiddelbar tilgang
Helsevesenet viste velvilje, samtidig som de var opptatt av å skjerme mødrene dette gjelder.
«For ein time sidan fekk den åtte veker gamle guten morfin frå ei sprøyte i munnen. Om to timar får han ein ny dose. Viss ikkje, kan hjartet i den vesle kroppen byrja å slå ukontrollert. Han er nesten fri for abstinensar, men for få veker sidan var han spent, stiv i kroppen og skalv ukontrollert. Den vesle guten blei født rusavhengig.»
Etter å ha intervjuet legene Hallvard Reigstad og Janicke Magnussen ved Haukeland sykehus, spurte BT om muligheten for å snakke med en av mødrene.
– Svaret var at det ikke lot seg gjøre da det kunne være en belastning for kvinnene å måtte ta stilling til om de ville la seg intervjue på så kort varsel. Vi lagde da en avtale om at ansatte ved Haukeland skulle videreformidle ønsket etter at vi var dratt.
– Da jeg ringte tilbake senere på dagen hadde de funnet en mor som ville stille, men vi ventet til neste dag for å gi henne betenkningstid. Dagen etter reiste vi (Oldeide og fotograf Marita Aarekol journ. anm.) tilbake til Haukeland og snakket med mor og fikk ta bilde av barnet.
– Hva slags avtaler gjorde du med henne for å få henne til å stille opp?
– Avtalen var at gutten skulle være anonym på bildet. Vi hadde ikke en avtale om å intervjue moren, dette ville hun se an selv etter at vi kom. Da vi var ferdig med foto spurte vi om hun ville la seg intervjue. Det gikk hun med på så lenge hun fikk være anonym.