Skup:

Tora Bakke Håndlykken og Sarah Willand var med i en paneldebatt om mediene og #metoo. Foto: Andrea Gjestvang.

30 varslersaker i VG, 19 i NRK

TØNSBERG (Journalisten): – Vi hadde en del diskusjoner i redaksjonen om vi kastet stein i glasshus, sa VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det kom fram under en debatt om #metoo på gravekonferansen Skup fredag.

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG fortalte om 30 varslersaker. Tallet inkluderer alt fra bekymringsmeldinger til varsler fra 1980-tallet fram til i dag. 

– Det er for mye med tanke på at sakene er alvorlig og ikke har blitt håndtert riktig av ledelsen. Jeg vil ikke kommentere om noen har måttet gå på grunn av metoo, sa Håndlykken.

I NRK har de så langt talt opp 19 varslersaker over elleve år mot 15 personer.

– Men det har sikkert foregått mer i løpet av de årene. Vi må huske på at det er hensynet til de som varsler at sakene ikke kommer frem. Den som varsler får ofte et løfte om at den som det varslet mot ikke skal vite at de er varslet mot. Det er ikke alltid at den det varsles mot, vet hvem som har varslet selv om det får en personalmessig reaksjon. Det har skjedd noe med oss og samfunnet med hvordan vi reagerer på disse sakene, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Preget varsler

Debatten ble innledet med at en varsler fra et mediehus var gjest, og hun fortalte sin historie. Hun fortalte selv fra scenen at hun ikke ønsket detaljer om denne videreformidlet, og det er noe Journalisten respekterer. 

– Det å fortelle er kjempeviktig, sa varsleren, som var tydelig preget.

– Jeg forteller det for alle, ikke bare for meg, for dette er større enn bare meg selv. Det er mange der ute som har opplevd det samme. Hadde vi visst bedre om hvordan vi skulle håndtere dette hadde ting kanskje sett litt anderledes ut nå. 

Kvinnen ble seksuelt trakassert av en kollega, og opplevde at hun ikke ble tatt på alvor da hun varslet om det. Hun fortalte at hun sa fra til sjefen sin da det skjedde, og at hun opplevde det som å bli tatt på alvor da.

– Jeg husker jeg var lettet og tenkte at dette kommer til å få konsekvenser, men mannen fikk forlenget kontrakten sin. Jeg ble sjokkert, og lei meg. Det å jobbe i samme bedrift som han var skummelt etter det. 

Senere mistet han jobben da en annen leder i bedriften fikk kjennskap til hva som hadde skjedd.

Stein i glasshus

Panelet snakket generelt også om medienes dekning av #metoo i andre medier.

– Vi dekket varslersakene i TV 2 kritisk og hadde en del diskusjoner i redaksjonen om at vi kastet stein i glasshus, sa VGs nyhetsredaktør Håndlykken. 

– Vi visste at det har vært saker også i VG. Det var ikke bare et TV 2-problem men også et VG-problem. Vi måtte være ærlige om hvilke problemer det er vi har hatt i VG. Vi har sagt unnskyld til de det gjelder.

Powered by Labrador CMS