Protesterer mot ensidig nyhetsdekning

Om lag 200 mennesker deltok mandag ettermiddag i en demonstrasjon i Oslo mot «skjev pressedekning» av konflikten i Midtøsten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi aksepterer ikke trakassering av mennesker i vårt land, slik kan vi ikke ha det, uttalte Ingebrigt Sørfonn, parlamentarisk nestleder i KrF og leder for Israels venner på Stortinget. Han framholdt at Regjeringen har hovedansvaret for at alle skal kunne føle seg trygge i Norge, men var også kritisk mot norske mediers dekning av den pågående konflikten.

– Pressen skal være kritisk, men det er viktig at kritikken er saklig og korrekt. Jeg registrerer at store deler av norsk media dessverre ikke er det, men tvert imot har en skjev og ubalansert dekning av den tragiske konflikten i Midtøsten. Det ser man lett ved å se på eksempelvis BBC og CNN, som har en langt mer balansert rapportering fra konfliktområdene, sier Sørfonn.

Nei til Dagbladets antisemittisme

Demonstrasjonen startet foran Regjeringskvartalet og marsjerte deretter forbi Dagbladet på sin vei mot endepunktet ved Utenriksdepartementet. Blant parolene som demonstrantene bar på var «Stopp Dagbladets antisemittistiske vinkling» og «Skjev nyhetsdekning bidrar til antisemittisme», mens flere ropte «Nei til Dagbladets antisemittisme» i det toget passerte Dagbladet-bygningen i Akersgata.

Initiativtaker til demonstrasjonen var Med Israel for fred (MIFF), og MIFF-leder Knut Marius Gaarder beskyldte ikke bare pressedekningen generelt, men også Finn Graffs karikatur av Israels statsminister Ehud Olmert i Dagbladet spesielt for å bidra til økende antisemittisme i Norge.

Hell ikke tennvæske på bålet

Med hensyn til Graff-karikaturen var Ingebrigt Sørfonn derimot mer forsiktig.

– Det er ikke min jobb å instruere media, men på et generelt grunnlag kan jeg si at når det syder og koker er det viktig å være forsiktig. Man bør unngå å helle tennvæske på bålet, sa Sørfonn som av samme grunn (»ikke instruere media») heller ikke ønsket å uttale seg om Graff-karikaturen vs. Muhammed-tegningene.

Om hvorfor norsk media angivelig er så ensidig i sin nyhetsdekning tør han ikke ha noen klar formening om, men antyder at det kan ha med engasjement å gjøre.

– Konflikten i Midtøsten er veldig kompleks, og det virker som den bidrar til så mange engasjerte følelser at det kan være vanskelig å se den i et klart og objektivt perspektiv, sier Sørfonn.

Powered by Labrador CMS