Mala Wang-Naveen fra Aftenposten flankert av Kadafi Zaman i TV 2 til venstre og NRKs Fouad Acharki til høyre. Foto: Nordiske Mediedager/Flickr.com
Wang-Naveen: Lederne må ta ansvar
BERGEN (Journalisten): Mener det er medieledernes ansvar å rekruttere flere journalister med minoritetsbakgrunn.
- Det må gis et kick til de mange bedriftslederne. De skulle vært her.
Det sier Mala Wang-Naveen til Journalisten etter at hun torsdag deltok i en debatt på Nordiske Mediedager om hvorfor det ikke er flere journalister med flerkulturell bakgrunn i norske redaksjoner. Hun er dessuten aktuell med en ny TV-serie som heter «Jeg er norsk».
Journalisten mener ledere må være mer bevisst under rekruttering. Hun foreslo at redaksjonene for eksempel kan bruke sommervikariater og oppfordre folk med minoritetsbakgrunn til å søke.
- Det har de ikke gjort. Så må ledelsen være på hugget når de får søknader og forespørsler fra slike.
2 prosent
Det fins ingen klare tall på hvor mange av Norges rundt 7.000 journalister som har slik bakgrunn. Men anslag som ble lagt fram under debatten antyder at andelen er rundt 2 prosent.
Paneldeltagerne som foruten Aftenposten kom fra TV 2 og NRK hadde kikket seg rundt i egne redaksjoner. I Schibsted-avisen fant Wang-Naveen fire personer. Kadafi Zaman fra TV 2 talte tre i nyhetsredaksjonen. Blant de 400 journalistene i NRKs nyhetsavdelinger hadde moderator Mona Myklebust tall på at det fins 9 personer med minoritetsbakgrunn.
Men så er spørsmålet hva som er en person med minoritetsbakgrunn.
- Jeg er en norsk mann født i Buskerud. Jeg kaller meg norsk, sa Zaman, som mange vil huske at ble kalt «muslimjævel» under en direktesending fra en Pediga-demonstrasjon i januar.
Han mener NRK bør ta et større ansvar.
- Dagsrevyen bør være flinkere med sin størrelse og med sitt samfunnsoppdrag. De burde tatt det mye mer seriøst enn de har gjort.
Fouad Acharki sa en annen mulighet for å øke rekrutteringen er at redaksjonene aktivt henvender seg til andre skriveføre folk, som bloggere.
“NRK Flere” fornyes
NRK har siden 2007 hatt programmet NRK Flere der de tar opp kandidater med minoritetsbakgrunn som får opplæring og praksis i NRK. Prosjektleder Marianne Mikkelsen opplyser i en SMS til Journalisten at 45 personer har vært gjennom programmet så langt, hvorav 20 er i fast jobb og 5 går i vikariater i NRK. 5 jobber i andre redaksjoner.
- Flere skal evalueres, og nytt opplegg kommer neste år, opplyser Mikkelsen.
Prosjektet har tidligere blitt kritisert av Mala Wang-Naveen, som tidligere omtalte deltagerne som «B-journalister». For Fouad Acharki ble prosjektet imidlertid veien inn i yrket.
- Det var en gyllen mulighet. Jeg har hatt flere forskjellige stillinger i NRK, og jobbet meg oppover. Nesten alle deltagerne har minimum en bachelorgrad, og noen flere, og mastergrader. B-journalister er det ikke.
Yrkesvalg
Under debatten på Mediedagene ble det også reist spørsmål om journalistyrket er attraktivt nok for målgruppen. Zaman sa at han forstår at journalistyrket ikke har vært så populært blant foreldrene.
- Jeg er annengenerasjon, og født i Norge. Foreldrene mine kommer fra Pakistan, hvor journalistyrket ikke har noen standing. Der er journalister regimets forlengede arm. At førstegenerasjon ikke var begeistret for journalistikk skjønner jeg. Så ser man en utvikling av studieretninger. Man velger heller advokat, ingeniør og lege.
Har betydning
Det ble også reist spørsmål om mangelen egentlig spiller noen rolle. Journalister speiler ikke befolkningen på andre områder, som alder, kjønn og politisk ståsted, sa Myklebust.
- Jeg selv er vokst opp i østkanten i sentrum og har venner i alle nasjonaliteter og klasser. Man har andre historier. Andre ideer som man kan ha med, sa Acharki.
Zaman sa at TV 2 rekrutterer og bruker kilder på bakgrunn av faglig dyktighet. Men også han mener det har en betydning.
- Jeg tror det er veldig viktig når Mah-Rukh Ali leder hovedsendingen på TV 2. Det blir en naturlig del. Det er ikke noe rart ved det. Det gjelder på alle samfunnsnivåer, enten det er politi eller forskere. Mediene er kjempeviktig fordi folk får det inn i stua. Men det må være basert på faglig dyktighet.
Les alt om Nordiske Mediedager