Dana Wanounou er reportasjeleder for avdelingen Politikk og verden i avisa Vårt Land. Foto: Joakim S. Enger

Som Vårt Lands jødiske alibi ville Dana Wanounou helst intervjua Moses

MORGENRUTINEN: Ellers syns hun det er spennende å møte folk som lever helt annerledes liv enn hun selv.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Dana Wanounou er reportasjeleder for Politikk og verden i Vårt Land.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe, og helst med melk. Men har lært meg til å drikke fire kopper svart kaffe hver dag etter at jeg ble journalist.

– Hva har du på nattbordet?

– Sånn sovemaske, for jeg blir gal av morgensola som vekker meg hver morgen klokka 04.00. Dessuten 4-5 bøker som jeg leser simultant, men aldri blir ferdig med, og Harry Potter og fangen fra Azkaban som jeg leser for andre gang og garantert kommer til å bli ferdig med!

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

– I tillegg til Vårt Land, må jeg få med meg Nyhetsmorgen og Politisk Kvarter på P2. Særlig PK kan slå til og by på absurde og svært underholdende debatter innimellom. Dessuten leser jeg tekstmeldingene jeg har fått i løpet av natta fra NTB (hvis jeg ikke allerede har blitt vekket av de omtrent samtidig med morgensola), og er innom NRK.no, Aftenposten.no og VG.no.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «Verden slår av internett for godt.» Jeg mener det ikke egentlig, men litt likevel. Jeg er av den nostalgiske typen som savner tida før sosiale medier. Men jeg er veldig glad i å google, da!

– Hvor leter du etter gode saker?

– Som oftest ved å lytte til hva folk sier. Da kan jeg bite meg merke i en bisetning, en liten tilleggsopplysning eller en mening noen har, hvor jeg tenker: Det hun sa der var utrolig interessant, og sier kanskje noe om en større kontekst, som vi bør rette søkelyset mot.

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Jeg syns det er utrolig spennende å snakke med folk som lever helt annerledes liv enn meg, og der samfunnet «står litt på hodet» sammenlignet med hva man selv er vant med.

For ikke så lenge siden leste jeg om et muslimsk samfunn i Kina der kvinner har virket som imamer siden tidlig på 1800-tallet.

I går fortalte dessuten en kollega meg om Den jødiske autonome oblast, som er en autonom jødisk provins helt øst i Russland, som Stalin i sin tid opprettet. Begge disse gruppene skulle jeg gjerne møtt og utforska hvordan deres religiøse kultur ser ut med deres øyne.

Men så så jeg så at min kollega Ane Bamle Tjellaug sa hun følte seg programforplikta til å svare Jesus, i og med at hun jobber i Vårt Land. Siden jeg er VLs jødiske alibi må jeg kanskje si Moses. Eller, jeg kan jo si Jesus jeg også siden har var jøde.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

– «Hvorfor det?»

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Ironisk nok, i og med at jeg vil skru av hele internettet: Internett.

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

– Jeg blir alltid like imponert over de journalistiske metodene til Louis Theroux. Han klarer å komme så nær mennesker, og stiller dem utrolig utfordrende og direkte spørsmål, uten å skremme dem vekk.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Vi kan ha en tendens til å gå i flokk. Ikke bare skriver vi det samme, men vi holder oss i alt for stor grad til en felles diskurs. Vi kan bli flinkere til å utfordre oss selv på hvordan vi oppfatter verden, og endre perspektiv og vinkling oftere.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?

– Å bygge opp tillit til mediebrukerne. Falske nyheter og useriøse nettsteder får stadig mer makt og innflytelse, og det er viktig at journalister og de redaktørstyrte mediene er troverdige, kunnskapsrike og seriøse.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– Hvordan vi skal finansiere driften vår, og kampen mot falske nyheter.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Et bilde av en morkake, på oppfordring av redaktøren min, Berit Aalborg. Et utrolig fascinerende organ, som dessverre har fått stempel som «ekkelt». På tide å ufarliggjøre morkaka!

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Jeg var totalt mobilfri i mine første 16 leveår. Det var digg.

– Når logger du av for kvelden?

– I titida.

Powered by Labrador CMS