Sarah Elise Falkeid og Martin Jacob Kristoffersen følger Morten Abels forelesning om pressejus og presseetikk. Foto: Martin Huseby Jensen

På nippet til et sommervikariat

Journalisten tok turen innom Aftenpostens kursing av sommervikarene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er mandag og bare noen dager til bål skal tennes landet rundt for å markere St. Hans. I et møterom i Aftenpostens lokaler sitter 12 mennesker som når Journalisten ankommer er et stykke ut i forelesningen om pressejus og presseetikk ved Morten Abel.

Det var avisen og redaktøren, ikke journalistene som ble dømt. De var stakkars nyhetsjournalister på kveldsvakt, som fikk beskjed om å lage et oppslag.  Det er slike situasjoner dere som vikarer også kan komme opp i, sier Morten Abel under gjennomgangen av saken Øystein Stray Spetalen reiste og vant mot Dagbladet.

De er ikke sommervikarer, samtlige som sitter rundt bordene. Kurset er også for nyansatte i Aftenposten, som debattansvarlig Mina Hauge Nærland på Aftenposten.no. Men det er sommervikarene vi er mest opptatt av.

Tallenes tale

I år har Aftenposten brukt ekstra på sommervikarer som følge av kommunevalget til høsten. Derfor er det engasjert 213 såkalte sommervikaruker, forteller organisasjons- og administrasjonssjef Kari Storsletten. Disse ukene fordeles på rundt 30 vikarer. 700 søkte om vikariat. Ifølge Storsletten er det ganske lavt, før har det vært over 1000 søkere som har kjempet om jobbene.

– Og vi går gjennom alle søknadene. Det er viktig at vi ikke overser noen, sier hun.

Nytt for noen, gammelt for andre

Tilbake i møterommet gir Morten Abel de fremmøtte seks tips for å unngå å bli tatt for ærekrenkelser, før han gir ytterligere seks nye tips men da om hvordan journalister blir tatt.

Mandagen vi kommer innom deles det ut it-utstyr, så er det tre timer med Aftenpostens husregler, Vær varsom-plakaten og språk. Dette avsluttes med en halvtimes språktest som alle må gjennom, uansett hvilket ledd de skal jobbe i.

– Burde de ikke kunne etikken og jussen før de begynner i Aftenposten?

– De med journalistutdanning har jo det, men det kommer folk som ikke er journalistutdannet også. Dessuten legger vi vekt på andre ting enn andre medier, og det er dette jeg vil vise fram. Jeg ønsker at vi skal lære av våre egne feil, sier Abel. I forelesningen om presseetikk er det først og fremst Aftenpostens egne feilskjær som presenteres for bedriftens nye medarbeidere.

Abel gikk selv på sommervikarkurs i 1969, og de siste seks årene det han som har ledet kursene.

– Jeg tror vi har hatt dem bestandig.

Noe treig

Martin Jacob Kristoffersen har bakgrunn fra TV 2 og var også en stund redaktør i studentavisen. Han erkjenner i en pause at han var i seneste laget med å søke sommerjobber. Han arbeidet som tilkallingsvikar i Dagbladet da det slo ham at en sommerjobb hadde vært fint å ha.

Frem til da hadde han konsentrert seg om arbeidet i Dagbladet, studiene til de to bachelorgradene han tar (en i journalistikk, en i psykologi), og trening.

– Derfor gikk de fleste søknadsfristene meg hus forbi, sier han og humrer. Kristoffersen skal arbeide som utgavesjef for iPad-utgaven til Aftenposten i sommer, og som journalist ved behov.

Ulike valg

Han forteller at han synes det er interessant å se hva Aftenposten vektlegger i forhold til Dagbladet. Som oppslagsvalgene, vinklingen og språkformen de to avisene tar.

– Det er måter å gjøre ting på i Aftenposten som ikke ville ha gått i Dagbladet. Det gjelder også andre veien.

Drømmeyrke

Men om det er journalist han til sist blir, vel det er han langt fra sikker på.

– Det er et sjansespill å satse på journalistyrket! Det ville ha vært en drøm å livnære meg på det, siden det er et av få yrker som er såpass varierte at det stimulerer mine mange interesser. Jeg kunne aldri tenke meg å ha et rutinepreget A4-liv, sier han.

– Men for å få fast jobb trengs det både konsistent hardt arbeid over lengre tid og en god dose flaks, så jeg har ingen illusjoner. Jeg har nedgradert journalistikk til reserveplanen og regner med at etter hvert søker mot andre yrker, legger han til.

Tok en kvalifisert sjanse

Sarah Elise Falkeid har tidligere arbeidet for blant annet Dine Penger og lokal-TV i Haugesund. Da avisen søkte etter en økonom til å følge næringslivet, tok hun en sjanse.

– Jeg søkte på en stilling jeg visste jeg ikke var kvalifisert til, men jeg ble kalt inn til intervju og like etterpå kom telefonen med beskjed om at vikariatet var mitt, sier hun og smiler bredt.

Ikke mange dagene før vi møtes har hun gjort seg ferdig med et videreutdanningsbilag. Ved siden av sommervikariatet i Aftenposten skal hun også levere frilansarbeid til faste oppdragsgivere på siden, så sommerferie blir det nok lite av.

– Men det er kjempestort å komme inn her. Man får bare en sjanse til å gjøre det bra. Så det er klart vanskelig å komme inn, men noe flaks skal man jo ha.

Powered by Labrador CMS