Morgenrutinen:
Morten Wold. Foto: Peter Mydske/Stortinget
Frp-politiker og tidligere journalist Morten Wold ville helst ha intervjuet Ronald Reagan
Politikeren lar seg irritere av reportere som skriver for å imponere konkurrentene fremfor leserne.
I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.
Morten Wold er Fremskrittspartiets mediepolitiske talsmann og sitter i tillegg i Stortingets presidentskap. Han har erfaring som journalist og vaktsjef fra Drammens Tidende, Se og Hør, Fremtiden og Bygdeposten.
Les alle «Morgenrutinene» her.
– Kaffe eller te?
– Kaffe. Særlig god er den første koppen jeg nyter på kontoret om morgenen. Men gjerne en kopp te om kvelden.
– Hva har du på nattbordet?
– Bøker, mobiltelefon, nattbordlampe.
– Hvilke medier må du innom om morgenen?
– Starter alltid dagen med en gjennomgang av NTB-katalogen. Deretter lokalavisene Drammens Tidende og Bygdeposten, andre Buskerud-aviser og VG og Dagbladet på nett. Så Aftenposten og Dagens Næringsliv på papir når jeg kommer på kontoret.
– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?
– Rent flertall for FrP og Høyre.
– Hvor leter du etter gode saker?
– Som politiker leter jeg ikke etter nyhetssaker på samme måte som en journalist. Men jeg er en stor konsument av hurtige nyheter hver dag. Derfor leter jeg etter de gode lesesakene og dybdeintervjuene i helgebilag og magasiner.
– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?
– Det er ni år siden jeg sluttet som journalist, men man har det likevel i blodet. Så om han levde; Ronald Reagan - for å oppleve hans amerikanske stolthet og gode historier – og for å få førstehånds informasjon om hvordan han faktisk fikk slutt på den kalde krigen. Av nålevende; Nord-Koreas diktator Kim Jong-un – for å spørre om hvorfor han undertrykker sitt folk og ikke vil la det oppleve frihet og demokrati som vi kjenner det i Europa.
– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?
– Det neste. Alle andre er allerede stilt.
– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?
– Møter med velgerne. Og selvsagt mobiltelefonen. Det er nesten ikke en ting du ikke kan fikse via den.
– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?
– Jeg blir faktisk mest imponert over den daglige lokaljournalistikken som bedrives i småaviser landet rundt. Journalister som holder bygda oppdatert på både små og store ting med begrensede ressurser og lønnsbetingelser langt unna Oslo-nivå. Kanskje ikke alltid språklig briljant, men produsert i tråd med pressens samfunnsoppdrag.
– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?
– At man løper for mye i flokk. Særlig journalister i rikspressen er noen ganger mer opptatt av å skrive for å imponere konkurrentene sine, fremfor leserne. Jeg ønsker flere journalister som vil gå egne og utradisjonelle veier i jakten på nye og flere lesere.
– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?
– At man evner å gå i dybden, fremstå objektiv, saklig og er ute etter å fortelle sannheten. Konkurransen fra sosiale medier - der alle er sin egen redaktør - og utfordringen med «fake news» blir ikke mindre.
– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?
– Det er å få grep om ungdommen, sikre at de vil betale for god journalistikk og få dem til å bli mediekonsumenter på stadig nye plattformer. Og det er å være innovative og tørre tenke offensivt, gå en sti andre ikke har tråkket opp for deg.
– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?
– En fotoutstilling om Finland i 1950-årene. Jeg så den da jeg var i Helsingfors nylig. Den viste trange kår, men mye kjærlighet. Sort/hvitt-bilder gir ofte noen av de aller sterkeste fotouttrykkene.
– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?
– Seks timer hver natt, 12 timer på fly.
– Når logger du av for kvelden?
– Det varierer, men er vanligvis i seng før klokken 2300. Jeg står som regel opp klokken 0500 og er på jobb før 0600, morgentimene på kontoret gir rom for effektivt arbeid og er balsam for sjelen.