Den merkverdige VG-fiseringen av lokalavisene
KOMMENTAR: Hvorfor føler så mange lokalaviser behov for å rope til deg fra forsiden? Det som var min etterrettelige, kloke venn og guide i lokalmiljøet er blitt en digital skrikhals med krigstyper og tabloide knep. Har de tenkt igjennom om det er lurt?
Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Innlegget er først publisert på Holsts egen blogg. Gjengitt med tillatelse.
Mens resten av den digitale verden går mot rene, rolige og minimalistiske designgrep, har en lang rekke lokalaviser funnet frem til sin indre VG-ambisjon og konkurrerer om å se mest mulig høyrøstet og påtrengende ut. Hva vet disse lokalavisene som resten av industrien ikke har forstått, og virker det?
Les også: Ti grunner til at nettavisene taper kampen om leserne
Svaret på det første er nok ”ingenting”, men jeg er åpen for gode forklaringer. Svaret på det siste krever at man har en ide om hva det er lokalavisene forsøker å oppnå. Jeg har alltid tenkt at de ønsker å invitere meg inn til et lokalt fellesskap hvor pludrete lokalnyheter lever side om side med lokal informasjon og av og til en journalistisk avsløring. -At de vil være lokalsamfunnets nav og fylle mitt behov for en lokal guide som er der for meg og som tar opp kampen for meg. -At de vil skape et godt sted å være, rett og slett.
Men jeg tar nok feil. For om det er dette lokalavisene virkelig ønsker å oppnå, er det vanskelig å få bruken av VGs formspråk til å rime. For hvorfor skal ”HUN FANT ÅRETS FØRSTE BLÅVEIS” ropes ut som om rådhuset sto i full fyr? Og hvorfor skal forsidene se ut som etter en eksplosjon i VGs overskriftsarkiv? Jeg tviler ikke på at lokale redaktører kan føre bevis for at knepene virker. Det finnes helt sikkert grafer som viser økning i klikk og sidevisninger etter at de aggressive teknikkene ble tatt i bruk. Jeg tror tallene er riktige. Jeg tror bare de måler gale ting. Jeg frykter mange lokalaviser jager måltall som ikke betyr så mye i lengden, og at de i denne jakten fjerner seg fra leserne forventninger til hva en lokalavis skal være. Det kan bli kostbart.
Les også: Ti grunner til at nettavisene aldri har vært større
Det virker som om vi finner de ivrigste VG-beundrerne blant Amedias aviser, men jeg har ikke gjort noe stor forsking ut av dette. Det hadde vært artig å høre noe om den strategiske tanken bak disse grepene. Om hvorfor det er lurt at Bygdeposten.no på Vikersund ser ut som en parodi på VG.no. VGs formspråk og grep er en vanskelig øvelse. Noen vil kanskje hevde at det grenser mot en undervurdert kunstform å få en VG front til å se ut som et fullblods VG-produkt. Med fare for å fornærme noen; Ikke alle behersker dette, og kanskje er det slik at ikke alle behøver det?