Dansker velger gratis nettpublisering

Selv Montgomerys danske håndlangere vurderer etter sigende et gratis nettpubliseringverktøy med åpen kildekode. Men gratis har sin pris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

ABC Nyheter er det største norske nettstedet som bruker publiseringssystemet Drupal. Det finnes flere publiseringsverktøy med åpen kildekode, men fordelen med Drupal er at flere og flere nettaviser velger denne «gratis»-løsningen.

Men overgangen til programvare hvor en av systemets sentrale utviklere går under navnet «Merlinofchaos» kan by på utfordringer for de som er vant til å jobbe med mer standardiserte nettløsninger.

Alle kan endre koden

Den åpne kildekoden gjør at alle kodekyndige fritt kan moderere og videreutvikle programvaren som har blitt favoritt blant netthackere verden rundt. I Danmark har både Information.dk, Mediawatch.dk og Journalisten.dk gått over til systemet.

– Alt i Drupal kan overstyres. Finner man en funksjon man ikke liker, kan man bare lage sin egen, sier Nikolaj Opstrup, utviklingsdirektør i Mediawatch.dk, til Journalisten. Medienettstedet gikk over til Drupal like før jul.

– Det du får er noen gode byggeklosser, ikke noe fiks ferdig system, sier Nikolai Thyssen, redaktør for nye medier i Information.dk, som er nettavisen til Dagbladet Information. Avisen gikk over til Drupal et år før Mediawatch.

Sistnevnte har valgt å bruke eksterne programutviklere og løsninger da de ønsker å bruke minst mulig tid på administrasjon av nettløsningen innad i huset, mens Information.dk har valgt det stikk motsatte.

Berlingske overveier

Thyssen mener også Mecoms danske arm, Berlingske Officin, nå overveier sterkt å gå over til Drupal.

– I dag bruker de Publicus sammen med SaxoPress. Hvis de kutter ut Saxo, er det veldig mye penger å spare. Vi har hatt hele åtte delegasjoner fra Berlingske Officin på besøk her hos oss og de har alle spurt om de samme Drupal-tingene, sier Thyssen og forteller at Berlingske-eide AOK.dk allerede har lagt om til programvaren.

Egen utvikler

Nikolai Thyssen anbefaler alle som skal bruke systemet å gjøre utviklingsarbeidet selv, slik at man beholder kompetansen internt i huset:

– Derfor har jeg sagt nei til alle små aviser som har spurt om vi vil lage en Drupal-løsning for dem her hos Information.dk. Det ville være å gjøre dem en bjørnetjeneste. Det er viktig å ha kompetansen i huset.

Thyssen mener at selv om man ikke betaler for en Drupal-lisens, må man regne med de kostnadene som følger av å ha en utvikler i huset.

Han insisterer på at noe av det mest attraktive med et system som Drupal er at man, til forskjell fra publiseringsløsninger som SaxoPress og Escenic, slipper å bruke masse penger hver gang det er noe som ikke fungerer, siden man selv sitter på kompetansen til å løse problemene.

Fanatiske brukere

Men selv om Drupal ikke har noen lisensavgift, er flere sider ved programvaren både tid- og ressurskrevende.

– Det finnes ingen sannhetsvitner i det her systemet, bare masse fanatikere. De som liker Drupal elsker det og det er vanskelig å få svar av og til. Dessuten har du nybegynnere og eksperter side om side og får mange av de samme dumme spørsmålene igjen og igjen i Drupal-fora. Vi har derfor laget en egen undergruppe for aviser som bruker Drupal, sier Thyssen.

I Drupal finnes det ingen helpdesk man kan ringe, man må lete seg frem til svarene selv på Drupal-fora eller ved hjelp av Google.

Mange utviklere

– Det er veldig mange utviklere i Drupal. En mann med brukernavn «Merlinofchaos» lager to av de viktigste modulene våre, men vi måtte finne ut hvem man kunne stole på og hvilke moduler som oppdateres, sier Nikolai Thyssen i Information.dk.

Opstrup i Mediawatch.dk understreker at det er viktig å velge moduler hvor det er mye aktivitet på utviklersiden for da er modulene oppdatert.

Drupal består av en kjerne og en hel rekke tilleggsmoduler. Det er disse tilleggsmodulene som både Thyssen og Opstrup mener det er viktig at man ikke går seg vill i. En liste over moduler som er aktuelle for aviser, er lagt ut på forumet til Drupal-nettavisene.

Flere mangler

Verken Information.dk eller Mediawatch.dk har så langt funnet en god modul for bildebehandling- og arkivering. Sistnevnte vurderer derfor å bruke bildenettverket Flickr for å slippe å ha bildearkivet sitt på egne servere.

– Hvis man er vant til Escenic eller et stort sentralisert bildesystem vil man savne det, sier Thyssen, som også mener det er vanskelig å finne folk som er vant til å tenke «The Drupal Way».

– Men hvis man først bruker programvare med åpen kildekode er Drupal et åpenbart valg fordi mange medieorganisasjoner bruker det og man har flere funksjoner tilpasset medier, avslutter Thyssen.

Ikke gratis

I Mediawatch.dk., som er en relativt liten nettavis med rundt 5000 unike brukere, anslår Opstrup at de har brukt ca. 200.000 kroner på å legge om til Drupal. Kostnadene har fordelt seg blant annet på ca. 60.000 til design og programmering, og ca. 120.000 til modulutvikling. Utover det har de mellom 4000 og 6000 i driftsutgifter i måneden.

Powered by Labrador CMS