De aller fleste norske nettaviser kontrollerer leserkommentarer i etterkant av publisering. På nyåret har lesere reagert på det de oppfatter som usmakelige debattinnslag hos de to store A-presseavisene i Nord-Norge, Nordlys og Avisa Nordland. Kommentarene, som alle er skrevet under pseudonym, har vært knyttet til nettsaker om dødsulykker og brann.
I A-pressens nettaviser må de ansvarlige klikke vekk kommentarfeltet når de publiserer saker redaksjonen ikke ønsker å åpne debatt om. Erfaringen viser at dette ikke så sjelden blir glemt.
Hovedkonkurrent i nord, HTG, bruker samme verktøy for nettpublisering som A-pressen, men har valgt motsatt løsning. Den som publiserer nettsaker må aktivt åpne for debatt i hver enkelt sak. Hensikten er nettopp å unngå uheldige leserkommentarer om sensitive temaer.
Friske gloser
Seint om kvelden lørdag 2. januar brakte nettutgaven til Nordlys en melding om at en 22-årig mann mistet livet i en bilulykke på Senja, og dermed ble årets første trafikkoffer i Troms.
En leser som kalte seg Osloborger kommenterte at Nordlys.no var seint ute med å bringe nyheten, sammenlignet med riksmediene. Geir F. R. repliserte at man ikke kunne vente at Nordlys, som en lokalavis for Tromsø by, var oppdatert om Senja. Dette fikk en tredje leser, Jim K., til å tenne. Ved hjelp av friske, nordnorske gloser hevdet han at Nordlys er en landsdelsavis. Dermed kom Geir F. R. tilbake med en lengre utredning, som konkluderte med at Nordlys var en bedre avis før.
Debatten fikk Rune A. til å skrive følgende kommentar:
«Har dokker ikke meire respekt for den omkomnes familie og venner, enn at dere skal diskutere hvilken avis Nordlys er eller ikke!!!!!!»
Selvkritikk
– Jeg er enig i det. Vi burde ikke hatt kommentarfeltet åpent i en sak av denne typen, sier kanalsjef for Nordlys.no, Danny Pellicer.
– Vi skal ta bort kommentarfeltet på nettsaker som handler om dødsulykker, drap og andre alvorlige hendelser. Men det kan jo glippe, og vi har sett uheldige eksempler på dette tidligere. Derfor vet vi at vi ikke skal ha debatt om denne typen saker.
– Det er altså slik at dere aktivt må velge bort kommentarfunksjonen når dere publiserer artikler om ulykker og drap?
– Ja, det gjøres for hver enkelt artikkel. Kommentarfeltet er i utgangspunktet slått på, i malen for nyhetsartikler. Den som publiserer må i tilfelle klikke for å fjerne det, forteller Pellicer.
Journalisten.no har observert at Nordlys.no i flere tilfeller har åpnet for debatt om dramatiske hendelsesnyheter, også etter at vi intervjuet Pellicer.
«Pakkisgutta»
Også på nettutgaven til Avisa Nordland har debatten om branner og dødsulykker gått friskt på nyåret. Blant annet knyttet til nyhetssak om at mange unge jenter omkommer som passasjerer i biler som kjøres av unge menn. Bjarne b. kommenterte at jenter synes det er kult å sitte på med «pakkisgutta i BMW».
En uheldig leserkommentar i an.no, om en brann med alvorlig personskade, vakte sterke reaksjoner 5. januar:
«Hvorfor er redaksjonen så dum at de gir kommentarfelt til slike saker som dette når de vet hvor ekkelt det er for pårørende med ekle kommentarer. (…) Jeg ser også at dette er et problem i trafikksaker, hvor det ikke kommer frem hva som egentlig har skjedd før etterforskningen er ferdig», skrev Jaycat C.
«Mobbekultur»
Ronny H. fulgte opp:
«Erfaringer og forskning viser at i nettopp slike saker som dette og trafikkulykker med mer er det den største og nyeste «mobbekulturen» vokser frem. Derfor bør AN vise seg for gode til å åpne for slike debatter».
Børje Klæboe Eidissen, redaktør i Avisa Nordland og kanalsjef for nettutgaven, sier at an.no i prinsippet ønsker at lesere skal ha muligheten til å debattere alle temaer.
– Men ikke alle oppfører seg slik vi vil, og vi mener derfor at ikke alle saker egner seg for debatt. Da slår vi av kommentarmuligheten, for å unngå støtende innlegg. Det gjelder for eksempel saker om dødsulykker. Hvis vi likevel skulle glemme å slå av, har vi såpass bra kontrollrutiner at vi greier å luke ut eventuelle overtramp og stenge for videre debatt, sier Eidissen.
HTG slår på
Ingen av de største nettavisene her i landet tillater debatt på artikler om dødsulykker eller dramatiske branner, selv om dette kan innebære tap av trafikk. Journalisten har heller ikke funnet eksempler på nettdebatt knyttet til slike hendelsesnyheter hos HTGs ni nettaviser.
– Vi har en policy om at vi ikke skal ha kommentarmulighet for dramatiske hendelser eller andre saker som åpenbart er sensitive i forhold til debatt, forteller Jørn Christian Skoglund, som er konstituert sjefredaktør i Bladet Tromsø og leder for HTG Multimedia.
– Vi la om publiseringsverktøyet for våre nettaviser for en tid tilbake. Da endret vi malene, slik at man nå aktivt må slå på kommentarmuligheten for alle typer artikler. Vi tok dette valget etter å ha opplevd enkelte uheldige debatter om følsomme temaer. Dette er imidlertid en balansegang, for vi ønsker heller ikke å være for forsiktige med å tillate nettdebatt, sier Skoglund.