Bente Bjørndal sier hun er glad vi har rettsinstanser som gir tilbakemeldinger til arbeidsgiverne når de har gjort noe galt. Foto: Kathrine Geard
– Nå ser vi fremover
Bente Bjørndal opplever sterkt medhold i dommen fra lagmannsretten.
Onsdag ble det klart at en enstemmig lagmannsrett forkastet DN Nye Mediers anke av dommen fra Oslo tingrett. Dermed får Bente Bjørndal beholde jobben sin i nettselskapet, etter å ha kjempet i halvannet år.
– Jeg opplever at de har gjort en grundig vurdering av hele situasjonen, og at den er lik den vi gjorde som klubb da vi mente at prosessen som ble gjennomført var feil, sier Bjørndal. Hun forteller at hun opplever lagmannsrettens uttalelse som et sterkt medhold og at hun er lettet og glad for å bli trodd i retten.
Lettet
– Jeg er glad for at vi har rettsinstanser som gir tilbakemeldinger til arbeidsgiverne når de har gjort noe galt. Samtidig synes jeg det er ille at vi måtte gjennom en runde til, fortsetter hun og viser til at ledelsen anket dommen fra tingretten, som også mente oppsigelsen var usaklig.
Da dommen falt onsdag, var Bjørndal på jobb men valgte å ta ut en feriedag. I dag er hun på plass igjen.
– Jeg er veldig lettet over at jeg nå kan bruke kreftene for å gjøre en best mulig jobb for min arbeidsgiver. Og så håper jeg at ledelsen vil samarbeide med redaksjonen for å få til en forsoningsprosess som gjør at vi kan se fremover.
Retningsgivende
Direktør og redaktør Svein-Thore Gran sier til Journalisten at han opplever dommen fra lagmannsretten som mer retningsgivende enn dommen fra tingretten. Gran oppfatter at det er mer som kan leses ut av den nye dommen og trekker fram at lagmannsretten mener det er saklig grunn til å fravike ansiennitetsprinsippet for også andre medarbeidere enn rent nøkkelpersonell.
Gran mener at når man først vurderer kompetansen til de ansatte, så blir den subjektiv. Retten bemerker i sin kjennelse at det kunne vært mer objektive kriterier lagt til grunn; som klikk og siteringer.
– Jeg stiller meg undrende til rettens forslag. Der er nok redaktørenes vurdering om at dette ikke er egnet til å beskrive medarbeidernes kompetanse bedre.
Gran erkjenner også at dommen er langt fra noen seier og sier at kort sagt; så ble ikke prosessen gjennomført riktig.
– Når vi ikke har gjort det riktig må vi ta det til oss.
Tankevekkende
Klubbleder Martin Riber Sparre synes det er tankevekkende at ledelsen i bedriften har ment – og sagt – at prosessen har vært en tilnærmet skikkelig prosess.
– Og når de blir så til de grader avkledd håper jeg inderlig at de setter seg ned i sitt lønnkammer og leser dommen nøye mens de reflekterer grundig over hvor feil de tok. Ledelsen har hele tiden sagt at de har følt de har gjort det riktig. De har hentet inn juridiske råd og fått hjelp fra bedriftens HR-avdeling, men de har aldri lyttet til det vi har sagt. Nå har retten slått fast at alt vi sa var rett og relevant.
Etter halvannet år med «kamp» rundt oppsigelsen av Bente Bjørndal, er tillitsforholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstakerne i bedriften utfordret. Sparre mener det er helt nødvendig at man setter seg ned og finner ut hvordan dette forholdet kan forbedres. Og det mener han kommer til å bli en lang og utfordrende prosess som vil kreve mye av begge parter. For fremtiden håper klubblederen at ledelsen nå har lært.
– Jeg håper at de skjønner at de aldri kan gjennomføre en slik prosess, at tanken ikke engang streifer dem at de kan gjøre dette på nytt. Nå er de blitt slaktet for metoden i to rettsrunder. Det burde holde, sier Sparre og legger til: – Dette er ikke bare en seier for Bente Bjørndal, som kjempet for å beholde jobben sin. Det er også en seier for alle som ikke aksepterer et system der arbeidsgivere fritt skal kunne velge hvem de vil si opp ved nedbemanninger, uten annen begrunnelse enn at de selv synes de har beholdt dem som er best kvalifisert. Jeg tror ikke det er for pompøst å si at norske arbeidstakere bør være Bjørndal, Norsk Journalistlag og Borgating lagmannsrett en stor takk skyldig idag.