Klubbleder Anita Hoemsnes er trist over å måtte se så mange kolleger forlate Dagens Næringsliv.

Kvinnene rømmer DN

12 kvinner blant de 15 som har inngått sluttavtale. - Det er ikke kvinnefiendtlighet som er årsaken, sier lederen av redaksjonsklubben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med flere navn og kommentarer)

Den endelige oversikten over medarbeidere som er undertegnet sluttavtaler i den pågående nedbemanningsprosessen i Dagens Næringsliv er klar. Den inneholder navnene på 15 redaksjonelle medarbeidere, og hele 12 av dem er altså kvinner.

Tiltakene som ble lagt fram for de ansatte i DN-på allmøtet 8. juni innebærer kostnadskutt på 45 millioner kroner. Av dette skal 26 millioner hentes i redaksjonen. Der skal 15 stillinger bort, noe som utgjør omtrent 10 prosent av de journalistiske årsverkene.

Tidligere denne uka bekreftet sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve at det var kommet inn rundt 15 søknader om sluttpakke i redaksjonen. Han svarte også bekreftende på at nedbemanningsmålet i redaksjonen vil være nådd dersom 15 medarbeidere underskriver avtale om sluttpakke.

Les også: 15 har søkt sluttpakke i DN-redaksjonen

Djuve sier til Journalisten at han ikke ser det som sin oppgave å opplyse eksternt hvem det er inngått sluttpakkeavtaler med.

– Det jeg kan si er at vi nå har inngått avtaler med 15 redaksjonelle medarbeidere. Det er trist at utviklingen i annonsemarkedet har medført at vi må la så mange dyktige folk slutte. Samtidig er jeg glad for at vi har kommet i land med frivillighet.

Disse slutter

Følgende er blitt bekreftet overfor Journalisten via ulike kilder:

Shippingjournalist Bjørn Segrov hadde sin siste dag i DN torsdag og går av med ordinær pensjon, etter å ha vært ansatt i DN siden 1995. Han var også med på å starte opp NHSTs shippingsatsing Trade Winds i 1990-91.

I løpet av de siste månedene har også journalist Lars Henrik Bjørgum i samfunnsredaksjonen, journalist Knut Selsjord i Etterbørs-redaksjonen og veteranen på DNs Stavanger-kontor, journalist Asgaut Næss, alle gått av med pensjon. 

I tillegg er det nå inngått sluttavtaler med disse:

​• Journalist i samfunnsavdelingen Anne Kari Haug slutter og går over i ny jobb i Norges Bank.
• Vaktsjef Sissel Bjaanæs. Har fått ny jobb som kommunikasjonsdirektør i KLP.
• Bokanmelder Susanne Hedemann Hiorth, som skal jobbe med dokumentarlitteratur i Gyldendal i høst.
• Deskjournalist Cecilie Heltberg
• I forrige uke ble det kjent at journalist Mina Ghabel Lunde har fått innvilget sluttpakke fra DN. Hun skal nå jobbe med egne prosjekter og ferdigstille en roman.
• Deskjournalist Tone Lindesteg
• AD i D2 Ingerid Silsand
• Finansjounalist Bernt Gran
Laara Estelle Matsen i D2s fotoavdeling
• Fotograf i Magasinet Luca Kleve Ruud
• Grafiker Janne Eriksen Ungersnæss
• Deskjournalist Birgitte Dørum
• Journalist i samfunnsavdelingen Anne Lindeberg
• Reportasjeleder på foto Inger Eva Berg
• Etterbørs-journalist Karl-R. Strømmen, som er tidligere leder av finansredaksjonen

Et interessant poeng er at hele 12 av de 15 som har inngått sluttavtaler i denne runden er kvinner.

– Her er det mye tilfeldigheter som ligger bak. Det er ingen kvinnefiendtlighet i DN som er årsaken til dette. Men det er opplagt at det nå kreves at man har mye oppmerksomhet rundt kvinneandelen i redaksjonen framover, sier lederen av redaksjonsklubben i DN, Anita Hoemsnes.

– Det er synd at det ble sånn, sier DN-sjef Djuve.

– Jeg synes det er viktig at det er en jevn kjønnsbalanse i DN. Jeg tror og håper dette er tilfeldig. Foreløpig har jeg ikke fått innspill som tyder på noe annet. De som har søkt sluttpakke har alle oppgitt individuelle årsaker. I de møtene vi har hatt med dem, har det heller ikke vært noe tema at det er spesielt krevende å være kvinne i avisen.

Samtidig kan det nevnes at kvinner leder seks av åtte skrivende avdelinger i DN.

– Utrolig trist

Hoemsnes er fornøyd med at nedbemanningsmålet på 15 redaksjonelle årsverk er nådd.

– Men det er utrolig trist at så mange må gå. Men vi konstaterer med stor tilfredshet at det skjer frivillig. Dermed unngår vi styrte sluttpakker og oppsigelser og kan starte høsten med blankere ark enn vi fryktet, sier Hoemsnes til Journalisten.

Ytterligere 5 DN-journalister har sluttet de siste månedene. Blant dem Reidar Mide Solberg som gikk til forlagsbransjen og Emma Clare som gikk til NRK, uten å bli erstattet. Journalist i livsstilavdelingen Anne Gunn Halvorsen har sluttet for å jobbe som frilanser og tar sikte på å skrive portretter, artikler og bøker. Også Etterbørs-journalist Espen Tjersland har forlatt DN.

Fristen for å søke sluttpakke gikk ut søndag, men ledelsen har brukt denne uka til å avklare sluttpakkene med hver enkelt. Torsdag var det såkalt kakeavskjed med Haug, Bjaanes og Halvorsen og fredag for Hiorth.

Kommer endringer

Djuve sier til Journalisten at det er hans ambisjon - også med færre mennesker ansatt - at DN fortsatt skal være den ledende redaksjonen i Norge innen kritisk, undersøkende journalistikk om næringsliv og samfunnsliv.

– Vi blir nødt til å prioritere hardere i tiden som kommer for å være best på de store sakene med interessant, viktig og dagsordensettende journalistikk. Vi kommer til å gjøre endringer i organisasjonen, blant annet med færre og til dels større avdelinger. Innføringen av nytt produksjonssystem mot slutten av året vil medføre at vi får en mer effektiv produksjon.

Powered by Labrador CMS