Forskning.no forfordeles for oppslag i store medier

Redaktøren mener journalistikken blir lidende når mediene krever ekslusivitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I søken etter bredest mulig dekning av forskningen, søker forskerne til de store mediene og gir lovnader om ekslusive intervjuer. Det fører til at blant annet fagnettstedet Forskning.no ikke får informasjon, skriver Klassekampen.

Ansvarlig redaktør Nina Kristiansen i nettstedet sier til avisen at det er ganske så spesielt siden forskningen er offentlig finansiert og samtidig skal forbeholdes noen få. Likevel har de funnet en måte å løse det på.

– Ofte er selve rapporten offentliggjort, selv om forskerne ikke får lov til snakke om funnene. Da skriver vi om det likevel, selv om det krever mer av journalisten. Men resultatet blir dårligere, både for oss og leserne, sier Kristiansen.

Klassekampen viser til tirsdag da FrittOrd og Institutt for samfunnsforskning (ISF) publiserte rapporten «Ytringsfrihetens grenser» om ytringsfrihetens tilstand i Norge.

Denne hadde NRK fått eksklusivt på noen av emnene. Det førte til at Dagbladet, Vårt Land, Bergens Tidende og Klassekampen ikke fikk kommentarer på de samme temaene.

NRKs Kyrre Nakkim sier de ikke krevde ekslusivitet, men erkjenner at nyhetsverdien blir større om de er alene saken. Forskningsleder Kari Steen-Johansen ved ISF er av en annen oppfatning. Hun forteller at NRK ba om å få fortrinn på to tema. Hennes oppfatningen av ekslusivitetskravet er at det er en del av medienes metoder. Det skal være årsaken til at hun sa ja til å holde igjen.

Powered by Labrador CMS