Ansvarlig redaktør Lars Helle mener NJ har inntatt et gammeldags standpunkt til hvordan man skal sikre opphavsretten. Foto: Birgit Dannenberg
– Kampanjen er på viddene
Dagbladet kritisk til at Norsk Journalistlag støtter «Dele – ikke stjele».
Norsk Journalistlag (NJ) står som en av 37 opphavsrettsorganisasjoner bak kampanjen «Dele – ikke stjele», som nylig leverte en høringsuttalelse til Kulturdepartementet. Uttalelsen inneholder forslag til hvordan opphavsretten kan styrkes på internett.
Kort oppsummert foreslår de å gjøre det lettere for rettighetshaverne å finne ut hvem som har drevet med ulovlig fildeling, slik at disse kan rettsforfølges. Det har fått Dagbladet til å reagere.
«Privatisert piratjakt»
Organisasjonene ønsker blant annet å la private selskap samle inn og lagre IP-adresser, samtidig som domstolene oppfordres til å utlevere identiteten bak disse. Kommentator Jan Omdahl kaller dette «privatisert piratjakt» og er sterkt kritisk til at NJ har skrevet under på kampanjen. Dagbladet fulgte søndag opp på lederplass under tittelen «Prinsippløst fra NJ», og hevder NJ opptrer som nyttige idioter for kommersielle aktørers ønske om å overvåke.
Generalsekretær Jahn-Arne Olsen avviser at NJ ønsker en totalovervåking av internett. Han sier NJs anliggende er å kjempe for opphavsretten og mener det er viktig for å sikre journalistenes arbeidsplasser i fremtiden.
– Mange mener opphavsretten ikke gjelder lenger. Vi er uenig og vil ha den med oss over i den digitale sfæren. Men det er ikke enkelt, og vi ser at kritikken har noe for seg.
– Forstår du de som er bekymret for at forslaget kan ramme personvernet?
– Jeg forstår bekymringen, men forstår de vår bekymring rundt opphavsretten og finansiering av journalistikk og kulturell virksomhet?
– På viddene
Ansvarlig redaktør Lars Helle mener NJ har inntatt et gammeldags standpunkt til hvordan man skal sikre opphavsretten.
– Vi mener også at man skal dele og ikke stjele, med denne kampanjen er på viddene. Forslaget skaper en unødvendig kriminalisering av altfor store folkegrupper. Det blir som å skyte spurv med kanoner. Vi må oppdra samfunnet til å håndtere de digitale mediene uten bruk av straff.
Helle sier Dagbladet går inn for en mer moderne tilnærming til opphavsretten.
– Først må du ta teknologien på alvor, og så må du finne muligheter der. Jeg vil påstå bransjen er i ferd med å finne ganske gode løsninger enten det gjelder e-bøker, musikk eller film.
– Vi er i enig i at medie- og kulturbransjen har stor nytte av å utvikle nye forretningsmodeller, men vi er uenig i at det skal være den eneste løsningen, svarer Olsen.
– Ingen protester
Ifølge Olsen har ikke NJ deltatt aktivt i arbeidet med uttalelsen, som er utarbeidet i forbindelse med at departementet reviderer Åndsverkloven.
– Vi har fått og lest notatet og ikke kommet med innsigelser. Det betyr ikke at vi går god for alle detaljer.
– Har dere tilstrekkelig støtte fra NJs medlemmer til å stille dere bak forslaget?
– Det er ikke slik at vi kan ha meningsmålinger om alt vi foretar oss. Vi har ikke fått noen direkte protester, men registrerer at debatten går på nettet. Vi synes det er viktig at det kommer konkrete innspill i kampen mot ulovlig fildeling, men forbeholder oss retten til å være uenig i deler av forslaget.
Olsen sier saken skal tas opp på landsstyremøtet 29. oktober, og at landsstyret selvsagt står fritt til å bestemme om NJ skal trekke sin støtte til kampanjen.