Avis tar nakenbildene dine
Og bryter dermed opphavretten. Krev bildene avpublisert, sier NJ-advokat August Ringvold.
Den danske gratisavisen Metroxpress bryter opphavsretten med vilje, skriver danske Journalisten.
I artikkelen “Svømmer over med nøgne nordmænd” skriver gratisavisen om Instagram og illustrerer artikkelen med en bildeserie av nordmenn som bedriver “Naking” i fjellheimen.
Utdatert lov
Det er brudd på opphavsretten, men det bryr ikke sjefredaktør Jonas Kuld Rathje seg særlig om.
– Vi bruker Instagrambildene selv om brukerne har opphavsretten til dem. På dette punktet mener jeg opphavsretten er utdatert. Den er lagt på en tid da det ikke var sosiale medier. Når folk tar bilder og legger disse ut i sosiale medier, mener jeg poenget deres med å gjøre dette er å dele bildene, sier Rathje til Journalisten.
Han legger til at folk ofte er stolte når avisen legger ut deres bilder fordi deres sosiale mediekontoer bygges opp og at det dermed er en vinn-vinn-situasjon for begge parter.
Ikke vinn-vinn
Så lett er det nok ikke, sier juridisk konsulent Lone Matrup i Dansk Journalistlag. Hun sier at det er opphavsmannen som til syvende og sist som skal avgjøre om det er vinn-vinn for begge parter.
– At man har valgt å dele bilder i sosiale medier betyr ikke at man ønsker at samme bildet skal publiseres i tradisjonelle medier, sier hun.
Fotografen bestemmer
NJ-advokat August Ringvold advarer norske medier mot å gjøre tilsvarende. Ikke bare må mediene innhente samtykke fra fotograf, men også under noen omstendigheter må det hentes inn samtykke fra den avfotograferte.
Han sier at det å la seg fotografere ikke automatisk gir samtykke til andre å publisere bildet.
– Jeg mener det kan ha gode grunner for seg å protestere mot andres bruk av bildet, og beroende på hva slags bruk det er tale om vil avbildede kunne kreve det fjernet, eventuelt i kombinasjon med erstatning. Det er for eksempel noe annet å publisere et nakenbilde av seg selv som del av en friluftsprofil på Facebook, enn å la seg sammenstille med mange andre nakne mennesker i et kulørt medium.
Ringvold forklarer videre at det er fotografen som uansett sitter på rettighetene. Og det er denne personen som sitter avgjør hvordan det skal brukes.
– Det sier seg da selv at ingen andre kan publisere disse bildene uten at fotografen, og som hovedregel også den avbildede godtar det.