Bergenser på toppen i Oslo
Martin Riber Sparre er Oslo-journalistenes nye leder.
Et friskt pust fra Vestlandet, bergenseren Martin Riber Sparre, er nyvalgt leder i Oslo Journalistklubb (OJ).
– Hvordan blir det for deg å være leder for Oslo-journalistene?
– Jeg har tenkt på det, de må være gærne som velger en bergenser, sier Riber Sparre lattermildt, før han slår fast at utfordringene nok er de samme begge steder.
Seks år i byen
Han lot seg ikke skremme av ansvaret og arbeidet da han ble spurt om å bli ny leder.
– Du skal ha gode argumenter for å si nei, og jeg tror det kan bli gøy også. Det er en fantastisk mulighet til å påvirke den journalistiske hverdagen i Oslo.
DN.no-journalisten har fått et nært forhold til hovedstaden etter å ha arbeidet her de siste seks årene. Han begynte sin karriere i Bergens Tidende i 1992, tok journalistutdanning i Bodø og jobbet som vikar i NRK før han ble fast ansatt i DN.no. Årene i NRK-vikariat har gjort ham bevisst på vikarenes situasjon.
Vikarer
– Det er en av de viktigste sakene vi engasjerer oss i. Jeg kjenner meg igjen i beskrivelsene av de korte vikariatene, som i realiteten er faste stillinger. Da jeg var vikar, fikk jeg verken pensjonspoeng eller lån i banken, sier han og presiserer at han var vikar før 2006, da tjenestepensjon ble obligatorisk.
Riber Sparre har flere fanesaker. En av dem er opprettelse av forum for kontakt mellom de tillitsvalgte i Oslo.
– Vi må utnytte mulighetene til å dra veksler på kompetansen som sitter på hver sin øy.
Med forum på Facebook eller andre plattformer vil han gjøre det lettere å finne ut hvem som har vært borte i ulike problemstillinger og hvordan de har blitt løst.
– Dette er et lite punkt på tiltaksplanen, men det er viktig.
Hviterussland
Han håper også å kunne bidra til å motvirke tendensen mot forenkling og samlebåndsjournalistikk.
– Journalistene må ha arbeidsforhold hvor de føler de kan gjøre en ordentlig jobb.
Riber Sparre synes dessuten det er viktig at engasjementet for vanskeligstilte journalister i utlandet opprettholdes. Hans svigermor er fra Hviterussland og tidligere journalist, noe som har gjort ham spesielt oppmerksom på situasjonen i Russland og Hviterussland.
– Vi har en særlig forpliktelse til å vise engasjement for og solidaritet med kolleger i våre aller nærmeste naboland – som Russland og Hviterussland. De jobber under veldig vanskelige vilkår. Men Oslo-journalistenes problemer vil selvsagt være hovedfokus.
Med seg i styret får han nestleder Veslemøy Lode (Dagbladet), Baard Zakariassen (TV2), Rolf Johansen (NRK), Berit Aalborg (Aftenposten), Øystein Dahl Johansen (Lokalavisene Oslo) og Marianne Torp (Hjemmet Mortensen).