#njlm17
Klubbleder Kjersti Fikse Ness i Adresseavisen. Foto: Martin Huseby Jensen
– Nedbemanning er gift i et arbeidsmiljø
FORNEBU (Journalisten): Klubbleder Kjersti Fikse Ness fra Adresseavisen blir provosert av medieledere som stolt slår seg på brystet over å oppnå frivillighet gjennom mer styrte sluttpakkerunder.
Det sa hun under en debatt om nedbemanning og omstilling på Norsk Journalistlags (NJ) landsmøte onsdag morgen. Kjersti Fikse Ness siktet til prosessen i forkant der ansatte aksepterer sluttpakke selv om de kanskje innerst inne egentlig ikke ønsker det.
– Det som provoserer meg er når ledere stolt slår seg på brystet over å ha oppnådd frivillighet etter de styrte rundene, når de peker ut enkeltpersonene og truer med oppsigelse dersom vedkommende ikke søker sluttpakke, og likevel skryter på seg frivillighet. Jeg blir provosert langt inni ryggraden, sa Ness.
– Vi har definitivt hatt styrte pakker hos oss. Det knuser selvbildet, sa leder Henrikke Helland i redaksjonsklubben i TV 2.
Advokat August Ringvold i NJ opplever at nedbemanningsprosessene utvilsomt er blitt mer brutale enn tidligere.
– Det har sin begrunnelse i at arbeidsmarkedet er mye dårligere enn for 10 år siden. Sluttavtalene er langt mindre lukrative, som gjør at færre biter på. Sånn sett når ikke bedriften det måltallet de setter for den nye organisasjonen. Det oppstår en overtallighet ved at de peker på medarbeidere.
Under debatten ble ansiennitetsprinsippet tema. Påtroppende nestleder og klubbleder Dag Idar Tryggestad sa at unge ansatte i Bergens Tidende forsvarte prinsippet da avisen nedbemannet i fjor.
– Så vet vi at det prinsippet ikke er 100 prosent hellig når to personer blir satt opp mot hverandre. Det må vike hvis andre hensyn taler for det. Det demper også nedbemanningslysten til eierne.
Slagmark
Adressas klubbleder beskrev en usikkerhet i staben som følge av nedbemanning, og sa at ansiennitetsprinsippet er noe som må diskuteres løpende under en kuttprosess.
– Nedbemanning er gift i et arbeidsmiljø. Hos oss var prosessene i forkant ryddig. Likevel blir det voldsom usikkerhet i staben og folk begynner å skule på hverandre. Vi så kolleger som ikke ønsket å snakke med hverandre fordi de kanskje kjemper om samme jobben. Jeg hadde ingen nyansatte som ikke skjønner ansiennitetsprinsippet, men det betyr ikke at det føles rettferdig. Man snakker varmt og flammende om ansiennitetsprinsippet. Vi peker på de nyansatte og sier at du skal gå først. Det er et prinsipp vi må stå i. Men det er knalltøft. Vi måtte lufte det og prate gjennom det igjen og igjen.
Ness viste til en undersøkelse blant 52 klubbledere i Polaris Media der 4 av 5 svarer at de føler seg hørt, og at prosessen har vært inkluderende og ryddig. Likevel var de 2 av 5 som svarte at samholdet har tatt skade av prosessen.
– Det må vi ta på alvor, sa Ness, som fikk svar fra Tryggestad om at det motsatte har skjedd i BT. Der har de økt frekvensen på sosiale arrangementer.
På spørsmål fra podiet om hva NJ kan gjøre i fremtiden, tok blant annet studentleder Trude Furuly ordet. Hun sa at NJ må være mer tilstede for unge og studenter som jobber i midlertidighet. Hun beskrev at det er en slagmark som venter de unge i arbeidsmarkedet i mediebransjen.
– Det gjør noe med oss. Vi sier ja til ting. Vi løper fortere. Og det vi gjør er å lure oss selv. Vi undertrykker vårt fag – og oss selv. Jeg tror NJ må være mer tilstede for de midlertidige og blant oss unge og studentene, sa Furuly.
Forsvarte ansiennitetsprinsippet
NJ-advokat Ringvold trakk BT frem som et sted hvor nedbemannings-prosessen har vært ille.
– Jeg har bistått mange gjennom mange år, men aldri hatt samtaler med de som er pekt på, og sagt til samtlige at det ikke er grunnlag for å søke sluttpakke eller tre av.
Han ga i stedet anbefalingen om at han så grunnlag for å ta saken til retten, men ga beskjed om at det var opptil den enkelte hvor langt vedkommende ønsker å gå.
Ringvold forsvarte prinsippet tydelig:
– Ansiennitetsprinsippet må man holde i hevd. Det er objektivt og rettferdig.
Må snakke sammen
Klubblederne på podiet advarte også mot tiden etter nedbemanning. Henrikke Helland fra TV 2 advarte mot å akseptere en tøffere arbeidshverdag:
– Man snakker underveis i prosessen om at nå blir tidene annerledes. Det kommer til et tidspunkt der du sier at nå er det nok for meg. Da møtes du med en retorikk at ”du sa du ville være med videre”. Vi må ikke akseptere at arbeidshverdagen skal bli tøffere selv om den blir annerledes. Det hører jeg ligger under, sa Helland.
Dennis Ravndal fra VG (Schibsted) sa at de tillitsvalgte må snakke sammen, akkurat som motparten gjør.
– De syns også dette er vanskelig, og de diskutererer strategier, hva som har fungert og hva som ikke har fungert. Vi møter igjen ting som har vært i Aftenpostens prosess. Senere dukker det opp i NRK. Vi må være veldig flinke til å prate sammen, på tvers og konsern og hente erfaringer fra hverandre.