– Vi kan være stolte

Journalister har grunn til å feire at en journalist har fått Nobels fredspris, mener NJ-landsstyremedlem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den 32 år gamle fredsaktivisten og journalisten Tawakkol Karman ble fredag annonsert som en av tre vinnere av Nobels fredspris for 2011. Hun omtales som journalist, menneskerettsaktivist og som en av frontfigurene i opposisjonspartiet Al-Islah i Jemen.

Karman selv er overrasket over å få Nobels fredspris.

– Jeg visste ikke at jeg var nominert til denne prisen. Jeg er tett knyttet til revolusjonen her i Jemen. Jeg vil dedikere denne seieren til alle unge av den arabiske våren, og til minne om martyrene, de skadde og alle aktivister, sier Karman til Al Jazeeras nettsted.

Andre krav

Eva Stabell er landsstyremedlem i Norsk Journalistlag (NJ) og sitter i styret i den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ). Hun mener hele journaliststanden har grunn til å være stolt over at en journalist nå har mottatt fredsprisen.

– Vi kan være stolte alle sammen. Vi har grunn til å feire i dag, sier Stabell.

Hun mener det ikke er tvil om at Karman er journalist til tross for at hun også er opposisjonspolitiker og menneskerettsaktivist.

– Norske journalister skal være objektive, men mange andre steder i verden kan de ikke være det. Det fins det eksempler på Filippinene, i Midtøsten og i Egypt.

– Man kan ikke stille de samme kravene om nøytralitet og objektivitet til journalister i undertrykte regimer. Der er journalister ofte aktivister. Vi må forstå at det rett og slett ikke er mulig andre steder.

Fri presse

Karman leder menneskerettsgruppen Women Journalists Without Chains (WJWC), som hun startet opp i 2005. Siden 2007 har hun, ifølge Al Jazeera, jevnlig arrangert sitt-ned-aksjoner i Jemens hovedstad Sana.

Midten av januar var starten på opprøret i Jemen, som fremdeles pågår. Opprørerne sammenlignet Jemens president, Ali Abdullah Saleh, med Tunisias president, Zine El Abidine Ben Ali, som flyktet landet 14. januar etter Tunisia-opprøret. Under opprøret i Jemen samlet Karman studenter for å protestere mot Saleh og regjeringen hans.

I slutten av januar ble Karman arrestert av jemenittiske sikkerhetsstyrker. Den internasjonale journalistføderasjonen fordømte arrestasjonen.

Al Jazeera skriver at Karman i flere år har kjempet for borgerrettigheter og en fri og uavhengig presse.

Journalisters rolle

Stabell mener dagens fredspris er et bevis på at journalister har en rolle å spille for ytringsfriheten i undertrykte regimer.

– Jeg tolker prisen som et bevis på at journalister i harde regimer spiller en svært viktig rolle i demokratiarbeid og i organiseringen av slikt arbeid.

Powered by Labrador CMS