Hegnar skjeller ut Pressens Faglige Utvalg

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold er ikke overrasket over at redaktør Trygve Hegnar kaller Pressens Faglige Utvalg et supperåd: - Det gjør han hver gang utvalget er uenige med ham, sier Kokkvold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Trygve Hegnar har tidligere kalt Pressens Faglige Utvalg (PFU) et supperåd, og han gjentar det i siste nummer av Kapital. Der går han også imot to PFU-fellelser av bladet, som er trykket i samme nummer.

Så lenge Kapital har rett i sak, men blir felt for god presseskikk på formen, så er redaktøren helt uenig med utvalget. Videre skriver Hegnar:

«Supperådet er også imot at mediene som har fått fellende kjennelser, kommenterer kjennelsene, slik vi gjør her, samtidig med at de publiseres. Vi finner ikke noen grunn til å rette oss etter dette PFU-pålegget, og vi må vel derfor regne med nok en kjennelse i supperådet PFU.»

Hegnar alene

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier at de to fellelsene går på helt sentrale punkter i presseetikken. Han tror Hegnar er ganske alene om å mene at form ikke er viktig i journalistikken.

- Jeg tror ikke dette bidrar til å svekke utvalget. Hegnar opptrer som om han er i barnehagen, sier Kokkvold.

Kokkvold synes Hegnar er en interessant samfunnsdebattant og en viktig stemme i det offentlige ordskiftet. Nettopp derfor burde han konsentrere seg om det som betyr noe. Han burde for eksempel konsentrere seg om at utvalget har gitt Kapital medhold på sentrale punkter.

Imøtegåelse

Kapital ble i den ene saken felt fordi redaksjonen ikke lot omtalte Frank Wassdahl komme med samtidig imøtegåelse. Kokkvold sier det er en selvfølge for nesten enhver journalist at motparten får slippe til samtidig.

Even Jordal reagerte på en sak om ham i Kapital nummer syv i år, og skrev et innlegg til bladet. Redaksjonen hadde føyet en hale til innlegget. Hegnar skriver at redaksjonen fant det upraktisk ikke å svare før om fire uker på grunn av lang produksjonstid. PFU felte Kapital for halen.

- At man ikke skal skrive hale på et innlegg har sammenheng med at mediene ikke skal tilrive seg fordeler andre i den offentlige samtalen ikke har, mener Kokkvold.

Form er viktig

- Er journalistikkens form uviktig, redaksjonssjef Finn Øystein Bergh i Kapital?

- Nei, det er ingen som mener at det ikke er viktig. Men det er ikke dermed sagt at realiteter ikke er viktige. Det virker som om PFU synes det. Vi har inntrykk av at utvalget er mer opptatt av det formelle enn av det reelle, svarer Bergh.

- Så Kapital er opptatt av form i journalistikken?

- Ja, det skulle bare mangle.

Powered by Labrador CMS