– Ansvarliggjør nettdebattantene

Nettavisene lager ris til egen bak når de ikke skaper bedre kommentarfelt, mener nettsamfunnsgründer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I går stanset Fædrelandsvennen all nettdebatt etter mange tilfeller av at folk ga seg ut for å være noen de ikke er.

Sinnaposer

– Feilen mange nettaviser gjør, er at man lager kommentarfelt som er gøyale for dem som skriver, men ikke for dem som leser. Kommentarfeltene blir sånne sinnaposer under artiklene, sier Even Westvang, en av gründerne i Bengler, som har laget Underskog og Origo.

Han viser til en kronikk Olav Anders Ovrebø skrev i BT for en stund tilbake, og mener utfordringen er å gjøre det attraktivt å stå fram med fullt navn i kommentarfeltet.

– Den lange, seige strategien er bedre enn den som gir masse kommentarer med en gang. Med fullt navn går terskelen opp med en gang: Det blir stille en stund, men man må bare holde på, sier Westvang. Han har tenkt mye på hvordan man kan skape ytringsfellesskap av så høy kvalitet at folk faktisk har lyst til å delta under fullt navn. Med Origo, et sosialt nettverk Bengler har utviklet for A-pressens lokalaviser, mener han at de har kommet et godt stykke på vei med å få til dette.

Grep for bedre debatt

– Det er mange ting som kan heve kvaliteten på nettdebatten, som f.eks. at alle må ha en stabil identitet, at man har historikk på folk og vet hvem brukerne er, forklarer Westvang.

– Vi prøver å gjøre diskusjonene så gode som mulig med de grepene vi vet om. Vi har jo alle forskjellige roller i samfunnet og folk kan velge å ha de rollene hos oss også.

Som eksempel viser han til politisk nestleder i Rælingen Høyre som skriver med fullt navn og bilde i en sone han selv har opprettet på romerike.no, hvor han også deltar i debattfora, og sier de har mange tilsvarende eksempler.

Stabil identitet

– Å stå fram på den måten er ikke lett der hvor kommentarfeltet er en sinnapose. Vi prøver å lage et sted hvor folk med reell makt i samfunnet gidder å ytre seg. Vi vil gjerne at alle skal fremstå med fullt navn fordi vi da kan vite hvilken rolle de har i samfunnet og hvilken agenda de har. Men vi skjønner også de som vil være anonyme. De kan være det hos oss, men da må de alltid bruke samme pseudonym slik at de har stabil identitet, forklarer han.

Westvang mener et godt sosialt nettverk etteraper og forsterker de relasjonene folk har i det fysiske rom fra før.

– Utfordringen er å gjøre det så attraktivt som mulig at rollen du har i nettforumet ligner den rollen du har i det virkelige liv. På Origo ser vi også at folk velger å fremstå med fullt navn etter hvert fordi det er vanskeligere å opptre som anonym i en debatt hvor så mange fremstår med fullt navn. Folk ville aldri finne på å skrive det de gjør anonymt i et kommentarfelt på sin egen blogg. Det handler om å ansvarliggjøre folk generelt slik at du får et godt klima for ytring.

Powered by Labrador CMS