I likhet med sine tegner- og satirikerkolleger hadde ikke Roar Hagen ventet å havne i krigen, slik de gjorde under den høyrøstede striden om karikaturtegningene i vinter.
– Jeg har fått så mye hatmail at dere ikke vil tro det, blant annet fordi en del muslimer trodde at jeg hadde tegnet profeten Muhammed. Men tegningen viste en selvmordsbomber, fortalte Hagen under seminaret «Karikatur og kontrovers» på SKUP-konferansen.
SKUP-arrangørene og Hagen hadde forsøkt å invitere en rekke arabiske avistegnere til konferansen, men uten hell.
Etterlyser innsikt
I kjølvannet av bråket oppfordrer Hagen mediefolk til å sette seg bedre inn i den religiøse og kulturelle bakgrunnen for konflikten.
– Det holder ikke å bare ringe islameksperter som Unni Wikan eller Kari Vogt for å få kommentarer. Det har vært for få dyptgående analyser og for lite innsikt om striden i norske medier. Forsøk å snu fokus og se vår verden med muslimenes øyne, sa Hagen.
Han gjennomgikk en rekke eksempler på arabiske, israelske og vestlige karikaturtegninger gjennom flere hundre år. Han viste til bildeforbudet i islam, som imidlertid ikke gjelder like strengt for alle trosretninger innen religionen. Derfor er profeten Muhammed blitt framstilt også av muslimske kunstnere.
For høflig
Selv har Hagen valgt å ikke tegne profeten, av ulike årsaker.
– Jeg har aldri, verken før eller siden, følt at jeg hadde så mye makt som under striden i vinter. Tidligere lot jeg være å tegne Muhammed av ren høflighet, og fordi jeg er preget av en oppvekst med søndagsskole på Sunnmøre. Jeg har respekt for det som er hellig for andre. Nå er dette blitt iblandet frykt, og det liker jeg ikke, sa VG-tegneren.
Hagen er svært bekymret over situasjonen for ytringsfriheten. Han synes det var ynkelig av utenriksminister Jonas Gahr Støre å beklage at norske medier trykket helt lovlige tegninger, og at det var like ynkelig at representanter for Islamsk Råd i Norge reiste til utlandet med støtte fra norske myndigheter for å gjøre det samme.
– Ikke beskyttet
– Jeg synes, i min verden, at vi må kunne gjøre narr av muslimer, slik vi også karikerer for eksempel homofile. De er heller ikke beskyttet mot humor. Men så er jeg samtidig feig, og preget av frykt, innrømmer han.
Hagen viser til at han i vinter ikke fikk satt på trykk i VG en muslimkarikatur som avisa publiserte i 2004. Det synes han er betegnende for situasjonen.
– Jeg tror det kommer til å bli et veldig trykk på ytringsfriheten, som følge av globaliseringen og møtet med islam. Som tegner og satiriker mener jeg at det vil være en dødslinje å innføre et varig vern av muslimer, ut fra medlidenhet. De må behandles likt som og likeverdig med alle andre.
Ikke Støre
Ifølge Hagen er det bare to ting som kan stoppe ham fra å tegne Muhammed: Det han lærte av sin mor og på søndagsskolen, samt det hans redaktører i VG bestemmer.
– Det er ikke Jonas Gahr Støre som skal stoppe meg, erklære Roar Hagen.
Kokkvold bekymret
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, svarte bekreftende på spørsmål om han har inntrykk av at det er forskjell på hva norske medier gjør før og etter Muhammed-bråket.
– Dette gjør meg bekymret. Jeg har fulgt ganske nøye med på hva norsk presse skriver om ytringsfrihet. Det har blant annet stått på lederplass at det må dras opp grenser for ytringsfriheten. Men jeg mener at den ikke kan gjelde i forhold til Bush, våre egne ledere og vårt eget samfunn, og ikke i forhold til muslimer, sa Kokkvold.
Etterlyser dialog
Han mener at det er avgjørende å inngå en dialog med de ytterliggående muslimske miljøene, som skremmer både egne moderate grupperinger og Vesten.
Kokkvold har imidlertid ikke tro på at seminaret mellom Norsk Journalistlag og arabiske redaktører som starter søndag, vil føre til noe.
– Til det er avstanden for stor, sa han.