Torgeir Foss og Frank Aarebrot. Foto: Martin Huseby Jensen
En nysgjerrigper takker av
BERGEN (Journalisten): Etter ti år overlater Torgeir Foss til andre å lage spørreundersøkelser om norske journalister.
Det begynte i 1999 da TV 2-journalist Torgeir Foss ville finne sammenhenger mellom hvordan journalister oppfattet arbeidsplassen sin, og hva publikum mente om den.
– Det var der det hele begynte, grunnleggende journalistisk nysgjerrighet.
Subjektivt
Å få med seg «den gale professoren» Frank Aarebrot var langt fra vanskelig, forteller Foss. TV 2-journalisten er til stede i Bergen på Nordiske Mediedager og har nettopp vært med på å legge fram resultatene av medieundersøkelsen for siste gang.
Etter ti år føler han at det er på tide å gi andre muligheten.
– Nå har jeg gjort dette ti ganger, det er behov for å bytte person. Det er mine tanker og mine spørsmål som har vært grunnlag for undersøkelsene. Derfor er det viktig å endre nå, forklarer han.
Foss mener at norske journalister er altfor lite ydmyke overfor publikum. Vi lytter ikke til dem, sier han. Men synse og skrive om dem, det gjør vi gjerne.
– Carl I. Hagen skal ha rett i at norske journalister er røde. Som journalist gjennom 34 år synes jeg det er dumt å si at subjektivitet ikke eksisterer. Det er klart det er forskjell mellom å intervjue Hagen og Kristin Halvorsen om man holder med SV. Spørsmålene farges av slikt.
Kjempeskuffet
I fjor skapte medieundersøkelsen sterke reaksjoner. Da viste det seg at norske journalister hadde ganske så dårlige allmennkunnskaper. Det var ikke slikt Foss og Aarebrot så for seg da de utarbeidet spørsmålene.
– Vi stilte noen spørsmål som vi syntes var så opplagte at de knapt ville gi oppslag. Blant annet spørsmålet om hva KS er for noe … med tre svaralternativer. Likevel svarer over 30 prosent at det er et fagforbund. Det er jo feil og da ble jeg flau. Det er pinlig. Enda mer pinlig er når noen forsøker å bortforklare fremfor heller å jobbe for øke kunnskapsnivået.
Gal professor
Om det var det flaueste Foss har opplevd gjennom de ti årene, så har han ikke noe enkelt eksempel på det motsatte.
– Jeg kan ikke bare si at akkurat DET er det morsomste. Alt har vært veldig gøy. Veldig lærerikt spesielt å få være elev av den gale professoren. Å få jobbe med ham siden 1999 har gitt meg mye kunnskap. Å kaste ball med ham er kult.
Nå skal prioriteringene rettes mot hans ordentlige jobb som TV 2s reporter i Stavanger, og ikke minst familien.
– Kona er veldig glad nå, og så har jeg jo tre små barn.