Jógvan H. Gardar er styreleder og journalist i Norpublica. Foto: Jóni H. Gardar.

Frilansfellesskap får 200.000 kroner fra Fritt Ord

Norpublica skal bruke pengene til å finansiere datadrevet journalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norpublica er et journalistfellesskap som jobber med kritisk og undersøkende journalistikk. Organisasjonen ble formelt stiftet i sommer og teller i dag 16 journalister som bor i Norge, USA, Storbritannia og Sverige. 

Frilansfellesskapet har fått innvilget 200.000 kroner av Fritt Ord til bruk på gravende journalistikk. 

– Tanken er at vi skal drive datadrevet journalistikk. I tillegg til å fokusere på både nasjonale og kommunale spørsmål, skal vi benytte oss av at vi har folk i utlandet. Det vi har søkt Fritt Ord om midler til er å gå i gang med et større prosjekt, som omfatter fire forskjellige prosjekter, sier styreleder Jógvan H. Gardar i Norpublica.

Les også: Fritt Ord gir mest journalistikkstøtte til de etablerte

Datajournalistikk

Prosjektene som Norpublica vil bruke Fritt Ords penger til skal blant annet ha fokus på hvem som styrer kommunenorge, skatteinntekter og -unndragelser og kommunale oppgaver ellers. Gardar påpeker at Norpublica kommer å ha fokus å jobbe med store datamengder som vil kunne brytes ned til kommunenivå, og på den måten bli til god gravende og avslørende journalistikk som folk vil kjenne seg igjen i.

Gardar forklarer at de vil gå i gang med dette så fort som mulig. Alle prosjektene skal være i gang i løpet av første halvår neste år. 

Ett av kravene til Fritt Ord er at sakene må publiseres. Gardar forteller at frilansfellesskapet er i kontakt med flere som har vist interesse for å kjøpe sakene.

På sikt publisere selv

På grunn av stadig færre arbeidsplasser og at mindre kjøpes inn av redaksjonene vil de på sikt kanskje vurdere å publisere selv. 

– Vi er en god blanding av ferske frilansere og de med lang erfaring. Mange har gode forslag, men har begrenset med tid og ressurser for å gå i gang med store prosjekter, forteller Gardar.

Derfor har de bygget opp en egen plattform, der de har redaksjonsmøter en gang i uka og kommuniserer over nett med hverandre på tvers av landegrensene. En av utfordringene er å sette et tidspunkt for møtene da en frilanser sitter i en ganske forskjellig tidssone i Washington. 

Gardar forteller at de som oppfyller samvirkelagets etikkgrunnlag kan søke om å bli medlem i Norpublica. De var ti frilansere da de opprettet fellesskapet. De siste seks har blitt medlem ut over høsten.

Les også: Norsk Journalistlag sier nei til å støtte jubileumsbok om eget fagblad

FRITT ORD

  • Ble omdannet fra distribusjonsselskapet Narvesen 7. juni 1974. 
  • Er en norsk allmennyttig privat stiftelse, hvis formål å er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge.
  • Eiernes aksjer i Narvesen ble overdratt stiftelsen til 1. januar 1975, og danner grunnkapitalen i stiftelsens formue. Etter diverse endringer i eierforholdene, blant annet mot Norges Statsbaner, og ut i fra ønsket om å frikoble stiftelsen fra kommersielle interesser, ble alle stiftelsens aksjer i Narvesen solgt i november 2001.
  • Formuen var i november 2013 på 2,8 milliarder kroner.
  • Forvalter midler til prosjektstøtte og eksterne søkere kan søke midler innenfor programområdene medier og demokrati, informasjon og offentlig debatt, stipend og undervisning og kunst og kultur. Stiftelsen behandler innkomne søknader gjennom 7 årlige behandlingsrunder.

Kilder: Wikipedia, Journalisten

 

Powered by Labrador CMS