Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
- Jeg stusser på hva det er. Kan hun virkelig ha sagt ja til å sitte i en jury som skal markedsføre ett reklamestunt, spør TV 2s nyhetsredaktør. Han har nettopp lest artikkelen «Jenny Hemstad (34) får gate oppkalt etter seg» i Aftenposten. Her står det at Hemstad får navnet sitt på en handlegate på Aker brygge som for det meste går under tak.
Annonse
Ett av jurymedlemmene er generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund, som også uttaler seg i anledning navngivingen av handlegaten.
Jan Ove Årsæther synes det er underlige valg Kjersti Løken Stavrum gjør når hun stiller som jurymedlem i det han oppfatter som et stunt. FOTO: Birgit Dannenberg
I Aftenpostens artikkel åpner journalisten med å fortelle at det for over hundre år siden oppstod en uskreven regel om at bare avdøde personer fikk gater oppkalt etter seg i Oslo.
Det er tre ting som får Årsæther til å reagere:
Dette er et stunt som gir seg ut for å være noe annet enn det er. Det er ikke en offentlig gate eller ei gate. Det er en innendørs passasje i et kjøpesenter. Å late som om det er spesielt at en nålevende person får en gate oppkalt etter seg er ett stunt, sier han.
At hun takker ja til dette. Dette er noe ingen journalister eller redaktører i norske mediehus hadde fått lov til å takke ja til. Hadde noen av våre spurt om å være med på dette, ville de selvfølgelig fått nei til svar.
Generalsekretæren legitimerer å skrive om dette når hun deltar. Hun gir det hele ett skinn av at det er akseptabelt å skrive om. Men hennes jobb er å passe på etikken til norsk presse.
Årsæther sier at det kan være forklaringer på avgjørelsen som han ikke har sett. Men slik artikkelen i Aftenposten fremstår, mener han det er uheldig for medienes omdømme at hun deltar.
- Nå er vi midt i en heftig diskusjon om denne type innhold. Som sagt, uansett om det er humor eller ei, så visker det ut ett skille. Våre journalister eller redaksjonelle ledere ville ikke fått lov til å sitte i en jury som skal kåre en kommersiell handling. Det har ingen relevans.
Han mener at om det argumenteres at det bare er humor, så gjør bransjen det vanskelig for seg selv.
Ser det annerledes
Kjersti Løken Stavrum sier hun gjør noen ting i det sivile liv, noe som også er på forhånd avklart med styreleder i Presseforbundet.
- Dette var en forespørsel jeg fikk på bakgrunn av mitt tidligere Oslo-engasjement. Og jeg ser det nok ikke slik som Årsæther ser det.