Simona Halle og Rajan Chelliah mistet jobben i NRK. Torsdag var en tung dag for dem i arbeidsretten. Foto: Kristine Lindebø

Ni fra NJ tilstede i arbeidsretten:

– Prinsipielt viktig sak, for hele NRK og for andre

Fredag fortsetter saken om NRKs oppsigelser av Simona Halle og Rajan Chelliah.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mellom Norsk journalistlag (NJ) og NRK/Spekter har startet igjen i Arbeidsretten. Torsdag var dag to i retten. Det er journalistlaget som har stevnet NRK/Spekter for ugyldige oppsigelser av journalist Rajan Chelliah (56) og grafiker Simona Halle (54).

Førstnevnte har jobbet i NRK siden 1999, sistnevnte har ansiennitet tilbake til 2002. De ble sagt opp fra NRK Østlandssendingen. Begrunnelsen for Chelliahs oppsigelse var at han mangler kompetanse, selv om han har lang erfaring i kanalen.

Torsdag ble en tung dag for Chelliah og Halle, da Spekters advokat Tarjei Thorkildsen fra advokatfirmaet BAHR, blant annet listet opp en rekke punkter hvor NRK mener Chelliah mangler kompetanse.

– Rajan har flerkulturell forståelse, men mangler de øvrige kompetansekravene, sa advokaten, og gikk i detalj gjennom hvordan oppsigelsesprosessen hadde foregått.

Chelliah og Halle ønsker foreløpig ikke å kommentere det som skjedde i retten torsdag, men var tydelig preget av det som ble sagt i rettssalen.

NRKJ-leder Richard Aune og NJs advokat Knut Skaslien i arbeidsretten. Foto: Kristine Lindebø

Ni fra NJ tilstede

Rettssaken er prinsipielt viktig for NJ, ifølge leder i Norsk journalistlag i NRK (NRKJ), Richard Aune.

– Grunnen til det er at dette handler om hvor mye stillingsvernet er verdt og om ansiennitetsprinsippet er til å stole på, sier Aune til Journalisten.

Han skal vitne i retten i dag, fredag, som blir en av de siste store tingene han gjør som leder i NRKJ, da han om noen måneder går av som leder.

– Denne saken er spesiell og spesielt viktig, ikke bare for NRK men også andre arbeidsplasser. Den handler om en arbeidsgiver skal kunne snevre inn i en nedbemanningsprosess, sånn at de omtrent kan håndplukke hvem de vil si opp. Jeg er stolt over at NJ tar denne kampen.

Ni representanter fra NJ var tilstede i arbeidsretten torsdag, blant annet leder og nestleder Hege Iren Frantzen og Dag Idar Tryggestad, samt tre fra NRKJ.

Også nestleder i NTL i NRK, Bjørn Frode Hågensen, var tilstede for å vise sin støtte til NJ.

– Vi støtter NJs fremstilling av saken fullt og helt. Dette er en sak om prinsipper, som er viktig for alle ansatte i NRK, uansett fagforening, sier han til Journalisten.

Leder og nestleder i NJ Hege Iren Frantzen og Dag Idar Tryggestad. Foto: Kristine Lindebø

Snevret inn krets

Juridisk sett handler saken om det var riktig av NRK å begrense utvalgskretsen av de personene som stod i fare for å bli sagt opp kun til Østlandssendingen, og ikke også Marienlyst, slik NJ mener. Altså snevret de inn antall ansatte de kunne velge å si opp i nedbemanninga.

Spekter begrunner valget blant annet med at NRK tidligere ikke har inkludert Østlandssendingen i nedbemanningsprosesser på Marienlyst. Det mener Aune ikke er en god grunn.

– Det viktigste er å gjøre dette på riktig måte, hvis NRK har gjort det feil før rettferdiggjør det ikke å gjøre det samme nå.

Rettssaken startet i juni, men ble utsatt fordi én av dommerne ble erklært inhabil. Det var under første rettsdag at Arbeidsrettens leder Jakob Wahl oppdaget at dommer Kim Nordlie hadde en rolle i forhandlinger på 1990-tallet om hovedavtalen som er sentral for rettssaken.

Powered by Labrador CMS