Musikkstrid rammer Spellemann-pauseshow
NRK får ikke vise musikkvideoer i pauseprogram på NRK3. Men Spellemannshowet er klarert.
Har du prøvd å lytte til radioprogrammer om igjen i NRKs nettradiospiller etter nyttår? Eller forsøkt å laste ned noen av favoritt podkastene dine?
Kanskje har du allerede oppdaget at søket er fjernet fra nettradiospilleren, at de podkaster som er igjen er strippet for musikk eller at alle jukeboksene på TV om natta – unntatt dansebandmusikk – er borte?
Mer vil du merke i månedene som kommer dersom ikke NRK og IFPI, som er en paraplyorganisasjon for internasjonale plateselskaper, klarer å enes om en ny avtale for bruk av musikk fra plater fra noen av IFPI-medlemmers plateselskaper. Den gamle avtalen løp ut ved nyttår.
Ingen videoer
At NRK nå står uten IFPI-avtale får foreløpig ingen konsekvenser for den tradisjonelle radiosendingen. Årsaken er at musikk i slike programmer faller inn under en annen avtale. Men den får altså konsekvenser for såkalte on-demand-tjenester når du ønsker å lytte eller se programmer om igjen på et senere tidspunkt.
For TV får uenigheten konsekvenser for programmer som produseres fra nyttår og framover. Allerede til helgen får uenigheten et utslag ved at IFPI har klarert musikkbruken i lørdagens Spellemannsending. Men NRK kan ikke bruke all den samme musikken i pauseshowet som sendes på NRK3 klokka 20.55. Årsaken er at flere store norske artister, som Marit Larsen og Sivert Høyem, er på internasjonale IFPI-plateselskaper.
Dropper mye musikk
Per Ole Hagen er ansvarlig for musikkrettigheter i NRK. Han er den i NRK som har best oversikt over det kompliserte avtalelandskapet for musikkrettigheter.
– Vi har tatt konsekvensen av at avtalen utløp 31. desember. Derfor lar vi være å bruke IFPI-musikk. Vi må ta konsekvensen av at det er sånn det er, sier Hagen.
TV-redaksjonene må for programmer som produseres fra nyttår og fremover finne andre kilder for musikk enn plater som er gitt ut på IFPI-plateselskapene. Det betyr at de kan bruke musikk fra den norske FONO-katalogen, bruke musikk fra Urørt eller fra en leverandør av såkalt produksjonsmusikk.
Også radio
På sikt kan også radioredaksjonene velge bort IFPI-plater for å kunne tilby programmet on-demand.
– Noen programmer er sterkt preget av dette, men de har funnet andre løsninger. Men det er praktisk ugreit at man ikke kan velge den musikken man ellers ville valgt.
Hagen sier at NRK bruker mange millioner kroner på musikkrettigheter hvert år. Men han vil ikke svare på hvor mye penger uenigheten med IFPI står om annet enn at de var villige til å øke verdien av avtalen.
– Vi var villige til å øke prisen med en prosentvis kraftig økning. Vi har alltid betalt markedspris. Men nå har noen sagt at markedsprisen er fire ganger høyere, sier Hagen.
Vil ikke ramme artister
– Forsøker dere å tvinge IFPI tilbake til forhandlingsbordet ved å ikke bruke IFPI-plater?
– Vi har fått klar melding fra IFPI om at vi ikke kan bruke deres musikk uten avtale. Det tar vi konsekvensen av. Vi er ikke ute etter å ramme artister, men i den grad de blir rammet syns vi det er synd.
Rettighetssjefen sier at størrelsen av den norske avtalen som løp fram til nyttår har vært sammenlignbare med IFPI-avtalene i Danmark og Sverige.