Bård Siem i NRK, advokat Lous Anda, Bjarte Gangeskar i barnevernet og debattleder Jan Inge Fardal i Sogn Avis. Foto: Angelica Hagen

Barnevernet: Vi trenger at mediene ser oss i kortene

BERGEN (Journalisten): Bjarte Gangeskar i barnevernet i Eid blir glad hver gang han blir oppringt av journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdag møtte barnevernet i Eid til debatt om barnevernet i lokaljournalistikken under Hauststormen i Bergen.

Bjarte Gangeskar i barnevernet i Eid forteller at han blir glad hver gang han blir oppringt av journalister, nettopp fordi journalistenes jobb er så viktig.

– Vi må tåle søkerlys fra media. Jobben vi gjør kan få så fatale konsekvenser. Det er viktig å tenke at vi får en bedre tjeneste om media ser oss i kortene. Jeg tenker også at media har et like stort ansvar. Vinkler dere saker feil kan situasjonen for barn og foreldre bli dårligere.

Han ber mediene tenke om vinklingen kan skade det aktuelle barnet eller andre barn som trenger hjelp fra barnevernet før publisering. Han mener barnevernet i for stor grad skyr unna debatten.

– Vi er for dårlige til å bidra i debatten. Vi er for feige til det. Viktigste budskapet til media; hvis en aktør i disse sakene gir dere innsyn i saksdokumenter og hevder at dette er et komplett saksomdokument, er det viktig at dere spør dere om dere finner barnets stemme i saken. 

Vanskelige saker

Journalist Bård Siem i NRK Sogn og Fjordane har fulgt Naustdalsaken. Han forteller at han aldri har vært borti en så spesiell sak i hele sin karriere, som startet i 1993.

– Barnevernssaker er vanskelig for mediene å dekke på grunn av taushetsplikten og for å ikke ramme barna, sier han. 

I Naustdalsaken endte det med at barna fikk komme tilbake til foreldrene. Saken skapte stor internasjonal oppmerksomhet, med opptøyer mot det norske barnevernet i flere land. 

Gangeskar erkjenner at barnevernet ofte dekker seg bak taushetsplikten.

– Jeg må alltid tenke på hvem jeg skal ivareta i saken. Om foreldrene har gitt samtykke i at jeg kan snakke, må jeg likevel tenke på barnet, sier han. 

Må verne barna

Lou Anda er advokat i Sogndal og har jobbet mye med barnevernsaker. Han mener det er viktig at mediene veier mellom at saken kommer opp og fram eller å verne om barna.

– Hadde media aldri fulgt opp Naustdalsaken, hadde de barna vært i fosterhjem i dag. Det viser hvor viktig det er at media er på banen. 

Hvordan kan mediene finne ut om barnevernet i vår kommune er bra eller dårlig? spør debattleder Jan Inge Fardal i Sogn Avis.

– Du finner statistikk på Statistisk sentralbyrå. Hvor stor andel av sakene som ender i at foreldrene mister barna, sier Siem.

Barnevernet på sin side mener dette ikke gir et riktig tall. 

Powered by Labrador CMS