Illustrasjon. Foto: skjermdump

NRK-journalister får YouTube-påpakning

Irettesetter egne journalister for å bruke «ulovlige» YouTube-videoer på NRK.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Leder på kringkasterdesken, Hege Øygaren, må daglig kontakte journalister i NRK for å påpeke at det ikke kan lenkes til materiale som er lastet opp på YouTube uten opphavspersonens samtykke, heter det på NRKs intranett. – Det har ikke vært et stort problem før, men vi ser det stadig oftere, forklarer Øygaren til Journalisten.

– Ikke glem kildekritikk

Hun mener dette helst skjer ubevisst og at NRK er i en særstilling fordi nettproduksjonen ikke finner sted i en redaksjon, men over hele landet, noe som gjør det desto viktigere å klargjøre retningslinjene.

Øygaren understreker at det er redaktørmøtet, hvor blant annet kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas deltar, som har bestemt dette og at hun bare kommuniserer avgjørelsen.

– Dette er egentlig bare en presisering av at journalistene må bli nøyere på å sjekke hvor disse videoene kommer fra og vurdere det opp mot sitatretten hvis det er uklart om den gjelder i det konkrete tilfellet, sier Bjarne Andre Myklebust, ansvarlig redaktør for NRK.no, til Journalisten.

Han fremhever at kan være greit å integrere videoer som er lastet opp av privatpersoner i forbindelse med nyhetshendelser, i den grad det faller inn under sitatretten.

– Jeg pleier å si at man må bruke de samme kildekritiske vurderingene på nett som på tv. For eksempel kan man spørre seg om man ville klipt inn det samme YouTube-klippet i en tv-sending, som på nett. Vi har også lagd en egen videospiller som gjør det enklere å embedde NRK-stoff på nett, men dette reiser jo noen opphavsrettslige utfordringer, sier Myklebust.

Ikke rettigheter

NRK har lenge varslet at de jobber med å gjøre mest mulig av stoffet sitt tilgjengelig på nett, men opphavsrettslige hensyn i forhold til f.eks. musikk brukt i programmene, har gjort dette til en komplisert og tidkrevende prosess.

– Når våre rettigheter opphører, for eksempel for Beat for Beat, som er en innkjøpt produksjon vi har rettigheter til for en viss tid, opplever jo også vi at vi ikke har rettigheter, selv til det vi oppfatter som eget innhold. Så dette er en problemstilling vi kjenner på selv, og da må vi også være oppmerksom på det i forhold til andre rettighetshavere slik at vi ikke bruker innhold vi ikke har rettigheter til, forklarer Øygaren.

Hun forteller at det er ganske nytt at NRKs journalister har fått anledning til å embedde video.

– Det har skjedd gradvis i løpet av året. Folk er jo veldig interessert i å bruke nye muligheter: det kan være veldig ålreit og kan bli veldig feil. Vi ser at nye muligheter byr på nye utfordringer og at folk ikke alltid tenker seg om i farta.

Powered by Labrador CMS