Opphavsrett i veien for NRK-planer
Gjør arkivet tilgjengelig på mange kanaler, men strever med rettigheter.
I november passerte NRK.no en million unike brukere i uka. Nå ligger nettstedet som i årevis har vært regnet som de forspilte muligheters portal, på 7. plass over norske nettsider og nederst på seierspallen når bare nettaviser regnes.
Åndsverklovens utfordringer
– Nettet er verdens lateste anarki. Folk velger minste motstands vei. Derfor jobber vi med å være til stede, og gi folk muligheten til å oppdage innholdet vårt der de er.
– Det vil si på Facebook, YouTube og andre slike steder. Men dette var en stor og vanskelig jobb på grunn av åndsverkloven og jobben med å innhente tillatelse fra alle rettighetseiere, sa Eirik Solheim, medieutvikler i NRK, på et møte i Polyteknisk forening mandag kveld.
Fildeling
Statskanalen har nylig begynt å legge ut deler av stoffet sitt i BitTorrent, i første rekke sekvenser fra Lars Monsens populære villmarksprogrammer. De jobber også med å få opp en egen NRK-kanal hos nett-tv leverandøren Joost, men dette arbeidet har gått tyngre og langsommere nettopp på grunn av rettighetsproblematikken.
Blogger og forfatter Eirik Newth oppfordret likevel NRK og andre til å gjøre sitt beste for å åpne opp arkivene sine slik at mest mulig av stoffet ble lett tilgjengelig.
– Jeg tror mediefremtiden vil handle mer om brukerne, og disse vil i større grad være medieagnostikere som vil plukke litt her og der, sa han.
Øyedannelser og brobygging
– Vi er i en veldig spesiell situasjon i Norge på den måten at mye av bloggingen her til lands foregår innenfor gjerdene til avisnettsteder som Dagbladet og VG. Dette fører til en problematisk konsentrasjon i siloer, og en slags øydannelser hvor mye godt stoff forsvinner for dem som ikke er en del av disse samfunnene, sa Eirik Newth.
Han trakk frem det Dagbladet har gjort med Twingly som en interessant utvikling som brøt med dette mønsteret.
– Dagbladets bruk av Twingly er med på å bygge broer i dette øylandskapet, det åpner en kommunikasjonskanal mot bloggosfæren. Det er interessant for meg som blogger fordi det gir meg eksponering, men det bør også være interessant for journalistikken fordi man får inn andre perspektiver, mente forfatterbloggeren.