Hege Iren Frantzen. Foto: Kathrine Geard

– Enda tøffere å jobbe i NRK

Ansatte i NRK ble mandag informert av ledelsen og tillitsvalgte om konkrete kuttforslag. NRKJ advarer mot konsekvensene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK mangler 95 millioner kroner for å komme i mål med budsjettet for 2010. NRK-ledelsen har nå utarbeidet flere konkrete forslag til budsjettkutt for å dekke denne mankoen, blant annet en nedbemanning av om lag 100 årsverk. NRK-ledelsen har tidligere uttalt at dette ikke skal skje ved oppsigelser av fast ansatte.

Etter det Journalisten.no forstår ligger det an til et betydelig kutt av oppdrag, blant annet for vikarer og frilansere. Medarbeidere som blir syke vil ikke bli erstattet.

– Strikken strukket langt

NRKs Journalistlag og NRK har drøftet konsekvensen av den varslete nedbemanningen i NRK.

– Folk har det tøft på jobben i NRK. Strikken er strukket veldig langt. Det er ingen fest hos oss, selv om vi ikke er rammet direkte av finanskrisen. Vi tror kuttforslaget vil føre til at det blir enda tøffere på jobben, og det er ikke bra, sier NRKJ-leder Hege Iren Frantzen. Hun deltok mandag på en samling for ledelsen av de fem konsernlagene i Norsk Journalistlag.

Ikke helt klart

Kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin i NRK sier til Journalisten.no at det ikke er hundre prosent klart hva som blir konsekvensene av innsparingen.

– Vi har blant annet lagt fram planer for bemanningskutt for radiovirksomheten på Marienlyst. I tillegg kommer en del enkelttiltak, og vi reduserer antall bestillinger. Jeg kan ikke være mer konkret om dette nå. Innsparingen skal tas på forskjellige måter, også i form av kutt i andre kostnader, sier Sandvin.

Han legger til at det ikke er noen direkte kopling mellom stedene der det kuttes og de personene som skal jobbe mindre. Noen av tiltakene settes i verk i løpet av våren, mens andre kommer utover i året.

Vil merke det godt

– Våre folk løper stadig fortere. Når NRK har fokus på å ikke erstatte folk når noen er borte, og på den måten spare penger, er det klart at våre medlemmer kommer til å merke dette godt i hverdagen. Men dette er jo et kutt for budsjettet, og NRK skal være i mål med det i løpet av 2010. Det er heldigvis en stund til, sier Frantzen.

– Oppfatter du at kuttene har sammenheng med at NRK må arrangere den internasjonale finalen i Grand Prix?

– Det synes jeg er et spørsmål NRK kan svare på selv. Men det er jo helt klart at 2010 er et trangt økonomisk år for NRK, mye på grunn av de store arrangementene som OL og Eurovision Song Contest.

– Rammer vilkårlig

Frantzen legger til at NRKJ i møter med NRK har gitt uttrykk for at kuttforslagene handler for mye om å ta ned bemanning og for lite om å velge bort arbeidsoppgaver. NRKJ har advart mot å bruke ostehøvel-metoden, og krever at NRK istedet må gjøre klare prioriteringer.

«NRKJ er kritisk til beslutning om at de som er syke som hovedregel ikke skal erstattes. Vi mener dette vil ramme vilkårlig i redaksjonene, og at de som allerede er slitne, vil bli mer slitne av at det ikke settes inn vikarer. Samtidig tror vi det vil være uheldig overfor de som er syke, fordi det vil kunne oppleves som et press om å være på jobben, selv om man er syk», heter det i informasjon NRKJ mandag sendte ut til sine medlemmer.

De som er direkte berørt av kuttene skal ifølge NRKJ ha fått beskjed om dette fra sin leder mandag.

Powered by Labrador CMS