Nyhetsstudio

Smått og stort fra medieverdenen.

  • Putin sier han vil spørre Assad om den amerikanske journalisten Austin Tice

    Mats With Greger

    Det var under Vladimir Putins årlige maraton-pressekonferanse at NBC-journalist Keir Simmons spurte den russiske presidenten om Austin Tice. Det skriver CNN.

    Det er 12 år siden journalist og tidligere marineinfanterist Tice forsvant i Syria. Han ble tatt til fange ved en kontrollpost nær Damaskus i 2012, mens han dekket opprøret mot Assad-regimet.

    Etter Bashar al-Assads fall og påfølgende reise til Russland, har blant andre amerikanske myndigheter uttrykt håp om å kunne finne journalisten igjen i live.

    – Jeg har ikke møtt president Assad siden han ankom Moskva, men jeg planlegger å gjøre det, og jeg vil definitivt ta opp dette med ham, svarte Putin på spørsmålet fra Simmons, skriver CNN.

    Men den russiske presidenten hadde sine tvil om hvorvidt vennen fra Syria vet hvor Tice befinner seg.

    – Vi er voksne mennesker og vi forstår, ikke sant, fortsatte Putin:

    – For 12 år siden forsvant en mann i Syria. 12 år siden! Vi forstår hvordan situasjonen var der for 12 år siden - det var aktive militære handlinger, fra begge sider. Vet president Assad selv hva som skjedde med denne amerikanske journalisten som utførte sitt journalistiske oppdrag i en konfliktsone? Uansett lover jeg å stille dette spørsmålet til de som kontrollerer situasjonen på bakken i Syria i dag, sa Putin, ifølge CNN.

    Spørsmålet om Tice under pressekonferansen kom etter at Tice sin mor sendte et brev til Putin onsdag, der hun bønnfaller den russiske leder om å hjelpe henne med å finne sønnen.

  • BBC: Facebook begrenser palestinske nyhetskanaler

    Roger Aarli-Grøndalen

    BBC melder at de har analysert Facebook-data og funnet at palestinske nyhetskanaler har opplevd et kraftig fall i publikumsengasjement siden oktober 2023, da den nåværende konflikten begynte, skriver Press Gazette i sitt nyhetsbrev.

    Meta svarer BBC at enhver antydning om bevisst undertrykking, er «utvetydig falsk».

    «Normalt ville man forvente en økning i publikumsengasjement under krig, men dataene viser en nedgang på 77 prosent i engasjementet etter Hamas-angrepene 7. oktober 2023. For eksempel rapporterte Palestine TV, som har 5,8 millioner følgere på Facebook, om en 60 prosent reduksjon i synligheten av innleggene deres», skriver BBC.

  • To tyrkiske journalister drept i Syria – angivelig av tyrkisk drone

    Nils Martin Silvola

    Journalistene Nazim Dastan og Cihan Bilgin ble torsdag drept ved Tishrin-demningen øst for Syrias hovedstad Aleppo, skriver NTB.

    Journalistene skal ha blitt drept av en tyrkisk drone, i et angrep som nå fordømmes av tyrkiske journalistforeninger.

    Nyhetsbyrået AP beskriver at journalistene jobbet for kurdiske medier, og ble drept i kamper mellom kurdiske og tyrkiskstøttede styrker.

    Den tyrkiske hæren insisterer ifølge NTB på at de ikke angriper sivile, kun terrorgrupper.

  • Yama Wolasmal er «Årets navn» i Dagbladet

    Roger Aarli-Grøndalen

    NRK-korrespondent Yama Wolasmal er kåret til «Årets navn» av Dagbladet, melder avisen selv.

    – Jeg kom akkurat hjem fra Syria og var helt overveldet av inntrykkene der, og trodde dere ville snakke om det, sier NRK-korrespondenten på telefon fra Beirut til Dagbladet da de ringer ham for å fortelle om kåringen.

    Yama Wolasmal.

    – Jeg trengte en hyggelig overraskelse. Dette har vært det mest overveldende året i mine 20 år som journalist, fortsetter han.

    «Etter Hamas' terrorangrep mot Israel 7. oktober 2023, og Israels påfølgende krig i Gaza og seinere Libanon, har ordskiftet til tider vært ekstremt hardt. Det er trolig ikke en konflikt som er mer splittende, og mer vanskelig å dekke for journalister. Det er omtrent umulig ikke å trå feil. En og samme setning kan skape raseri på flere sider», skriver ansvarlig redaktør Frode Hansen i sin begrunnelse for kåringen.

  • TV 2 får tubeost-advarsel av Medietilsynet

    Roger Aarli-Grøndalen

    Medietilsynet gir TV 2 advarsel for brudd på reglene om produktplassering. Helt konkret for en episode av Farmen hvor en tubeost fra Kavli ble gitt for stor plass.

    – Produktet er gitt en unødig fremtredende rolle, i strid med regelverket. Lengden på innslaget, lydbildet og zooming på tuber og merkenavn er i sum utenfor det som er lov for produktplassering, sier avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i Medietilsynet i en pressemelding.

    Medietilsynet mener regelen som TV 2 har brutt i denne saken er sentral og vel etablert, og at kanalen har utvist uaktsomhet, står det videre i pressemeldingen.

    – Medietilsynet har vært i kontakt med TV 2 om brudd på reglene om produktplassering tre ganger tidligere det siste året. Denne gangen gir vi sanksjon i form av advarsel for bruddet, sier Sekkelsten.

  • Tar over Sykepleien inntil videre

    Roger Aarli-Grøndalen

    Øystein Eian (41) konstituert som redaktør i Sykepleien, melder fagbladet Sykepleien selv.

    Han tar over etter Anne Hafstad, som går av med pensjon.

    Eian kommer fra stillingen som journalist og vaktsjef i Sykepleien.

    – Jeg takker for tilliten og ser frem til de neste månedene, sier han til egen nettavis.

    Eian har tidligere jobbet i Nordstrands Blad, ABC Nyheter og Fysioterapeuten. Han har også vært kommunikasjonsrådgiver i NHO.

  • Teigen dømt til ni måneders fengsel

    Roger Aarli-Grøndalen

    Document-journalist Espen Teigen er dømt til ni måneders fengsel, melder Aftenposten.

    Den tidligere politiske rådgiveren til Sylvi Listhaug, har denne uka vært i retten og der erkjent straffskyld for grovt bedrageri knyttet til tildeling av pendlerbolig uten skattebetaling.

    Aktor ba om 11 måneders fengsel.

    – Jeg skal diskutere dette med min forsvarer og vi ser om vi kommer til å anke saken. Jeg vil takke alle som har sendt meg hyggelige meldinger – og reagert på at jeg er den eneste dømt i denne saken, skriver Teigen på X.

    Tidligere i dag kunne Journalisten fortelle at Statsministerens kontor sitt krav på 400.000 kroner mot Teigen, skal inndrives.

    Espen Teigen
  • Dagsavisen-pris til Sissel Hoffengh og Kenneth Stensrud

    Nils Martin Silvola

    Arne Strands journalistpris, som Dagsavisen deler ut i eget mediehus, går til Sissel Hoffengh og Kenneth Stensrud, som satte søkelys på hvordan Liv Kjønaas ble behandlet den siste tiden hun levde, en dekning som førte til granskning av sykehjemmene i Oslo.

    Det melder avisa selv i en melding.

    Tom Vestreng fikk andreplassen for en artikkelserie om norske oljepionerer og deres krav på yrkesskadeerstatning.

    Hina Aslam mottok hederlig omtale for sin journalistinnsats om forholdene for innvandrere og norsk asylpraksis. Tomm Pentz Pedersen mottok også hederlig omtale for sin journalistinnnsats for nordmenn som sliter økonomisk, melder avisa.

  • Nidaros PFU-felt i lukket sak

    Roger Aarli-Grøndalen

    Lokalavisen Nidaros ble på årets siste PFU-møte felt på punkt 4.8 i Vær varsom-plakaten for bildebruken i en serie om en mann med sykdommen ALS.

    I serien ble det vist nærgående og dvelende bilder av da mannen døde. Nidaros skulle tatt større hensyn til konsekvenser som publiseringen kunne få for mannens barn, mente PFU, som påpekte at de ikke bare var pårørende, men også ble koblet til publiseringen gjennom visningen av et babybilde.

  • Agderposten felt to ganger av PFU

    Roger Aarli-Grøndalen

    Agderposten fikk to fellelser på årets siste møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

    Begge klagene ble behandlet bak lukkede dører.

    I den første saken, omtalt som NN mot Agderposten, konkluderte PFU med at avisen skulle tatt større forbehold i omtalen av et søksmål, og også synliggjort hvordan saksøkte stilte seg til sterke anklager fra saksøkers side.

    Dermed ble det brudd på punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten.

    I den andre klagen, omtalt som XX mot Agderposten, landet PFU på at avisen gikk for langt i en fronthenvisning, da den gjennom tittelbruken koblet en person som var saksøkt i en sivil sak, til en siktelse for bedrageri i en annen, pågående etterforskning.

    Det hadde Agderposten ikke tilstrekkelig kildegrunnlag for å gjøre, mente PFU.

    Også her ble Agderposten felt for brudd på punkt 3.2.

    Med dette så endte Agderposten med tre PFU-fellelser i 2024, og ble med dette det mediet som fikk flest fellelser.

  • De tre store kontrollerer 73,1 prosent av avisopplaget

    Roger Aarli-Grøndalen

    De tre største aviseierne eier stadig flere aviser, men har ikke økt andel av totalopplaget.

    Schibsted Media, som blant annet eier VG, er en av de største aviseierne i Norge målt i opplag.

    Det kommer fram i rapporten «Mediemangfold i et avsenderperspektiv 2024» som Medietilsynet la fram i dag.

    Men rapporten viser også at stadig færre aviser er helt uavhengig av de store mediekonsernene.

    Et utviklingstrekk som har forsterket seg de siste årene, er at partnerskap og strategisk samarbeid i avismarkedet øker.

    – Utviklingen kan være nødvendig for å sikre levedyktige driftsvilkår, og Medietilsynet har så langt ikke sett noe som tyder på at oppkjøp og samarbeid har som formål å legge ned selvstendige redaksjonelle enheter. Men økt konsolidering kan samtidig representere en risiko for avsendermangfoldet, og Medietilsynet kommer til å følge utviklingen tett også videre framover, sier direktør Mari Velsand i en pressemelding.

    Økningen i konserneide aviser de siste fem årene skyldes i hovedsak oppkjøp fra de tre største mediekonsernene Polaris Media, Amedia og Schibsted Media, samtidig etableres det også nye aviser.

    «Når stadig flere aviser eies av de største eierne, øker også eierkonsentrasjonen i avismarkedet. Dette resulterte likevel ikke i økt markedsandel for de store aviseierne i 2023. Årsaken er at flere aviser fikk beregnet opplag i 2023 enn tidligere», skriver tilsynet.

    «250 aviser fikk beregnet opplag, hvorav 28 nasjonale, mens de resterende er lokale eller regionale. 64 prosent av avisene med beregnet opplag var eid av et konsern i 2023, tilsvarende andel som året før», heter det videre.

    – At aviser blir en del av et konsern, kan bidra til å sikre driftsvilkårene. Samtidig er det viktig at økt eierkonsentrasjon ikke må føre til at aviser legges ned eller blir likere, sier Velsand.

    De tre største mediekonsernene kontrollerte i 2023 til sammen 73,1 prosent av det totale avisopplaget i Norge. Amedia er størst, tett fulgt av Schibsted. De to aktørene har henholdsvis 28,9 prosent og 27,9 prosent av totalopplaget hver.

    Mens Schibsted er størst i det nasjonale markedet, er Amedia størst i det lokale- og regionale avismarkedet. Polaris har gjennom flere oppkjøp styrket sin posisjon som landets tredje største aviseier i 2023, og kontrollerte 16,2 prosent av det totale avisopplaget.

    I rapporten peker Medietilsynet også på konsolidering i lokalradiomarkedet.

    Over tid har det vært en konsolidering i bransjen, og tall fra desember i år viser at fire av ti lokalradiokonsesjoner nå er samlet hos de tre største lokalradioeierne.

    – Konsolideringen henger trolig sammen med at lokalradiobransjens lønnsomhet er betydelig svekket de tre siste årene. Derfor er det viktig å løfte diskusjonen om det fremtidige drifts- og finansieringsgrunnlaget, sier Velsand.

    Les hele rapporten her.

  • Document felt i PFU

    Roger Aarli-Grøndalen

    Forsker og lege Gunhild Alvik Nyborg mente Document publiserte feilaktige opplysninger om hennes uttalelser.

    PFU-leder Anne Weider Aasen.

    Klager reagerte også på at Document ikke ga henne mulighet til samtidig imøtegåelse. Slik klager så det, var Documents journalist også ufin da hun kommuniserte med ham på X i etterkant av publiseringen.

    Journalisten som har byline på saken er Espen Teigen.

    I tillegg mente klager at det var innlegg i kommentarfeltet som brøt med god presseskikk, og som burde vært fjernet.

    Den innklagede Document-artikkelen bygget på uttalelser Nyborg har kommet med tidligere, blant annet i sosiale medier.

    Da saken ble behandlet av Pressens Faglige Utvalg i dag, var innstillingen fra sekretariatet at Document ikke hadde brutt god presseskikk, men etter at medlemmene i utvalget hadde fått sagt sitt, ble konklusjonen at Document hadde brutt punkt 4.4 i Vær varsom-plakaten, som blant annet sier at mediene må sørge for at overskrifter, henvisninger, ingresser ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet.

    PFU forsto også at klager reagerte på journalistens ytringer til henne på X etter publisering.

    «Journalister skal vise hensyn i den journalistiske arbeidsprosessen. Redaksjonelle medarbeideres opptreden i offentligheten angår ikke bare ens egen tillit, men kan også svekke tilliten til journalistikken i mediet», skriver PFU i sin uttalelse.

    Flere i utvalget mente på at Document hadde dratt strikken veldig langt da avisen spisset klagers uttalelser.

    Flere var også kritiske til kommentarfeltet, som de mente burde ha vært moderert bedre.

    PFU-leder Anne Weider Aasen sa i diskusjonen at hun var veldig i tvil i denne saken.

    Etter at sekretariatets innstilling hadde blitt lest opp, sa Weider Aasen:

    – Det ville ikke vært utenkelig at de ville ha blitt felt heller.

    Noe som også ble konklusjonen.

    Det ble også diskutert om Document burde felles på punkt 4.17, om moderering, men PFU valgte i stedet å komme med kritiske merknader i sin uttalelse.

    Les mer i PFU-databasen.

  • Telemarksavisa gikk fri under tvil

    Mats With Greger

    Telemarksavisa brøt ikke god presseskikk under dekningen av en drapssak i Telemark tingrett. Det tvilte Pressens Faglige Utvalg (PFU) seg frem til onsdag.

    En 19-åring var tiltalt for å ha drept sin 22-årige ektefelle i parets leilighet. Avisen rapporterte løpende fra retten i «Livestudio: Følg rettssaken i Hovenga-drapet direkte», og publiserte flere nyhetsartikler, blant annet med titlene «Vold, graviditet, diagnoser» og «Drapstiltalt (19) forteller om mørkt forhold med fokus på kannibalisme og vold».

    Det er de etterlatte som har klaget til PFU via sin advokat. Klagerne mener det var en detaljert og ufiltrert gjengivelse av forklaringer fra tiltalte, etterlatte og sakkyndige. Særlig reagerte de på direkterapporteringen i livestudio, kommer det frem i PFUs database.

    Åpenhet er viktig i rettspleien mente flere av utvalgsmedlemmene, mens andre mente TA gikk for langt, med hensyn til detaljer og skildringer av drapshandlingen, både i livestudio og i en enkeltartikkel. Hvordan pressen forvalter ansvaret knyttet til åpenhet, og at offentligheten bør få innsyn, ble diskutert bredt under diskusjonen.

    – Norske redaktører må være seg bevisst at vi har åpenhet i rettspleien, sa PFU-leder Anne Weider Aasen.

    Under diskusjonen kom det frem at utvalget var i tvil om avgjørelsen. Livedekning skal kunne være mulig, mente utvalget, men flere synes TA var unødig utbroderende og ufølsomme vurdert opp mot belastningen for de etterlatte.

    Representant fra allmennheten Ylva Lindberg var uenig med flertallet under diskusjonen, og mente dekningen var for belastende og til tider litt spekulativ.

  • NRK gikk fri for veterinær-sending på Dagsnytt 18

    Mats With Greger

    NRK brøt ikke god presseskikk under gjennomføringen av en innklaget Dagsnytt 18-sending, mente Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag.

    Klager var markeds- og kommunikasjonssjef i veterinærkjeden AniCura, Sasja Rygg, som mener hun stilte til debatt på feil premisser.

    I juni stilte hun til debatt i Dagsnytt 18 mot en moderator fra Facebook-gruppen Veterinæropprøret, men hadde på forhånd gjort det klart at hun ikke ønsket å snakke om pris på veterinærtjenester, ifølge PFU-sekretariatets oppsummering av klagen.

    Rygg ville snakke om hets og trakassering som dyrehelsepersonell blir utsatt for.

    Rygg reagerer på at programleder Espen Aas under sendingen stilte spørsmål rundt pris på tjenester. Det var avtalt med en researcher på forhånd at hun ikke skulle snakke om det, mener klager.

    «Hadde jeg visst hvordan dette skulle gå, ville jeg aldri stilt opp», skriver hun i klagen.

    Etter sendingen ble hun og veterinærkjeden lagt for hat på Veterinæropprørets nettsider, opplyser klager.

    NRK har innrømmet for klager at de kunne ha vært tydeligere i kommunikasjonen, men mener de ikke brøt god presseskikk. Utvalget var enige med NRK.

    – Her har vi å gjøre med en profesjonell kilde som har som jobb å representere en part. Man skal selvsagt ikke bli lurt, men når man stiller opp i en debatt og sakskomplekset dreier seg om pris kan man nesten snu på det, sa blant annet Fevennen-redaktør Eivind Ljøstad, som mente saken var langt unna brudd.

  • Vil sikre at alle kan få papiravis

    Roger Aarli-Grøndalen

    Postutvalget vil opprettholde statlig anbud der avisene ikke har egendistribusjon, skriver Mediebedriftenes Landsforening (MBL) på sin nettside.

    – Jeg er glad for at hele utvalget ser hvilken avgjørende betydning redaktørstyrte medier har for ytringsfrihet og demokrati, og at avisenes situasjon har fått en sentral plass i utvalgets rapport, sier Per Magne Tveiten, nestleder i MBLs styre, konsernsjef i Mentor Medier og medlem av Postutvalget.

    – Det er verdt å merke seg at det er et samlet utvalg som mener at staten skal ha en plikt til å sikre at befolkningen i hele landet fortsatt kan motta papiraviser. Konkret anbefaler et samlet utvalg å videreføre anbudsutsetting av avisbuddistribusjon på tre faste dager i områder uten kommersielle avisbudnett, og at hvilke dager som bør velges avgjøres i dialog med mediebransjen, fortsetter han.

    Postutvalget ble nedsatt av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i januar i år og rapporten ble overlevert ministeren denne uka.

    Les rapporten her.

  • Khrono ikke felt i PFU

    Nils Martin Silvola

    Nettavisa Khrono ble klaget til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av en emneansvarlig ved Høgskolen i Molde, etter at avisa publiserte en artikkel med tittel «Høgskule i kryptokrangel: Blir skulda for å undervise i svindelvaluta».

    Les mer om klagesaken i PFU-basen.

    Emneansvarlig Anolan Milanés mente at publiseringen rammet henne sterkest. Hun reagerte derfor på at Khrono ikke tok kontakt og ga henne muligheten for samtidig imøtegåelse.

    Khrono svarte at klagers professorkollega som ble intervjuet i saken fikk mulighet til å kommentere alle beskyldninger, og at de tok kontakt med professoren fordi han var oppført som professor og ansvarlig for kurset. Avisa mente også at redaksjonen gjorde det den kunne for å la klager komme til orde da hun tok kontakt i etterkant.

    PFU uttrykte forståelse for at Milanés ønsket å uttale seg, men konkluderte med at kollegaen var en person som kunne gi relevant imøtegåelse, og at Khrono ikke hadde brutt god presseskikk.

  • Durek Verretts søster nådde ikke frem med VG-klage

    Mats With Greger

    VG gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) på tross av å ha tatt bilde av moren til Durek Verrett, mot hennes vilje.

    Det er Dureks Verretts eldste søster, Demetria de la Nuit, som med samtykke fra Verretts mor, Veruschka Urquhart, som har klaget VG inn for PFU.

    Etikk- og dokumentar- redaktør i VG Anders Sooth Knutsen under PFU-møtet onsdag.

    Klagen gjelder en VG-artikkel som omhandler arbeidsmetodene til Se og Hør, i ukebladets dekning av Verrett. Urquhart blir i artikkelen sitert på at hun ikke vil la seg intervjue fordi hun har kontrakt med noen andre, og søsteren blir sitert på at moren har en kontrakt.

    Søsteren mener hun snakket med VG «off record», og at det var brudd på kildevernet og kravet om premisser at hun likevel ble sitert i artikkelen.

    Hun reagerer også bildet i artikkelen, som viser hånden til moren:

    «Moren min er spesielt såret etter møtet. Da VG-journalistene kom til hjemmet hennes, åpnet hun døren litt og snakket med dem av ren høflighet. Da hun flyttet på hånden sin, tok de bilde av den, med fersk jord under neglene fordi hun hadde arbeidet i hagen», skriver de la Nuit i klagen.

    Utvalget var noe i tvil, særlig rundt bildet som ble tatt av moren til Verrett.

    – Det har blitt tatt et bilde mot hennes vilje. Selv om det er hånda tenker jeg: Hvor går grensen, spurte representant fra allmennheten, Ylva Lindberg.

    Utvalget var stort sett enige om at sitatene ikke var rammende, men saksopplysninger, og at bildet av hånden ikke er identifiserende.

    Etter en relativt kort diskusjon endte utvalget på at VGs publisering var innenfor god presseskikk.

    VGs etikk- og dokumentarredaktør Anders Sooth Knutsen var til stede under behandlingen.

    – I det store og hele følger PFU VGs argumentasjon, og det er vi tilfredse med, sier Knutsen til Journalisten.

  • Nationen skrev at FHI «klandret svinekjøtt» – felt i PFU

    Nils Martin Silvola

    «Salmonella: Folkehelsa klandrer svinekjøtt, men ingen smittefunn på 24 år», var tittel på en Nationen-artikkel publisert i juli.

    Folkehelseinstituttet (FHI) reagerte på tittelen, og klaget til Pressens Faglige Utvalg som onsdag behandlet klagesaken.

    FHI mente Nationen feilaktig hevdet at instituttet advarte mot norsk svinekjøtt, og viste til at de i en pressemelding viste til generelle smittekilder i Europa, ikke i Norge. Dette ble også presisert overfor redaksjonen før publisering, uten at det ble tatt hensyn til, står det i klagen, ifølge PFUs oppsummering.

    Nationen mente FHI ikke påviste faktiske feil i artikkelen. Tittel og ingress er tabloid og spisset, men har dekning i artikkelen, argumenterte avisa i sitt tilsvar.

    Avisa mente at det kom tydelig frem i artikkelen at tittelen henviser til et større historisk bilde, og ikke gjaldt dett aktuelle omtalte salmonellautbruddet.

    Utvalget diskuterte saken mest opp mot Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om opplysningskontroll, med tanke på hvordan avisa framstilte den aktuelle FHI-pressemeldingen.

    Sekretariatet foreslo å felle avisa på punkt 3.2, santidig som flere av representantene syntes det var strengt å skulle gå til fellelse. Språket i pressemeldingen åpnet for ulike tolkninger, ble det påpekt i diskusjonen.

    Flertallet ønsket likevel å felle: Nationen ble felt for brudd på god presseskikk.

    Flere av representantene, blant annet PFU-leder Anne Weider Aasen, skulle vurdere hvorvidt de tok dissens i konklusjonen.

  • Hans Rustad etter Teigens innrømmelse: – Vi støtter Espen

    Mats With Greger

    Ifølge Aftenposten svarte Document-journalist Espen Teigen et tydelig «ja», da han tirsdag morgen fikk spørsmål om han innrømmer straffskyld i pendlerboligsaken. Det ble kjent forrige uke at Teige erkjenner skyld etter tiltalen.

    Dermed har han innrømmet at han fikk tildelt pendlerbolig han ikke hadde krav på, da han var politisk rådgiver for Sylvi Listhaug.

    Ifølge Aftenposten kom imidlertid innrømmelsen for sent til at aktor mener den bør gi særlig strafferabatt, og nå bes det om 11 måneder fengsel.

    Teigen skal ha ha spart 395.411 kroner på den skattefrie pendlerboligen fra 1. mars 2016 til 18. april 2018, og ble ble i juni tiltalt for grovt bedrageri.

    Kort tid etter ble han ansatt i Document. På dette tidspunktet nektet Teigen straffskyld, og redaktør i Document Hans Rustad forklarte ansettelsen overfor Journalisten med at folk må få en sjanse.

    – Vi synes han er en ressurs, og han har lagt alt på bordet, sa han til Journalisten i juni.

    Tirsdag er Rustad i retten, men på spørsmål fra Journalisten om hvordan Teigens fremtid i Document ser ut, tatt i betraktning innrømmelsen, sier han at det er mer naturlig å kommentere når det er kommet en dom.

    Han legger likevel til:

    – Vi støtter Espen og hans jobb hos oss er trygg.

  • Amedia overtar Bygdebladet

    Roger Aarli-Grøndalen

    Kommunene Randaberg og Stavanger har vedtatt å selge sine aksjer i Bygdebladet & Randaberg Rennesøy til Amedia, som fra nå er eneste eier i avisa, skriver Amedia på egen nettside.

    – Dette er en forståelig beslutning i de to kommunene. Vi har opplevd dem som gode og samarbeidsvillige eiere som har vært opptatt av å gjøre det beste for avisa, og takke for den perioden vi har drevet den sammen. Nå gleder vi oss til å utvikle Bygdebladet videre sammen med avisas dyktige medarbeidere, til glede for lesere og annonsører, sier styreleder Ole Morten Ona Ringdal.

    Fram til nå har Randaberg kommune eid 34 prosent av aksjene, mens Stavanger kommune har eid 15 prosent. Amedia har vært majoritetseier med 51 prosent av aksjene.

    Mandag 16. desember vedtok kommunestyrene i Randaberg og Stavanger å godkjenne innstillingen om å selge aksjene.

    For aksjene betalte Amedia 3,9 millioner kroner til Randaberg og 1,7 millioner kroner til Stavanger.

    Endringene i eierskapet vil ikke påvirke driften av avisa, ifølge styreleder

  • Kutter kontrakten til Fredrik Virtanen

    Roger Aarli-Grøndalen

    Den tidligere Aftonbladet-profilen og spaltisten Fredrik Virtanen ble persona non grata i svensk mediebransje etter metoo-avsløringer i 2017. Han ble også beskyldt for voldtekt, noe han hele tiden har benektet.

    Et forsiktig comeback fikk Virtanen i 2022, da Vestmanlands Läns Tidning (VLT) hentet ham inn som frilansspaltist. Men nå er det slutt, skriver svenske Journalisten.

    Det er økonomiske årsaker til dette, forteller sjefredaktør Daniel Nordström til det svenske fagbladet.

    – Beslutningen om å si opp Virtanens kontrakt er utelukkende basert på økonomiske faktorer. I løpet av året har vi gjort nødvendige innsparinger og neste år kutter vi kraftig i frilansbudsjettet. Det og ingenting annet er grunnlaget for beslutningen. Jeg er enormt fornøyd med arbeidet Fredrik Virtanen har gjort for VLT.

    VLT eies av Bonnier News Local.

    Fredrik Virtanen
  • Aftenposten: Påstand om 11 måneders fengsel for Espen Teigen

    Nils Martin Silvola

    Aktor i straffesaken mot Espen Teigen ber om 11 måneders fengsel ved skyldig dom for grovt bedrageri.

    Det melder Aftenposten, som rapporterer fra rettssaken i Oslo.

    Teigen står tiltalt for bedrageri i bruk av pendlerbolig i tiden mens han var politisk rådgiver i Fremskrittspartiet.

    I ettertid har han gått over til journalistikken og jobber nå i Document, tidligere Nettavisen og Trønder-Avisa.

    I forrige uke bekreftet Teigen offentlig at han erkjente skyld etter tiltalen.

  • Moms-utredning blir ikke klar i år

    Roger Aarli-Grøndalen

    Kampanje får opplyst fra Kultur- og likestillingsdepartementet at Medietilsynets kartlegging av status og fremtidig utvikling av de økonomiske forutsetningene for de redaktørstyrte mediene i Norge, først blir klar i slutten av januar.

    Tilsynet er særlig bedt om å vurdere hvordan regelverket for merverdiavgift påvirker medienes muligheter til å tilby attraktive medietjenester til unge. Dette kommer etter at regjeringen overraskede fjernet momsfradraget for elektroniske nyhetstjenester i lyd og bilder i statsbudsjettet for 2023, noe som har rammet TV 2 hardt.

    Da Journalisten intervjuet kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery tidligere i høst, sa hun at utredningsarbeidet skulle være ferdig mot slutten av inneværende år – alternativt tidlig på nyåret.



  • Schibsted-kuttene: Fryktet lekkasjer til bransjemedier

    Roger Aarli-Grøndalen

    Onsdag i forrige uke informerte Schibsted Media-ledelsen om at det lå an til en større nedbemanning i 2025.

    Schibsted Media i Sverige.

    Beskjeden kom overraskende på mange, og flere reagerte også på at nyheten ble sluppet to uker før jul. Ikke minst når ledelsen ikke kunne si noe konkret om hvordan kuttene vil ramme de ulike virksomhetene.

    Ifølge svenske Journalisten var det fagforeningene som krevde at informasjonen skulle komme nå. Blant annet fordi man fryktet at saken skulle lekke ut til bransjemediene.

    – Ledelsen ønsket å vente til januar, men vi insisterte på at de skulle informere personalet nå. Dette var fordi så mange visste hva som foregikk at det var en risiko for at det ville lekke til bransjemedier. I et slikt tilfelle ville medlemmene fått informasjon bare noen dager før jul, i stedet for to uker før som nå. Det hadde vært enda verre, sier Cecilia Vaccari, leder for redaksjonsklubben i Aftonbladet til svenske Journalisten.

    I et intervju med Journalisten fredag, fortalte konsernsjef Siv Juvik Tveitnes at Schibsted Media må kutte fordi selskapet ikke har en økonomi som går opp; inntektene flater ut og kostnadene fortsetter å vokse.

    – Da må vi ta grep for å forsikre at det er langsiktig bærekraft, og for å sikre journalistikken vår. Det er så enkelt og så vanskelig.

  • CNN undersøker identiteten til mulig falsk fange

    Mats With Greger

    CNN har innledet en etterforskning av identiteten til en mann som figurerte i en video-reportsasje med journalisten Clarissa Ward.

    – Vi har i ettertid undersøkt bakgrunnen hans og er klar over at han kan ha oppgitt en falsk identitet.

    Det uttaler CNNs talsperson til The Wrap.

    I videoen det er snakk om frigis mannen fra Sednaya-fengselet, og forteller at han har sittet der i tre måneder. Han får vann av Ward og kommer tilsynelatende medtatt ut i sollyset for første gang på lang tid.

    Men mannen, som hevdet å være en syrisk fange ved navn Adel Gharbal, kan i realiteten være en helt annen:

    Verify Sy, som er en syrisk nettside som beskriver seg selv som en «uavhengig og upartisk plattform spesialisert på faktasjekk i Syria», har nemlig stilt spørsmål rundt historien til mannen.

    De hevder mannen egentlig kan være Salama Mohammad Salama, en førstløytnant i det syriske luftforsvarets etterretning, eller Abu Hamza, en mann kjent for å ha drevet flere sikkerhetskontroller i byen Homs.

    CNN på sin side, fastholder overfor The Wrap at de rapporterte hendelsen slik den utspilte seg og understreker at avgjørelsen om å løslate mannen ble tatt av den syriske opprørsvakten som fulgte dem.

  • PFU har ikke mottatt klager fra «Partiet»-forfatterne – ennå

    Mats With Greger

    Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, de to Dagbladet-journalistene som har skrevet den omstridte boka «Partiet», varslet for en uke siden at de ville klage flere medier inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

    PFU har imidlertid ikke mottatt noen klager ennå. Det bekrefter de overfor Journalisten mandag.

    TV 2, Aftenposten, Bergens Tidende og VG kan forvente å bli klaget inn, fortalte de to til NRK forrige uke. Blant annet varslet journalistene klage på VG-podkasten «Mediebobler» der Gard Steiro og Anders Giæver er programledere.

    På spørsmål om de to journalistene ser for seg å sende klager innen året er omme, svarer Jørgen Gilbrant på sms at det ikke er helt landet.

  • Katrine Silseth Naas går fra Åndalsnes Avis til Driva

    Nils Martin Silvola

    Katrine Silseth Naas blir ny journalist på Sunndalsøra for lokalavisa Driva, melder avisa selv.

    Silseth Naas er født og oppvokst på Eide på Nordmøre, og kommer fra jobb i Åndalsnes Avis, der hun vært ansatt siden 2021.

    – Jeg er kjempeimponert over det Driva har gjort de siste årene, der avisa har utviklet seg til å bli et flaggskip på Nordmøre. Det trigget meg, og jeg gleder meg veldig til å være en del av den satsingen, sier hun til sin nye arbeidsgiver.

    Hun skal blant annet ha ekstra fokus på levende bilder og sosiale medier i sin nye jobb.

    Silseth Naas har vært klubbleder i Åndalsnes Avis, og også observatør i styret til Polaris Media Nordvestlandet, som både Åndalsnes Avis og Driva er del av.

  • ABC News inngår millionforlik med Trump

    Roger Aarli-Grøndalen

    Amerikanske ABC News har inngått et forlik med påtroppende president Donald Trump etter at han saksøkte tv-kanalen for nyhetsanker George Stephanopoulos uttalelser i programmet «This Week» om at Trump var dømt for å ha voldtatt journalist og forfatter E. Jean Carroll.

    Det riktige er at Trump ble dømt for seksuelt overgrep og ærekrenkelser mot Carroll i et sivilt søksmål.

    Han er imidlertid dømt til å betale henne nærmere 90 millioner dollar i erstatning.

    Forliket mellom ABC News og Trump innebærer at kanalen skal 15 millioner dollar til Trumps framtidige presidentbibliotek, skriver NTB. Kanalen skal også betale én million dollar for å dekke Trumps advokatutgifter.

    Til sammen nærmere 170 millioner norske kroner.

  • Espen Teigen erkjenner bedrageri

    Roger Aarli-Grøndalen

    Først nektet han straffeskyld, men nå erkjenner Espen Teigen bedrageriet, skriver TV 2.

    Espen Teigen.

    – Dette er en sak som har kostet meg dyrt, både personlig og profesjonelt. Jeg har lært mye, og jeg erkjenner at jeg brøt reglene. Nå står jeg klar til å ta min straff og legge dette bak meg, sier han til TV 2.

    Teigen er tiltalt for i perioden fra 1. mars 2016 til 18. april 2018 å ha lurt ansatte ved Statsministerens kontor til å tildele ham en gratis pendlerbolig selv om han ikke hadde krav på det.

    Ifølge tiltalen meldte han ikke fra om den skattemessige fordelen, og på denne måten tjente han 390.000 kroner.

    Teigen sier til TV 2 at han har betalt tilbake pengene.

    – Jeg har valgt å ta ansvar for en feil jeg gjorde da jeg var 23 år og fersk som politisk rådgiver i Justisdepartementet. Den gangen fikk jeg tildelt pendlerbolig uten at jeg skulle hatt det. Det var ufattelig dumt av meg, og jeg har innsett feilen min – og tar ansvar for det jeg gjorde, sier han.

    Tirsdag starter rettssaken mot ham.

    I dag er Teigen tilknyttet nettavisen Document som journalist.

  • Sportsjournalister opplever hets

    Roger Aarli-Grøndalen

    Ifølge The Sports Journalist Barometer Report 2024, som publiseres av United Against Online Abuse, svarer 95 prosent av sportsjournalistene som har deltatt i denne globale undersøkelsen at nettbasert trakassering rettet mot dem og deres kolleger er utbredt, 75 prosent mener det har vært en økning i alvorlighetsgraden av trakasseringen det siste året og 85 prosent svarer at det kan påvirke om de velger å forfølge visse saker.

    Det er britiske Press Gazette som forteller om dette i sitt nyhetsbrev.

  • Breakingsjef i DN angivelig terrorisert av nisse

    Mats With Greger

    På plattformen Bluesky har sosiale medier-sjef og teknologikommentator i Dagens Næringsliv, Eirin Larsen, delt et innlegg med bilder av en arbeidspult i DN Media Group-bygget.

    – Ikke noe å si på innsatsen til redaksjonens rampenisse, nei, skriver Larsen om bildene som blant annet viser at arbeidspulten er pakket inn i julepapir.

    Pulten tilhører breakingssjef John Thomas Aarø, får Journalisten bekreftet.

    Journalisten har ikke forsøkt, og kommer heller ikke til å forsøke, å få noen kommentar fra Aarø om han synes påfunnet var morsomt.

  • Tyrkisk journalist fløy drone i forbudssone

    Mats With Greger

    Politiet har sjekket en dronepilot i Bodø sentrum. Det skriver NRK Nordland.

    Nordland politidistrikt opplyser til NRK at det er snakk om en tyrkisk journalist som var ute og fløy innenfor forbudssonen.

    – Det er opprettet sak på forholdet, sier politiet, ifølge NRK.

  • PFU behandler klage fra Durek-søster

    Nils Martin Silvola
    Demetria De la Nuit.

    I årets siste møte for Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag 18. desember skal utvalget forholde seg til klagen fra Demetria de la Nuit, som er søster av Durek Verrett.

    De la Nuit klaget VG inn for utvalget, med samtykke fra hennes og Dureks mor Veruschka Urquhart, etter en VG-reportasje som satte søkelys på betalingsforhold mellom Urquhart og ukebladet Se og Hør.

    Journalisten har tidligere intervjuet de la Nuit om klagen mot VG, og møtet med VG-sjef Gard Steiro.

    Dette er alle PFU-sakene:

  • Åpner Årets bilde-påmelding 15. desember

    Marte Vike Arnesen

    Søndag 15. desember blir det igjen mulig å sende inn bilder fra året som gikk.

    Det melder Pressefotografenes klubb (PK)

    Årets bilde-konkurransen, som har blitt arrangert av PK siden 1965, premierer det beste innen foto-og videojournalistikk fra året som gikk.

    Vinner av Årets bilde 2023 «Tatt av raset».

    Av 58 hovedpriser utdelt siden starten er det kun seks kvinner som har vunnet den gjeve prisen. I fjor vant Aftenposten-fotograf Tomm W. Christiansen hovedprisen med bildet «Tatt av raset» Det viser Hilde Breie fra Ål i Hallingdal som mistet hjemmet sitt da styrtregn utløste et jordras i august i fjor.

    Mer informasjon om innsendingen blir lagt ut på PKs hjemmesider 15. desember.

  • Historisk svindeldom etter avsløring av journalistnettverk

    Mats With Greger

    I dag faller svindeldommen mot briten Sanjay Shah i byretten i Glostrup. Det melder blant andre DR. Påtalemyndighetene ønsker dansk histories strengeste straff for svindel, og ber om 12 års fengsel for Shah.

    Han står tiltalt for å ha svindlet den danske staten 3200 ganger, noe som i 2018 ble avdekket i CumEx-skandelen. Avsløringen kom som et resultat av undersøkelser gjort av det internasjonale konsortiet av journalister ICIJ i samarbeid med den tyske organisasjonen CORRECTIV.

    Shah skal ha tappet den danske statskassen for over 9 milliarder kroner ved å få tilbakebetalt utbytteskatt han aldri hadde betalt. Foruten de 12 årene i fengsel, ber påtalemyndighetene om å få inndratt 7,2 milliarder danske kroner fra Shah, utvisning og forbud mot næringsdrift.

    Påstanden om 12 års fengsel, en inndragelse av 7,2 milliarder danske kroner, forbud mot næringsdrift, samt utvisning, kom på den 22. dagen av maratonrettssaken mot milliardæren.

  • Ny rapport: Dette skriver norske aviser mest om

    Roger Aarli-Grøndalen

    En ny rapport fra Medietilsynet viser at saker om næring, beredskap og politikk får mest plass i nettavisene.

    Dette er andre gang Medietilsynet har kartlagt innholdet i norske redaktørstyrte medier, som en del av Mediemangfoldsregnskapet.

    Blant annet er det, i samarbeid med selskapet Infomedia, gjort analyser av nesten 2,7 millioner artikler som ble publisert i vel 250 nettaviser i 2023.

    «Hovedkonklusjonen er at nettavisene har en bred miks av innhold, som bidrar til å dekke grunnleggende informasjonsbehov i samfunnet», skriver tilsynet i en pressemelding.

    – Dette er viktig for at nyhetsmediene skal oppfylle sin demokratiske rolle. Vi ser at lokalaviser, regionaviser, nasjonale nisje- og breddeaviser, og allmennkringkasterne NRK og TV 2 utfyller hverandre, og i sum tilbys et variert nyhetsinnhold av demokratisk verdi, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

    For alle nettavisene samlet, var næring det mest omtalte temaet i 2023, i likhet med i 2021. På andre plass kom beredskap, mens politikk var det tredje største temaet, viser rapporten.

    – At beredskap har vært mer omtalt det siste året, kan skyldes økt søkelys på beredskapssituasjonen etter Russlands invasjon av Ukraina og en periode med mye ekstremvær, sier Velsand.

    Nytt i årets rapport er at Medietilsynet har analysert innholdstilbudet til norske lokalradioer, både gjennom en manuell analyse innholdet i 40 radioer, og en spørreundersøkelse som gikk til alle som har lokalradiokonsesjoner i Norge.

    Analysen er gjort for ett døgns innhold.

    – Her er det viktigste funnet at lokalradio er en svært heterogen og sammensatt bransje, både når det gjelder innhold, organisering, størrelse og finansiering, sier Velsand.

    66,5 prosent av innholdet i de analyserte lokalradioene var musikk, mens 25,5 prosent var verbalt redaksjonelt innhold.

    Rapporten har også sett på forhold i nasjonal radio. De fleste kanalene i P4-gruppen og Bauer Media er musikkdrevne, der hovedkanalene P4 og Radio Norge har størst andel verbalt stoff, med henholdsvis 23 og 22 prosent. De største NRK-kanalene har en vesentlig høyere andel verbalt stoff, med 35 prosent for NRK P1, og 92 prosent for NRK P2, ifølge rapporten fra Medietilsynet.

    Les hele rapporten her.

  • «Spårtsklubben» gjør comeback

    Roger Aarli-Grøndalen

    For en uke siden varslet VGTV at programmet «Spårtsklubben» skal legges ned. I dag kom en ny beskjed: «Spårtsklubben» gjenoppstår som podkast.

    – Vi har gledet oss veldig til å dele dette. Vi har pakket ned studioprogrammet, men vi skal fortsette å lage ukentlig innhold sammen. Podkastformatet gir oss frihet til å utforske nye ideer, samtidig som vi holder på den samme dynamikken og humoren som har vært kjennemerket vårt, sier Jon Martin Henriksen i en pressemelding.

    Medprogramleder Mads Hansen legger til:

    – I løpet av årene i Spårtsklubben-studioet har vi blitt mer og mer glade i å snakke, diskutere, erte og krangle sammen – og mindre i å se på klipp. I så måte er det på høy tid at vi endelig får vår egen podkast.

    Spårtsklubben
    Jon Martin Henriksen, Mads Hansen, Ida Fladen og Erik Follestad.
  • Schibsted varsler nedbemanning i 2025

    Roger Aarli-Grøndalen

    – De ansatte er blitt informert om at vi forventer å bli færre ansatte i 2025, melder kommunikasjonsssjef i Schibsted Media, Bjørn-Martin Bache Nordby, til Journalisten.

    Ifølge Nordby pågår det informasjonsmøte til ansatte onsdag ettermiddag.

    Medier24 omtalte saken først.

    Schibsted-ledelsen ønsker ikke å si hvilke avdelinger som blir berørt, skriver svenske Journalisten. De ønsker heller ikke å si noe om hvor mange stillinger som vil bli berørt.

    Mer informasjon om dette skal komme i slutten av januar.

    Svenske Journalisten skriver videre at budskapet fra ledelsen var at kuttene kommer som en følge av et svakere resultat og negativ kontantstrøm.

    I Norge utgir Schibsted blant annet VG, Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende, mens konsernet i Sverige eier avisene Aftonbladet og Svenska Dagbladet. Schibsted eier også Podme.

    Det er cirka 2800 ansatte i Schibsted Media.

  • Beklager Syria-innslag med KI-bilde

    Mats With Greger

    Den 9. desember 2024 ble det sendt et innslag på dansk TV 2, som omhandlet et bilde fra det som angivelig var kjelleren i det beryktede Sednaya-fengselet utenfor Damaskus. Bildet viste en mann som skal ha blitt funnet etter at fangevokterne hadde flyktet.

    Bildet TV 2 viste var ikke fra fengselet utenfor Damaskus.

    Bildet var imidlertid laget med kunstig intelligens og nå beklager TV 2 feilen. De har også rettet og beklaget feil i to påfølgende sendinger, skriver TV 2, som presiserer at det falske bildet var blitt delt på TikTok noen dager tidligere.

  • Minerva mener Se og Hør står for årets avsløring

    Mats With Greger

    I Minervas julekalender får Se og Hør gode skussmål for sin dekning av straffesakene mot Marius Borg Høiby. I luke 9 av kalenderen deres kåres Årets avsløring, og der er det Se og Hør som var best i 2024, mener Minerva.

    Ulf André Andersen, ansvarlig redaktør i Se og Hør.

    På tross av at tidsskriftets monarkiske standpunkt, mener de kongehuset har allmennhetens interesse og fordrer en aktiv og gravende presse. Tidlig i saken var likevel mange medier på halvdistanse, hevder Minarva, og de hadde ikke nødvendige kilder, oversikt eller vilje til å gå fullt inn i alle sakens aspekter. Det hadde imidlertid Se og Hør:

    «Se og Hør vist at de er det mediehuset med best kildenettverk på alt som handler om kongefamilien, og at de klarer å bruke det ikke bare til kjendisstoff, men til politisk relevant gravejournalistikk.», skriver tidsskriftet når de kårer Se og Hør til vinneren.

    – Selvsagt er vi svært stolte over å motta denne prisen. Den er en anerkjennelse av innsatsen til hele redaksjonen i Se og Hør. Vi er ikke vant til å bli tildelt priser, så dette føles litt uvant, men desto mer gledelig. Se og Hør er en støttespiller for monarkiet, men vi mener samtidig at institusjonen ikke er tjent med å feie kritiske saker under teppet. Vi håper også at denne utmerkelsen kan bidra til økt oppmerksomhet rundt vold i nære relasjoner, som er et alvorlig samfunnsproblem. Mange familier opplever rus og vold, og dessverre er mørketallene store. Denne anerkjennelsen gir oss ny inspirasjon til å fortsette vårt arbeid. Tusen takk, sier redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, til Minerva.

  • IFJ: 104 journalister drept i år

    Roger Aarli-Grøndalen

    Ifølge den årlige rapporten fra International Federation of Journalists (IFJ), har 2024 vært nok et dødelig år for journalister og medieansatte.

    Pr 10. desember 2024 hadde 104 journalister blitt drept på verdensbasis, mer enn halvparten av dem i Gaza (55).

    I fjor registrerte IFJ 129 drepte journalister, noe som gjorde 2023 til et av de mest dødelige årene for journalister siden IFJ i 1990 begynte å publiserte oversikter over antall drepte.

  • Fotografier av døde insekter får eget musikkverk

    Marte Vike Arnesen

    Den norske samtidskomponisten Kristin Bolstad har skrevet et musikkverk basert på, og inspirert av, Aftenposten-fotograf Stig B. Hansens prosjekt «Siste stikk».

    Bolstads verk «Langsamt blir det stille» består av fire satser og har tatt utgangspunkt i fire av Hansens bilder av øyenstikker, sommerfugl, humle og blomsterflue. Verket er skrevet til instrumentet Teorbe, et strengeinstrument fra 1500-tallet som i likhet med insektene er truet, og ble i desember urfremført av Thomas Laukvik Nannestad.

    En død humle fra Stig B. Hansens fotoprosjekt «Et siste stikk,» har nå fått sitt eget musikkverk.

    – Kvart sats uttrykkjer kvar av dei fire insekta, flyge- og rørslemønsteret deira, og til dels også lyden dei har. I tillegg ville eg lydleggjera insektdøden som fenomen, og dette vert forsøkt formidla gjennom utviklinga av det musikalske materialet gjennom stykket, som går frå tette svermar i starten til å enda opp i korte lydlege innslag på slutten – som om det berre er eit og anna insekt som flyg forbi, sier Bolstad om verket.

    Hansens prosjekt viser døde insekter slik de så ut i dødsøyeblikket.

    – Jeg har prøvd å gi dem et slags liv i døden, sa Hansen til Journalisten i 2023.

    – Det er jo ikke så ofte bilder blir til musikk, og selv om dette åpenbart er smalt, er det jo veldig gøy at en død humle blir til et musikkverk, sier fotograf Hansen til Journalisten i dag.

    Bildene av de døde insektene har blitt vist på utendørs utstillinger både i Norge, Sverige og Danmark det siste året. Bildene skal også stilles ut i et naturreservat rett nord for Helsingborg til sommeren.

  • Dommer stopper salg av Infowars til The Onion

    Mats With Greger

    En føderal dommer har avvist salget av konspirasjonsteoretiker Alex Jones’ medieplattform Infowars. Det skriver nyhetsbyrået AP.

    Det var det satiriske nyhetsnettstedet The Onion som til slutt vant budrunden som er en del av Jones’ konkursbehandling, etter at han ble dømt til å betale nær 1,5 milliarder dollar i erstatning til familiene til ofrene fra skolemassakren på Sandy Hook i 2012.

    Dommer Christopher Lopez mener budprosessen var mangelfull og ikke ga nok økonomisk kompensasjon til Sandy Hook-familiene. The Onion bød 1,75 millioner dollar, inkludert et løfte om å gi 750 000 dollar til andre kreditorer, mens et selskap tilknyttet Jones bød 3,5 millioner dollar.

    Budet fra The Onion hadde støtte fra flere Sandy Hook-familier.

    Ifølge AP er familienes advokat skuffet, men forsikrer at de forblir fast bestemt på å holde Jones ansvarlig. Jones hyllet imidlertid avgjørelsen og kaller auksjonen

    «...den mest latterlige og løgnaktige auksjonen i menneskets historie».

    Infowars, kjent for sine konspirasjonsteorier, forblir under Jones’ kontroll inntil videre.

  • NRKs byggeplaner får ros

    Roger Aarli-Grøndalen

    Gigantbygget NRK planlegger på Ensjø i Oslo får ros av Plan- og bygningsetaten (PBE), skriver Aftenposten.

    Nå legges planforslaget ut til offentlig ettersyn.

    Aftenposten skriver at PBE i utgangspunktet er positiv og mener flyttingen vil kunne gi «positive ringvirkninger til nærområdet, Hovinbyen og Oslo som helhet».

    Men etaten mener bygget må tilpasses omgivelsene bedre.

    Skisser til nytt NRK-bygg på Ensjø.
  • Tiktok ber om utsettelse

    Roger Aarli-Grøndalen

    Tiktok har bedt en føderal ankedomstol om en hastekjennelse for å utsette forbudet mot appen i USA, mens de venter på om amerikansk høyesterett vil ta opp saken på grunnlag av ytringsfriheten, skriver Axios.

    Hvis ikke kjennelsen innvilges, må teknologigiganter som Google og Apple fjerne Tiktok fra sine app-butikker innen 19. januar.

    Konsekvensene av et forbud vil være betydelige. Over 170 millioner amerikanere som allerede har lastet ned appen, vil fortsatt kunne bruke den, men uten mulighet for oppdateringer. Dette vil gradvis gjøre appen utdatert.

    Påtroppende president Donald Trump har endret standpunkt og sier nå at han er mot et forbud. Hans muligheter for å redde appen er imidlertid begrenset, ifølge Axios.

    Tiktok hevder at loven, som ble vedtatt av Kongressen og signert av president Joe Biden tidligere i år, krenker deres ytringsfrihet.

    Selskapene ber om en avgjørelse senest torsdag, mens justisdepartementet har frist til onsdag for å svare.

  • DR bruker mye mindre enn NRK

    Roger Aarli-Grøndalen

    Tidligere i år kunne Journalisten fortelle at NRK bruker drøyt 23 millioner kroner årlig på medieabonnement. Beløpet som danske DR bruker, er imidlertid noe mer beskjedent.

    Danske Journalisten har bedt om innsyn, og kan fortelle at den danske rikskringkasteren har brukt mellom 4,7 og 5,5 millioner norske kroner i året på medieabonnement de siste fem årene.

    Tallene dekker både aviser, magasiner og lignende levert i DR Byen i København – samt de abonnementene som medarbeiderne har i forbindelse med sine ansettelsesavtaler, skriver danske Journalisten.

    DR-byen.
  • Håper å finne amerikansk journalist i live etter 12 år i syrisk fangenskap

    Mats With Greger

    Det er 12 år siden den amerikanske journalisten og tidligere marineinfanteristen Austin Tice forsvant i Syria. Tice ble tatt til fange ved en kontrollpost nær Damaskus i 2012, mens han dekket opprøret mot Assad-regimet. Ifølge Det hvite hus har han siden vært holdt fanget av den syriske regjeringen.

    Med Assad-regimets nylige fall har det oppstått nytt håp om å få ham frigitt. Det skriver danske Journalisten som blant annet refererer til Al Jazeera. I en pressekonferanse søndag sa president Joe Biden at amerikanerne mener Tice er i live, og at de tror de kan få ham hjem.

    – Men vi har ingen konkrete bevis for det ennå, sa Biden ifølge Washington Post.

    Foreldrene til Tice, Marc Tice og Debra Tice, deler optimismen til Biden:

    – Austin Tice er i live i Syria, og det er på tide at han kommer hjem. Vi venter utålmodig på å se Austin gå fri, sa de i en uttalelse til Al Jazeera.

    FBI har nå fornyet sin dusør på én million dollar for informasjon om Tice. Det siste livstegnet fra journalisten er en video fra 2012, der han ble vist med bind for øynene.

  • Gir 23,8 millioner til lokalradio og -tv

    Roger Aarli-Grøndalen

    Medietilsynet åpner nå opp for at lokalradio og lokal-tv kan søke om støtte for 2025, skriver tilsynet i en pressemelding.

    Støtte kan også tildeles podkast og ikke-direktesendte bildeprogram som retter seg mot et lokalt publikum.

    Det er satt av til sammen 23,8 millioner kroner i støtte til lokale lyd- og bildemedier.

    Omlag halvparten av støtten går til å digitalisere lokalradio.

    – Lokalradio har en vanskelig økonomisk situasjon og digitaliseringsstøtten er derfor viktig for å opprettholde et bredt mangfold av lokalradioer i Norge, sier Hanne Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, i pressemeldingen.

  • «Partiet»-forfatterne varsler flere PFU-klager

    Roger Aarli-Grøndalen

    Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, de to Dagbladet-journalistene som har skrevet den omstridt boka «Partiet», sier til NRK at de planlegger å klage inn flere medier til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

    Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant

    De to sier at de vil klage inn VG-podkasten «Mediebobler», hvor Gard Steiro og Anders Giæver er programledere.

    – Vi klager inn podkasten for en rekke uriktige påstander som vi aldri fikk anledning til å svare på på forhånd, sier Gilbrant til NRK.

    Klager på TV 2, Aftenposten og Bergens Tidende dekning skal også være på vei, ifølge de to.

    – Det har vært overraskende for oss at pressen, når de kritiserer oss for ikke å ha fulgt presseetikken i en bok der vi ikke må følge presseetikken, brøt presseetikken så mange ganger, sier Gilbrant.

    Politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i VG sier til NRK:

    – Suvatne og Gilbrant står selvsagt helt fritt til å klage VG inn for PFU, men vi er uenige at det er begått noe presseetisk overtramp her. Av respekt for PFU kommenterer vi ikke detaljer i saker som skal behandles av utvalget.

    Aftenpostens sjefredaktør ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK, TV 2s nyhetsredaktør svarer at de står fritt til å klage inn deres dekning og svaret fra BTs sjefredaktør er at det er uklart hva forfatterne mener er brudd på god presseskikk i BTs dekning av boka.

  • Jon Heli er ny journalist i iFinnmark

    Nils Martin Silvola

    Jon Heli fra blir ny journalist i Vadsø for Finnmarken og iFinnmark, omtaler iFinnmark selv.

    Heli skal flytte fra Oslo til Vadsø, og starte i jobben i februar.

    – Hovedmotivasjonen min er at jeg får utviklet meg som journalist, men samtidig ser jeg fram til å bli kjent med et nytt sted, nye folk, og få jobbe på en plass over lengre tid, sier han til avisa.

    Heli har erfaring fra Rjukan Arbeiderblad og Nettavisen, og er for tiden i praksis hos NRK Møre og Romsdal.

Powered by Labrador CMS