Nyhetsstudio

Smått og stort fra medieverdenen.

  • Fikk pris for Temu-journalistikk

    Roger Aarli-Grøndalen

    Østlands-Posten, NRK og Gjengangeren stakk av med de fem prisene på årets prisfest for NJ Vestfold.

    Disse ble hedret på Grand hotell i Larvik fredag kveld, under en felles prisfest for NJ Vestfold og NJ Telemark.

    Vinneren i featurekategorien gikk til Østlands-Postens Sigrid Ringnes for saken «– Ludvik lærte oss å leve». En hjerteskjærende historie om et barn som dør av kreft fortalt godt og nært gjorde juryen svært berørt.

    Prisen for beste nyhetssak gikk til Gjengangerens Torgeir Lorentzen for hans «follow the money»-prosjekt om Bastøferga. Juryen lot seg imponere av hans utholdenhet og presisjon.

    Vinneren av beste foto/video var Fredrik Pedersen i NRK Vestfold og Telemark. Han fanget et øyeblikk på et folkemøte om en barnehagestrid der følelsene tok overhånd.

    Åpen klasse ble kuppet av Østlands-Posten for arrangementet «Mester i eget liv» med Dag Erik Pedersen og sakene som fulgte. Siw Nakken og Eirik Haugen berømmes for å ha satt søkelys på psykisk helse blant unge.

    Selve hovedprisen gikk til NRKs Veslemøy Prøis for hennes undersøkelser av billigvarer fra Temu. Juryen var særlig imponert av hvordan bilder, video og en tekst som oser av overskudd spiller sammen.

    Eirik Haugen, Siw Nakken, Veslemøy Prøis og Torgeir Lorentzen.
  • Hedret den beste journalistikken i Telemark

    Roger Aarli-Grøndalen

    Fredag kveld var det klart for utdelingen av NJ Telemarks journalistpriser for 2024.

    Vinneren av hovedprisen, NJ Telemarks journalistpris, gikk til Vigdis Hella og Sindre Thoresen Lønnes i NRK Telemark for featuresaken «Nicklas ble bare 14».

    Om vinneren, skriver juryen blant annet at:

    «Journalistene har klart å belyse et stort samfunnsproblem og hvordan det rammer både familie og lokalsamfunn.»

    De andre vinnerne er:

    Beste nyhetssak går til Sondre Lindhagen Nilssen i Kragerø Blad for saken «Kommunedirektørens fall».

    Beste feature går til Stian Wåsjø Simonsen og Sindre T. Lønnes i NRK Telemark for saken om «Kirkebrannen i Porsgrunn».

    Beste foto går til Fredrik Pedersen NRK Telemark for bildeserien om «Fred som vil jobbe».

    Åpen klasse går til Elisabeth Løsnæs, Torbjørn Tungesvik, Stian Kittilsen og Tom Erik Holland i Telemarksavisa for artikkelen «På innsiden av en rekrutteringsbase for kriminell ungdom».

  • Halvparten av podkast­lyttingen skjer på Spotify

    Roger Aarli-Grøndalen

    Norsk mediebarometer 2024, som ble lagt fram rett før påske, viser at 18 prosent av befolkningen hører på podkast i løpet av en gjennomsnittsdag.

    Over halvparten av podkastlytterne hører på podkast gjennom Spotify i 2024, deretter kommer NRK Radio. med en lytterandel på 33 prosent.

    Dette er de tjenestene som brukes av flest podkastlyttere:

    1. Spotify (53 prosent)
    2. NRK Radio (33 prosent)
    3. YouTube (17 prosent)
    4. Podme (16 prosent)
    5. Apple podkast (13 prosent)
    6. Podimo (8 prosent)
    7. Google Podkast (3 prosent)
  • Mina Liavik Karlsen blir ny PFU-rådgiver

    Roger Aarli-Grøndalen

    Mina Liavik Karlsen er ansatt i Norsk Presseforbund. Hun kommer fra stillingen som gravesjef i Aftenposten, og har også bakgrunn blant annet som nyhetsredaktør i E24 og faktasjekker i Faktisk.

    I PFU-sekretariatet vil hun gå inn i teamet på fire som jobber med presseetikk og håndterer alle klager til PFU, skriver Norsk Presseforbund i en pressemelding.

    – Jeg har vel i ti år tenkt at jeg på et eller annet tidspunkt har lyst til å jobbe med PFU. Nå kom det en sjanse, og jeg er veldig takknemlig for å få muligheten. Jeg gleder meg til å jobbe enda mer med etikk, på en litt annen måte enn jeg har gjort til nå. Det blir både faglig utfordrende og interessant, sier Karlsen.

    Mina Liavik Karlsen.

    Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund legger til:

    – Mina har en særlig spisskompetanse på presseetikk fra flere journalist- og lederjobber. Jeg er sikker på at hun vil styrke det viktige PFU-arbeidet fremover. Vi gleder oss stort til at hun starter hos oss over sommeren.

    Karlsen overtar rådgiverstillingen etter Ingrid Nergården Jortveit, som begynner som nestleder i Fagpressen.

  • Trump har sagt ja til intervju med The Atlantic-redaktør

    Roger Aarli-Grøndalen

    President Donald Trump har takket ja til å la seg intervjue av Jeffrey Goldberg, sjefredaktøren i The Atlantic som i slutten av mars ved en feil ble lagt til i en Signal-gruppechat hvor flere toppfolk fra Trump-administrasjonen delte gradert informasjon og diskuterte militære planer mot Houthi-militsen i Jemen

    Det er CNN som melder dette.

    På Truth Social skriver Trump at han vil stille til intervjuet «av nysgjerrighet» og «som en konkurranse» med seg selv. Han hevder videre at samtalen vil gi ham mulighet til å vurdere om The Atlantic kan skrive en sannferdig historie om ham.

    «Er de i stand til å skrive en rettferdig historie om 'TRUMP'? Slik jeg ser det, hva kan være så ille – JEG VANT,» skriver presidenten.

    Trump legger til at han hadde fått vite at intervjuet vil inngå i en lengre reportasje med tittelen «The Most Consequential President of this Century».

  • Trump ber Murdoch sparke «falsk meningsmåler»

    Roger Aarli-Grøndalen

    «Donald Trumps av-og-på-forhold til Rupert Murdoch er igjen i trøbbel», skriver nyhetsbrevet Status.

    Torsdag gikk Trump til angrep på Murdoch og Fox News etter at kanalen publiserte en meningsmåling som viste at presidentens oppslutning etter de første 100 dagene har falt til et lavere nivå enn noen annen president i nyere tid.

    «Rupert Murdoch har fortalt meg i årevis at han skal kvitte seg med sin Fox News, Trump-hatende, falske meningsmåler, men han har aldri gjort det,» raste Trump på Truth Social.

    «Denne ‘meningsmåleren’ har tatt feil om meg og MAGA i årevis», la han til.

    Trump fortsatte deretter med å angripe Murdoch-eide Wall Street Journal, som har kritisert hans tollpolitikk:

    «Når han først er i gang, burde han begynne å gjøre endringer i det Kina-elskende Wall Street Journal. Det suger!!!»

  • Nytt mediekonsern saksøker OpenAI

    Roger Aarli-Grøndalen

    Ziff Davis, eier og utgiver av nesten 50 ulike nettaviser, har gått til søksmål mot KI-giganten OpenAI, skriver New York Times.

    Blant nettavisene Ziff Davis utgir er Mashable, PCMag og Lifehacker, og nærmere 300 millioner unike brukere er innom de ulike publikasjonene til det amerikanske mediekonsernet hver måned.

    I søksmålet hevder Ziff Davis at OpenAI har krenket utgiverens opphavsrett og utvannet dets varemerker ved å trene sine kunstig intelligens-modeller på deres innhold og generere svar gjennom sin populære ChatGPT-chatbot basert på dette innholdet.

    New York Times har også saksøkt OpenAI, mens Schibsted Media og Washington Post har valgt å inngå avtaler med KI-selskapet.

  • Inntektene vokser for Morgenbladet

    Roger Aarli-Grøndalen

    Morgenbladet økte inntektene med cirka 16 millioner kroner i fjor. Det viser foreløpige regnskapstall som Journalisten har fått innsyn i fra mediehusets pressestøttesøknad.

    Driftsinntektene for 2024 endte på cirka 128,2 millioner kroner, mens driftskostnadene ble cirka 115 millioner kroner.

    Morgenbladet fikk en kraftig økning i pressestøtten i fjor, 4,3 millioner mer enn i 2023. Noe som tilsvarer 19,2 prosent.

    Mediehusets driftsresultat endte på 13,6 millioner kroner, cirka 600.000 bedre enn året før.

    – Vi har lykkes godt de siste årene med å lage en avis som tilbyr dybde, analyse og egenartet innhold. Det gjør Morgenbladet til et etterlengtet alternativ - eller supplement - til de mer øyeblikksdrevne nettavisene. I hvert fall viser det seg å være en lønnsom forretningsmodell, skriver sjefredaktør Sun Heidi Sæbø til Medier24, som omtalte tallene først.

    Morgenbladet eies av Mentor Medier. Foreløpige regnskapstall for søsteravisene Dagsavisen og Vårt Land, viser for førstnevnte et underskudd på cirka 11 millioner, mens Vårt Land fikk et driftsresultat på rett under 2,8 millioner.

    Sun Heidi Sæbø.
  • Jo Straube går til Forsvarets forum

    Roger Aarli-Grøndalen

    Jo Straube er ansatt som fotojournalist i Forsvarets forum.

    Jo Straube.

    – Jeg er veldig glad for at Jo skal starte hos oss. Han er en utrolig dyktig visuell historieforteller, som mestrer både løpende nyheter og mer dyptgående reportasjer. Det er gull for oss, sier Anne Karin Pessl-Kleiven, ansvarlig redaktør i Forsvarets forum i en pressemelding.

    Straube har over ti års erfaring som fotojournalist. Han har jobbet for blant annet Dagens Næringsliv, VG, Bergens Tidende, Dagbladet Magasinet, New York Times og Politiken.

    – Jeg kan ikke se for meg en mer spennende tid å begynne i Forsvarets forum. Siden 2021 har jeg fått gleden til å utvikle meg i ulike jobber i Fagpressen, og jeg ser veldig fram til å bli en del av en så proff redaksjon som Forsvarets forum, sier Straube.

    Han starter 28. april.

  • Vitner med referatforbud i Ingebrigtsen-saken

    Nils Martin Silvola

    Et vitne ansatt i barnevernet vitner torsdag i saken der Gjert Ingebrigtsen står tiltalt for mishandling av to av sine barn.

    Dette vitnemålet blir gjennomført med referatforbud for pressen, skriver Stavanger Aftenblad.

    Pressen skal ha levert klage på avgjørelsen i går, uten at dette førte fram.

    Gjert Ingebrigtsen nekter straffskyld i saken.

  • Stian Barsnes-Simonsen blir kommunikasjonssjef i Medietilsynet

    Nils Martin Silvola

    Stian Barsnes-Simonsen er ny kommunikasjonssjef i Medietilsynet, melder tilsynet i en pressemelding.

    Barsnes-Simonsen kommer fra Snakk Kommunikasjon (tidligere Nordic Screens), hvor han de siste ni årene har hatt ulike lederstillinger. Han har tidligere vært både journalist, konseptutvikler og profilert programleder hos både NRK og TV 2.

    – Jeg har et sterkt engasjement for Medietilsynets samfunnsoppdrag, og gleder meg stort til å bidra til å løfte både samfunnsrelevans og synlighet ytterligere, sier han selv i meldingen.

    – Stian har svært relevant erfaring, ikke minst med å utvikle kommunikasjonskonsepter som treffer barn og unge, som er en viktig målgruppe for Medietilsynet. Jeg er veldig glad for at han har takket ja til den viktige jobben som kommunikasjonssjef hos oss, sier direktør Mari Velsand.

    Barsnes-Simonsen starter i sin nye stilling i Medietilsynet 4. august.

  • Politidistrikt klager til PFU – disse sakene skal opp på neste møte

    Nils Martin Silvola

    Når Pressens Faglige Utvalg (PFU) igjen samles tirsdag 29. april, skal de blant annet forholde seg til en klage fra Trøndelag politidistrikt mot avisa Ságat.

    Journalisten har tidligere omtalt klagen mot en lederartikkel med tittel «Et fullbyrda justismord». Klagen gjaldt særlig påstander mot en politiadvokat i politidistriktet.

    Flere offentlige myndigheter står bak PFU-klage som skal behandles på møtet. Fredrikstad kommune har sendt klage mot Fredriksstad Blad mens kommunedirektør Guri Ulltveit-Moe i Lillesand kommune har klaget inn Lillesands-Posten.

    Åpne saker:

    Lukkede saker:

    • NN mot Nordlys
    • NN mot iFinnmark/Finnmarken
    • NN mot Finnmarksposten

    De åpne sakene blir strømmet her på Journalisten. Møtet starter klokka ni.

  • Kampanje blir medeier i rekrutteringsselskap

    Roger Aarli-Grøndalen

    Haakon Dahl starter opp rekrutteringsselskapet Recruiter og får nettavisen Kampanje med seg på laget gjennom investeringsselskapet Kampanje Invest.

    Dahl har blant annet bakgrunn som byråleder i reklamebyrået Kitchen og senere Chief Comms i kommunikasjonskonsernet Publicis Norway.

    – Min erfaring er at rekrutteringsprosesser ofte har vært unødvendig kompliserte og trege og jeg har derfor sett behovet for et selskap som er mer fleksibelt og mer transparent for kunden, sier Dahl i en pressemelding.

    Også tidligere rådgiver fra rekrutteringsbyrået Teft, Marte Palm Steen, er med på oppstarten av det nye rekrutteringsselskapet. Palm Steen er allerede i gang med et oppdrag for TV 2.

    Haakon Dahl og Marte Palm Steen starter opp rekrutteringsselskapet Recruiter og får med seg Nina Gade Tenvik og Knut Kristian Hauger fra Kampanje med på eiersiden.

    – Recruiter skal sørge for at oppdragsgiverne finner de beste kandidatene og kandidatene de mest spennende jobbene, og vi er allerede i gang med flere spennende oppdrag for noen av medie- og kommunikasjonsbransjens viktigste selskaper, sier Steen.

    Driften av Recruiter skal foregå på trygg avstand fra det redaksjonelle produktet til Kampanje.

    – Det vil være tette skott mellom journalistikken som produseres i Kampanje og arbeidet som gjøres i Recruiter. For å tydeliggjøre dette har vi derfor lagt eierskapet i Recruiter i Kampanje Invest. Samtidig er det viktig at Kampanje hver dag jobber for å sikre finansieringen av journalistikken vår, og hvis vi med denne satsingen kan gi den redaksjonelle virksomheten vår ende større økonomiske muskler. er det ingenting som er bedre enn det, sier ansvarlig redaktør og daglig leder i Kampanje, Knut Kristian Hauger.

    Kommersiell leder og forretningsutvikler i Kampanje, Nina Gade Tenvik, legger til:

    – Vi har lenge snakket om å starte opp et rekrutteringsselskap i Kampanje, så da Haakon Dahl tok kontakt med oss, viste det seg fort at vi Recruiter og Kampanje hadde tenkt mange av de samme tankene.

  • Fikk ikke medhold i krav om fast ansettelse i Strix

    Marte Vike Arnesen

    Det var i slutten av mars at produksjonsselskapet Strix møtte en tidligere midlertidig ansatt i Oslo tingrett.

    Mannen, med støtte fra NJ-advokatene Elin Nykaas og Mads Backer-Owe, fremsatte krav om fast ansettelse og erstatning for både økonomisk tap og ikke-økonomisk skade for sakens belastning.

    NJs advokater Elin Nykaas Mats Backer-Owe.

    Kravet ble avslått av Strix. De mente på sin side at mannens arbeid var av midlertidig karakter, at han var lovlig midlertidig ansatt, og at han derfor verken hadde krav på fast ansettelse eller erstatning.

    Retten, som skulle vurdere om de midlertidige ansettelsene av mannen var i strid med arbeidsmiljøloven, har nå kommet frem til under dissens, at den midlertidige ansettelsen var lovlig og at det derfor heller ikke er grunnlag for kravet om erstatning.

    Strix har dermed fått medhold fullt ut og har derfor også følgelig krav på full erstatning for sine sakskostnader på kr 356 600 eks. mva, står det i dommen.

    Mannen og NJs advokater er uenige i resultatet.

    – Vi noterer oss at dommen er avsagt under dissens. Vi skal nå gå nøye gjennom dommen, før vi tar stilling til om den skal ankes, sier Backer-Owe til Journalisten.

    Om de likevel ikke skulle velge å anke er det til slutt NJ som tar ansvaret for å betale saksomkostningene.

    Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

  • Joakim Medin tiltalt i Tyrkia – risikerer tolv års fengsel

    Nils Martin Silvola

    Den svenske journalisten Joakim Medin er tiltalt i Tyrkia, melder den svenske avisa Dagens ETC.

    Medin ble fengslet etter å ha dekket demonstrasjoner mot president Erdogan, og siktet for terrorhandlinger og fornærmelser av presidenten.

    Allerede neste uke skal en domstol i Ankara behandle anklagen om fornærmelser mot presidenten, med tre års strafferamme. Medin risikerer tolv års fengsel hvis han blir dømt på alle punkter i tiltalen.

    Sjefredaktør Andreas Gustavsson i Dagens ETC, der Medin jobber, uttaler til egen avis:

    – Jeg kan bare gjenta at han er en journalist som har utført journalistikk. Joakim er ikke en forbryter, absolutt ikke terrorist. Jeg tror han selv ser fram til å få saken sin prøvd, rett og slett fordi han er uskyldig.

    Den tyrkiske advokaten Veysel Ok, som er del av Medins forsvarerteam, sier til samme avis at handlingene som presenteres som lovbrudd i tiltalen utelukkende består av Medins journalistiske virksomhet som intervjuer, reiser og sosiale medier-innlegg gjort med journalistisk formål.

    – Slik virksomhet anses ikke som lovbrudd – verken i Tyrkia eller i Sverige, sier Ok.

  • Slik skal NRKs nye hovedkontor se ut

    Marte Vike Arnesen

    De siste månedene har tre arkitektteam konkurrert om å tegne og utvikle NRKs nye hovedkontor på Normannsløkka i Oslo. I dag ble det kjent at det er Nordic Office of Architecture med Arup Architecture og Rodeo Arkitekter med konseptet «Sirkulær» som innstilt som vinner av arkitektkonkurransen.

    Det melder NRK i en pressemelding.

    Konseptet «Sirkulær» av Nordic Office of Architecture med Arup Architecture og Rodeo Arkitekter er innstilt som vinner av konkurransen.

    Etter en grundig vurdering var det en enstemmig jury som stilte seg bak løsningsforslaget.

    – Det var forslaget som svarte best på vårt behov og konkurransens tildelingskriterier sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen som også har vært med på juryeringen av konkurransen.

    – Det har vært en spennende og krevende oppgave å vurdere forslagene fra så anerkjente og renommerte arkitekter. . Løsningen fremstår god, robust, åpen og inviterende. Vi mener dette konseptet gir oss de beste forutsetningene for å lykkes som et samlet og slagkraftig mediehus i fremtiden, sier Fürst Haugen i pressemeldingen.

    Planforslaget er under behandling, og innflytting er planlagt i løpet av 2029.

  • BT omorganiserer – kutter lederstillinger

    Roger Aarli-Grøndalen

    Flere lederstillinger kuttes og nye opprettes når Bergens Tidende omorganiserer, skriver mediehuset i en pressemelding.

    – Vi presenterte en ny strategi tidligere i vinter og gjør nå flere organisatoriske grep for å lykkes med å nå målene våre. Vi styrker breaking ytterligere og samler publiseringsleddet i redaksjonen. I tillegg styrker vi blant annet utviklingsmiljøet for å møte nye medievaner og sikre innovasjon, sier sjefredaktør Trond Olav Skrunes i pressemeldingen.

    Trond Olav Skrunes.

    Der BT før var organisert i dedikerte faggrupper, er nå områdene slått sammen i større avdelinger.

    – Gruppenes oppdrag er mer vektlagt i organiseringen. Målet er også å redusere sårbarheten og øke fleksibiliteten, sier Skrunes.

    Som følge av omorganiseringen vil det også bli endringer i den overordnede ledelsen i BT.

    Liv Skotheim (47) går ut av redaktørkollegiet og inn i en nyopprettet rolle som stabssjef i BT. Hun kommer fra rollen som redaksjonssjef, og vil fortsatt være en del av ledergruppen i BT.

    Skotheim har jobbet i BT siden 2011 der hun har hatt en rekke lederroller.

    Jens Kihl.

    Jens Kihl (39) slutter som kulturredaktør i BT, etter 3,5 år i stillingen. Under arbeidet med organisasjonsprosjektet signaliserte Kihl at han ønsket å jobbe tettere på den utøvende journalistikken, skriver BT.

    Kihl går dermed ut av redaktørkollegiet i BT.

    – Jens har vært en drivende kraft i BT, og han var ønsket med videre i ledelsen. Samtidig har jeg stor forståelse og respekt for hans beslutning. Vi er glade for at Jens fortsetter i BT. Han vil kunne bekle flere roller i den nye organisasjonen, sier Skrunes.

    Kihl blir ikke erstattet i rollen som kulturredaktør, men det vil bli lyst ut en ny stilling som kulturkommentator i BT.

    Redaktørkollegiet i BT vil nå bestå av nyhetsredaktør Liv Solli Okkenhaug, politisk redaktør Eirin Eikefjord og utviklingsredaktør Jan Stian Vold i tillegg til sjefredaktør.

    BT lyser nå ut flere nye lederstillinger internt. Planen er at ny organisasjon skal være på plass før sommerferien.

  • Tidligere Dagsavisen-redaktør har fått ny jobb

    Roger Aarli-Grøndalen

    Andreas Haaland-Carlsen, som frem til nyttår var sjefredaktør og administrerende direktør i Dagsavisen, går til Spinner Kommunikasjon.

    Haaland-Carlsen blir partner og rådgiver i kommunikasjonsbedriften Rino Andersen etablerte i 2018.

    Før han gikk til Dagsavisen, var Haaland-Carlsen sjefredaktør i Sol. Han har også bakgrunn fra blant annet Dinside.no, Egmont-eide Klikk.no og Drammens Tidende.

    – Vi har begge bred erfaring fra medieledelse og nyhetsledelse. Samtidig utfyller vi hverandre. Jeg er glad for å ta inn Andreas som partner og ser fram til at vi igjen skal jobbe sammen, sier Andersen i en pressemelding.

    Partnerne kjenner hverandre godt. Tidlig på 2000-tallet jobbet de nært sammen i Drammens Tidende og Røyken og Hurums Avis.

    – Andersen har bygget opp en solid bedrift som leverer gode tjenester. Det ønsker vi å sette enda mer fart på, sier Haaland-Carlsen.

    Andreas Haaland-Carlsen.
  • Sarah Palin tapte mot New York Times

    Roger Aarli-Grøndalen

    En føderal jury i Manhattan har funnet at New York Times ikke er ansvarlig for å ha ærekrenket tidligere Alaska-guvernør Sarah Palin i en lederartikkel fra 2017, melder Reuters.

    Dette er Palins andre nederlag i retten mot avisen, etter at en føderal ankedomstol opphevet en tidligere frifinnelse og beordret ny rettssak. Juryen brukte rundt to timer på å nå sin avgjørelse etter en ukes rettsforhandlinger.

    Palin, som også var Republikanernes visepresidentkandidat i 2008, saksøkte avisen og dens daværende leder for meningsstoff, James Bennet, for en artikkel som feilaktig antydet at hun kunne ha oppildnet til en masseskyting i Arizona i 2011. New York Times rettet feilen og publiserte en unnskyldning bare 14 timer etter at lederen ble publisert.

    Palin og hennes advokater har foreløpig ikke kommentert om de vil anke saken videre.

  • VG beklager – meldte at dronningen er død

    Nils Martin Silvola

    I forbindelse med en direktesending kom VG i skade for å melde at dronning Sonja er død, i en melding som lå ute i noen få sekunder.

    Avisa har tirsdag lagt ut en beklagelse.

    Meldingen skyldtes en intern feil, heter det i beklagelsen til Slottet. Meldingen skal ha vært synlig på skjermen som en undertekst i en tv-sending om en annen nyhetssak.

    Dronningen ble mandag innlagt på Rikshospitalet, men utskrevet tirsdag.

    – Dette er en svært uheldig feil, og vi er fryktelig lei oss for hendelsen. Vi har beklaget direkte til Slottet og vi beklager overfor seerne våre, uttaler nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VGs beklagelse.

    VG er allerede i gang med å gå opp rutiner for å hindre at noe lignende kan skje igjen, opplyser nyhetsredaktøren.

  • Benjamin Nordtømme fast ansatt i FinansWatch

    Nils Martin Silvola

    Benjamin Nordtømme (26) er fast ansatt som journalist i FinansWatch, melder Watch Media.

    Nordtømme har jobbet som vikar i FinansWatch i et års tid, og ble fast ansatt før påske.

    – Det er motiverende at Watch Media vil satse på meg og den kritiske, uavhengige journalistikken. Jeg gleder meg til å fortsette blant dyktige kolleger i FinansWatch, der vi er et knallgodt team, sier Nordømme selv i meldingen.

    Nordtømme har bakgrunn fra Radio Nova og som frilanser på film- og tv-produksjoner, og har en master i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo.

    Benjamin Nordtømme.
  • Hans Fredrik Dahl er utnevnt til ridder

    Roger Aarli-Grøndalen

    Professor Hans Fredrik Dahl er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin betydelige innsats for norsk samfunnsliv.

    Hans Fredrik Dahl.

    Dahl har hatt en sentral rolle i norsk offentlighet i over seksti år, både som forfatter, forlagsredaktør, journalist, avisredaktør og medieprofessor. Blant annet som kulturredaktør i Dagbladet, professor ved Universitetet i Oslo, og professor II ved BI og Høgskolen i Volda.

    – Den betydningen Dahl har hatt for vår forståing av mediene, er ganske avgjørende. Han er en av de virkelig store på feltet i Norge, sier Rolf Werenskjold, professor i medievitenskap ved Høgskulen i Volda, til skolens nettside.

  • Vårt Land øker overskuddet

    Roger Aarli-Grøndalen

    Tall som Journalisten har fått innsyn i, viser at Vårt Land økte overskuddet med drøyt 2,1 millioner kroner i 2024 sammenlignet med året før, og endte opp med et driftsresultat på rett under 2,8 millioner.

    Driftsinntektene i fjor, inkludert produksjonstilskudd (pressestøtte) på drøyt 26 millioner kroner, utgjorde cirka 116,5 millioner kroner.

    Driftskostnadene for mediehuset var 113,7 millioner kroner.

    Dagsavisen, som i likhet med Vårt Land eies av Mentor Medier, avsluttet 2024 med et negativt driftsresultat på cirka 11 millioner kroner.

  • Hvordan reagerer norske journalister på kritikk?

    Roger Aarli-Grøndalen

    28. april legger Nord universitet og Oslo Met fram ny forskning om mediekritikk, som viser hvordan norske journalister opplever å gi og få kritikk for det de publiserer.

    Dette blir markert med debatt i Pressens hus onsdag kveld.

    På scenen:

    • Birgit Røe Mathisen og Lisbeth Morlandstø, Nord Universitet
    • Karoline Andrea Ihlebæk og Tine Ustad Figenschou, Oslo Met
    • Danby Choi, sjefredaktør i Subjekt
    • Anki Gerhardsen, redaktør i Lytring
    • Bjørn Kristoffer Bore, sjefredaktør i Vårt Land

    Møteleder er Gry Veiby.

  • Se og Hør-redaktøren fikk ny nyre

    Roger Aarli-Grøndalen

    I flere år har ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, ventet på ny nyre, rett før påske fikk han den, skriver VG.

    – Jeg kjenner først og fremst på dyp takknemlighet og ydmykhet. Takknemlighet overfor donoren og det norske helsevesenet. Overfor familien min, venner og kollegaer som har vært der for meg gjennom en tøff tid. Og ydmykhet for at det har gått bra så langt, sier Andersen til VG.

    Han legger til:

    – Jeg vet at min nye nyre mest sannsynlig er resultatet av en tragedie i en annen familie. Det har gitt meg livet tilbake. Det er sterkt. Og det er viktig at flere tar stilling til organdonasjon. Det redder liv – så enkelt er det.

    Andersen fikk nyreproblemer etter at han under en fottur i Himalaya i 2017 kombinerte de to smertestillende midlene Ibux og Voltaren, en kombinasjonen som kan være svært skadelig for nyrene.

    Da Journalisten fulgte Se og Hør og Andersen under bryllupet til Märtha Louise og Durek Verrett i fjor sommer, fortalte Se og Hør-sjefen at han rundt 12 timer i uka måtte ta dialyse, en aktivitet han fordelte rundt på tider han hadde mulighet.

    Journalisten var med da han tok dialyse om bord på båten Se og Hør hadde leid i Geiranger.

    Ulf André Andersen og dialysemaskinen i Geiranger.
  • Arrestert svensk journalist avhørt med Google Translate

    Roger Aarli-Grøndalen

    Den svenske journalisten Joakim Medin, som har sittet 21 dager i tyrkisk fengsel, er blitt avhørt ved hjelp av Google Translate, skriver Expressen.

    – Han ble tvunget til å forsvare seg uten å fullt ut forstå hva anklagene gjaldt, sier Medins advokat, Veysel Ok, til den svenske avisen.

    Det skal ikke ha vært noen tolk til stede i avhørene. All kommunikasjon foregikk via Google Translate, ifølge advokaten.

    – Hans fengsling er ytterligere et tegn på Tyrkias glidning mot autoritært styre. Han ble ikke pågrepet på grunn av noen forbrytelse, men fordi Tyrkia i økende grad forlater sin egen grunnlov og i praksis har demontert ytringsfriheten, sier Ok.

    Når tiltalen mot Medin tas ut, vil en rettsdato bli satt – men det finnes ingen klar tidsplan for når dette kan skje. I det tyrkiske rettssystemet kan prosessen gå raskt eller trekke ut i måneder, ifølge advokaten.

    Joakim Medin.
  • Eks-statsminister lanserer sosialt medium

    Mats Greger

    Liz Truss skal lansere sin egen sosiale medieplattform, skriver The Guardian.

    Den tidligere britiske statsministeren, som opplyser at plattformen vil bli lansert denne sommeren, advarer samtidig mot «deep state» og hevder at hovedstrømsmediene undertrykker ytringsfriheten i Storbritannia.

    «Dette er hennes siste forsøk på å bli en ledende skikkelse på den radikale høyresiden i Storbritannia, der hun åpent erklærer sin støtte til Donald Trump og Elon Musks mål om å kutte statlige utgifter i USA», skriver The Guardian.

    Truss kom med nyheten på en kryptovalutakonferanse i Bedford i helgen.

    Hun fortalte også at hun hadde blitt «kuttet ved knærne» av «eliten» da hun ble statsminister, fordi de motsatte seg radikale endringer.

    – Vi trenger et medienettverk for å kunne kommunisere med folk, for å kunne ha en grasrotbevegelse som faktisk virkelig krever endring fra våre ledere, sa Truss på konferansen.

  • Raumnes går fra tre til to papiraviser

    Roger Aarli-Grøndalen

    Lokalavisen Raumnes som dekker kommunen Nes på Romerike, vil fra 22. mai redusere antall papirutgaver fra tre til to, skriver ansvarlig redaktør Fred C. Gjestad i egen avis.

    «La oss se realiteten i øynene: Stadig flere av dere leser Raumnes digitalt. Over halvparten av våre abonnenter har nå et heldigitalt abonnement. Som våre abonnenter forventer dere at nyhetene er tilgjengelige når som helst, hvor som helst», skriver Gjestad.

    «Samtidig står vi overfor en økonomisk virkelighet som ikke kan ignoreres. Kostnadene knyttet til trykk og distribusjon har skutt i været, mens annonseinntektene fortsetter å falle. Vi kan ikke fortsette som før. Vi må prioritere», fortsetter han.

    Det betyr kutt i antall papirutgaver. Raumnes på papir vil nå komme tirsdager og fredager.

    Fred C. Gjestad.
  • Nettavisen-styreleder: Kontinuerlig god dialog med Stavrum

    Nils Martin Silvola

    I to nylige saker har Journalisten omtalt kritikk mot Nettavisens øverste ledelse.

    Journalist Even Hye T. Barka, som sto åpent fram med kritiske synspunkter på måten redaksjonen blir ledet på, reagerte også på håndteringen i etterkant fra ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum.

    Barka ønsket å rette flere spørsmål til Amedias konsernsjef, blant annet: «Hva synes Anders Opdahl om personalhåndteringen fra Gunnar Stavrum, og den måten han snakker om journalistikk på?»

    Opdahl har ingen kommentar, men viser til Nettavisens styreleder Ingrid Skogrand, som er konserndirektør i Amedia.

    Hun skriver i en e-post til Journalisten at Stavrum som ansvarlig redaktør og daglig leder er ansvarlig for å stake ut den til enhver tid gjeldende redaksjonelle strategien for avisen og forankre denne med styret.

    – Dagens redaksjonelle og finansielle måltall er han og styret enige om, og vi har kontinuerlig god dialog om dette. Redaksjonelle veivalg og vurderinger i det daglige er Stavrums ansvar, og jeg har full tillit til jobben han gjør, skriver Skogrand.

    Det er et Amedia-prinsipp å aldri kommentere spørsmål knyttet til intern dialog mellom eier og daglig ledelse i avisene, melder hun.

    – På generelt grunnlag vil vi som eier legge til grunn at enhver redaksjon har løpende interne samtaler om journalistisk metode, veivalg og prioriteringer som del av redaksjonens daglige virke, skriver styrelederen.

    Journalisten har spurt om de omtalte interne resultatene rundt faglig utvikling og ledelsestillit er noe som er naturlig for styret å forholde seg til, og det bekrefter styrelederen.

    – I alle Amedias selskaper har vi lang praksis for at ledelsen systematisk bruker og følger opp resultater fra medarbeiderundersøkelser. Dette er et verdifullt verktøy i deres arbeid med å sikre kontinuerlig utvikling av arbeidsmiljøet i hver enkelt virksomhet. Denne oppfølgingen hører naturlig hjemme i styret i våre aviser, skriver Skogrand.

  • Drømte om norsk praksisplass – endte i Finland

    Nils Martin Silvola

    Den amerikanske journaliststudenten Dawn Kikel hadde et sterkt håp om å finne praksisplass hos en norsk redaksjon, fortalte hun til Journalisten i februar.

    Det ble med drømmen i denne omgang; praksisplassen landet Kikel til slutt i Helsingin Sanomat, Finlands største abonnementsavis.

    Der skal hun bidra hos avisas gravegruppe, forteller hun selv.

    Praksisplassen kom til via nettverket til en av foreleserne på Craig Newmark Graduate School of Journalism, og Kikel forteller at de fant en løsning på hvordan en praksisperiode kan gjennomføres på sommeren.

    – Vi la en plan om at jeg deler opp perioden, med ferie i midten. Sommerferieperioden var et problem for mange redaksjoner jeg kontaktet, men denne kreative løsningen passet oss perfekt, skriver Kikel, som nå kan planlegge ferie i Norge i stedet for praksisjobbing.

  • Forsvarets forum med ny podkast

    Nils Martin Silvola

    Forsvarets forum lanserer den åpne podkasten «Ukamuflert», der programleder Erlend Arnesen skal prøve å komme til bunns i «alt som har med Forsvaret å gjøre på en lettbeint og tilgjengelig måte», omtaler fagbladet selv.

    Folk skal kunne sende inn spørsmål og tanker om Forsvaret til den ukentlige podkasten.

    Journalisten omtalte nylig at Arnesen har blitt ansatt i prosjektstilling hos Forsvarets forum for å jobbe med nettopp podkast og sosiale medier.

  • Viggo Valle lanserer påskerebus-podkast utenfor NRK

    Nils Martin Silvola

    Etter å ha ledet 40 utgaver av «Påskelabyrinten» på NRK, rundet Viggo Valle 70 år og gikk av med alderspensjon i fjor.

    Men Valle, som overfor Journalisten bekreftet at han hadde registrert frasen «Kor ska vi reis hen?» som sitt eget varemerke, fortsetter påskereisen også i 2025.

    Nå har Valle lansert podkasten «Kor ska vi reis?», blant annet tilgjengelig hos Spotify, som kommer ut som korte episoder med vekselvis oppgavesett og løsninger, med mulighet for å sende inn svar og vinne premier.

    – Dette er et tilbud til alle dere som savner meg på radioen. Her har jeg laget en konkurranse med tre reisemål hver dag denne påska, forklarer Valle selv i første episode.

    Til TV 2 har Valle uttalt at årets utgave er et prøveprosjekt for å lodde interessen, og at hele familien har vært i sving for å få podkasten på lufta.

    NRK holder på sin side liv i «Påskelabyrinten» på direktesendt radio, der Torfinn Borkhus nå har tatt over som programleder.

  • Flere norske prosjekter hedret i Digital Media Awards 2025

    Nils Martin Silvola
    Jarle Grivi Brenna (sittende) og Øyvind Engan (bak) fra Redaksjonell utvikling i VG var sentrale for EM-profeten, mens Julie Tran ledet høydesendingen under USAs valgnatt.

    Både Schibsted- og Amedia-prosjekter stakk av med priser under Digital Media Awards 2025, som arrangeres i regi av utgiverorganisasjonen WAN-IFRA.

    Amedia vant pris for sin løsning for personalisert innhold.

    – Jeg er oppriktig stolt på vegne av alle som har bidratt til å utvikle disse funksjonene. I Amedia har vi løst personalisering på en måte som ikke undergraver journalistikkens vesentlighet, men tvert imot hjelper redaktører og journalister med å løse kritiske utfordringer i en tidsalder hvor digital distribusjon er ekstremt komplisert, sier nyhetsdirektør Markus Rask Jensen i en pressemelding.

    I kategorien «audience engagement» ble VG hedret for sin tjeneste EM-profeten, mens BT ble hedret for ny videofeed og frontkarusell i høydeformat.

    VG vant også pris for videobruk under dekningen av den amerikanske presidentvalgkampen.

  • Markerer hundreårsdagen for norsk radio

    Nils Martin Silvola

    29. april i år er intet mindre enn norsk radios hundreårsdag. Da fikk nordmenn for første gang faste, daglige radiosendinger.

    Dagen blir markert på ulike måter, blant annet med seminar arrangert av Fritt Ord, Høgskulen i Volda og Norsk mediehistorisk forening, meldes det i en pressemelding.

    Seminaret skal gi et utfyllende bilde av norsk radio 1925 – 2025 og se fremover med podkaster og radio, og «se kritisk på radiokringkastingen i alle dens skikkelser».

    Radio- og kringkastingsprofiler som Vibeke Fürst Haugen, Kalle Lisberg, Jens Brun-Pedersen og Kari Hesthamar er blant dem som bidrar i programmet.

  • Innfører strengere krav til tv-programmer – gjelder alle kringkastere og strømmetjenester

    Nils Martin Silvola
    Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

    Kultur- og likestillingsdepartementet har fastsatt flere endringer i kringkastingsforskriften, blant annet skjerpede krav til universell utforming av tv-programmer og europeisk andel programmer hos strømmetjenester, kunngjør de i pressemelding.

    – Endrede seervaner og tv-mediets viktige samfunnsrolle gjør at det er på høy tid å skjerpe kravene til universell utforming. Dette er viktig for å sikre et mer inkluderende samfunn, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i meldingen.

    NRK og de største kommersielle TV-kanalene må nå i større grad tilrettelegge sine programmer for personer med funksjonsnedsettelser, gjennom for eksempel teksting, tegnspråktolking, synstolking eller lydtekst.

    Samtidig stilles det for første gang konkrete krav til universell utforming av programmer fra kommersielle strømmetjenester, melder departementet.

    Endringene betyr blant annet:

    • Strengere og nye krav til universell utforming av tv-programmer for alle tilbydere av TV og strømmetjenester.
    • Krav om at strømmetjenester må ha minst 30 prosent europeiske programmer i sine kataloger, og at disse programmene skal fremheves.

    • Mer fleksible reklameregler for radio og tv: Nå kan det sendes reklame i 20 prosent av sendetiden mellom kl. 6.00 og 18.00, og i 20 prosent av sendetiden mellom kl. 18.00 og 24.00.


  • Relanserer VG-lista

    Roger Aarli-Grøndalen

    VG-lista, som har aner tilbake til 1958, skal få en oppfriskning.

    «I en tid der strømmetjenester dominerer og algoritmer styrer hva vi hører, tar VG-Lista et selvstendig og uavhengig valg: å vise hva hele Norge faktisk liker – på tvers av plattformer, generasjoner og geografi», skriver mediehuset i en pressemelding.

    Videre pekes det på at strømmetjenester og algoritmer ikke alltid gir et reelt bilde av hva som engasjerer hele Norge.

    «Den nye lista baserer seg på flere kilder: publikumsundersøkelser, salgstall, radiolytting og kulturell synlighet – og gir dermed et mer helhetlig bilde av hva vi faktisk hører på og bryr oss om», heter det i pressemeldingen.

    – Dette handler om å gi hele Norge en troverdig og uavhengig oversikt over musikken som betyr noe for folk flest, sier prosjektleder Vjollca Moazzem.

    Hun forteller videre at målet er å gi det store bildet, ikke bare det mest spilte.

    VG og Radio Topp 40 fra Bauer Media fortsetter sitt samarbeid med lista.

    – Vi er stolte av hvordan vi sammen har videreutviklet VG-Lista Topp 40. Dette er et unikt konsept som engasjerer bredt og bygger stolthet i norsk musikkultur, sier Kristoffer Vangen, ansvarlig redaktør i Bauer Media.

    VG-lista er også liveshow på Rådhusplassen i Oslo. I år skjer det 14. juni
  • Ønsker å beholde NR-ledelsen

    Roger Aarli-Grøndalen

    Valgkomiteen til Norsk Redaktørforening innstiller på at leder Tora Bakke Håndlykken (nyhetsredaktør i VG) og nestleder Helge Nitteberg (sjefredaktør i Nordlys) fortsetter i to år til, skriver NR.

    Bjørn Kristoffer Bore (sjefredaktør i Vårt Land) foreslås som nytt fast styremedlem, og Lucas H. Weldeghebriel (sjefredaktør i Shifter) foreslås som nytt varamedlem.

    NR-styret består av ni faste medlemmer og fem varamedlemmer.

  • Blir ny innholds­ansvarlig for magasinet Jakt

    Roger Aarli-Grøndalen

    Stian Valderhaug er ansatt som innholdsansvarlig for magasinet Jakt, skriver Story House Egmont i en pressemelding.

    Han kommer fra stillingen som digital redigerer i Klikk.

    – Vi er begeistret over å få en kapasitet som Stian inn for å ytterligere styrke vårt team i manne- og friluftsegmentet, sier redaktør Alexander Øystå.

    Valderhaug har tidligere jobbet med en rekke merkevarer i Story House Egmont, fra Vi Menn til Norsk Ukeblad, samt vært redaksjonssjef i Hjemmet og Familien.

    Stian Valderhaug.

    – I magasinet Jakt er jeg så heldig å få jobbe med Norges fremste eksperter, som raust deler sin erfaring rundt alle aspekter av dette, fra forberedelser og planlegging til hvordan man skal håndtere viltet etterpå, sier Valderhaug.

    – Min jobb er å formidle all denne kunnskapen på best mulig måte, slik at vi når ut til enda flere jakt- og friluftsinteresserte lesere, fortsetter han.

  • New York Times møter Sarah Palin i retten

    Roger Aarli-Grøndalen

    Sarah Palin og New York Times møtes på nytt i rettssalen, skriver Reuters. En ny rettsrunde i Palins nesten åtte år gamle søksmål er planlagt å starte mandag i føderal domstol i Manhattan.

    Der den tidligere guvernøren i Alaska og republikanske visepresidentkandidaten, skal igjen forsøke å overbevise en jury om at avisen ærekrenket henne i en lederartikkel om våpenkontroll.

    Palin tapte i 2022 sin første rettssak mot New York Times og den tidligere redaktøren for leder- og kommentarseksjonen, James Bennet.

  • «Trumps nye hatobjekt» kommer til Bergen og NMD

    Nils Martin Silvola

    Tidligere Chief of Staff i Department of Homeland Security, Miles Taylor, kommer til Nordiske Mediedager i Bergen i mai, og skal både intervjues og delta i den tradisjonsrike Aarebrotsamtalen, melder mediefestivalen.

    Taylor er et aktuelt navn; Han har blitt fratatt all sikkerhetsklarering og satt under etterforskning av justisdepartementet via en presidentordre underskrevet av Donald Trump onsdag.

    I 2020 sto Taylor fram som skribenten bak en tekst publisert i New York Times to år tidligere, der han anonymt fortalte at selv om han jobbet for Trumps administrasjon, også gikk inn for å motarbeide deler av Trumps agenda.

    Å stå fram innebar store personlige omkostninger for ham, og kostet ham huset, ekteskapet, sparepengene og ikke minst hans personlige sikkerhet, beskriver NMD.

    – Vi ser virkelig frem til å presentere Miles Taylor på NMD i Bergen om bare noen uker. Hans historie er rystende, og han sitter på en helt enestående innsikt og personlig erfaring etter sine år tett på den amerikanske presidenten. Få vet bedre enn Taylor hvordan Donald Trump er skrudd sammen, uttaler festivalsjef Guri Heftye.

  • Watch Medier fortsetter veksten

    Roger Aarli-Grøndalen

    Watch Mediers lokale mediehus i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland leverte i fjor en samlet omsetning på 181 millioner danske kroner (286 millioner norske) og et resultat før skatt på 10,3 millioner kroner (16,2 millioner norske), skriver mediehuset i en pressemelding.

    Watch Mediers danske alene virksomhet oppnådde et driftsresultat på 31 millioner kroner (49 millioner norske). Dette er det beste resultatet noensinne for mediehuset og en resultatvekst på 34 prosent sammenlignet med året før.

    For Watch Mediers samlede aktiviteter økte omsetningen i 2024 med 12 prosent sammenlignet med året før.

    – Vi er stolte av utviklingen i 2024. Utviklingen gjenspeiler at et økende antall virksomheter abonnerer på våre medier og bidrar til en sunn kjernevirksomhet, hvor vi reinvesterer overskuddet vårt i enda mer uavhengig og troverdig næringslivsjournalistikk som skaper verdi for beslutningstakere i dansk og internasjonalt næringsliv, sier Rasmus Emborg, ansvarlig sjefredaktør for Watch Medier.

    Watch Medier kjøpte nylig Medier24, og med Medier24 og KOM24 i porteføljen utgir selskapet nå ni nisjeaviser i Norge.

    – Vi kommer til å fortsette investeringene i 2025. Det tar tid og koster penger å bygge rene publisistiske abonnementsforretninger, men basert på våre tidligere erfaringer er vi overbevist om at pengene vil komme tilbake, sier Emborg.

    Watch Mediers eies av danske JP/Politikens Hus.

  • DN: Kristin Skogen Lund hadde samlet lønn på 45,8 millioner i 2024

    Nils Martin Silvola

    Kristin Skogen Lund, som etter seks år gikk av som konsernsjef for Schibsted i 2024, i forbindelse med at selskapet ble delt i to og Stiftelsen Tinius tok over mediedelen, mottok en samlet lønnspakke fra selskapet på 45,8 millioner kroner.

    Det omtaler Dagens Næringsliv.

    I 2023 lå den samlede lønna på 14,7 millioner.

    Grunnlønna for 2024 var ifølge DN 3,88 millioner, mens en bonusutbetaling kom på 7,39 millioner og såkalte «termination benefits» utgjorde 11,19 millioner kroner. Den største delen av kompensasjonen knytter seg til pensjon på 13,91 millioner kroner, skriver avisa.

    Skogen Lund varslet sin avgang i februar i fjor, og ble i jobben fram til 7. juni. I dag er det Siv Juvik Tveitnes som er konsernsjef for Schibsted Media, og Christian Printzell Halvorsen for Schibsted Marketplaces.

  • Gratis verifiseringskurs runder 200 deltakere

    Nils Martin Silvola

    Mer enn 200 journalister har hittil meldt seg på det digitale kurset Verifisering – ikke la deg lure, melder Institutt for journalistikk.

    Sammen med Faktisk.no har IJ satt sammen en gratis digital læringspakke for å lære journalister å bedre forsikre seg om at for eksempel innhold i sosiale medier faktisk er hva det utgir seg for å være.

    – Metoden vi bruker i kurset for å verifisere innhold er ment å sikre en felles standard for verifisering, men også gjøre verifiseringen mer konkret og håndgripelig. Den kan brukes som en steg-for-stegmetode der man søker svar punkt for punkt, uttaler Silje Førsund, fagansvarlig for verifisering i Faktisk.no.

    Allerede etter de første kapitlene i kurset vil man ha redusert risikoen for å publisere innhold som er falskt, enten det dreier seg om unøyaktigheter, misforståelser, feilinformasjon, propaganda eller desinformasjon, mener Førsund.

    Læringspakken er nylig utvidet til å inneholde fem trinn, samt verifiseringsboten «Iver», som er ment å være en praktisk støtte i verifiseringsarbeidet.

  • Vil ikke svare journalister med pronomen i epost-signaturen

    Roger Aarli-Grøndalen

    Flere journalister har nylig opplevd å bli ignorert av ansatte i Trump-administrasjonen på grunn av pronomen i e-postsignaturene deres, skriver New York Times.

    Administrasjonen har tidligere forbudt føderale ansatte å oppgi foretrukne pronomen i egne e-postsignaturer, noe de omtaler som en del av en «misforstått kjønnsideologi».

    Denne politikken ser nå ut til å påvirke hvordan Det hvite hus forholder seg til pressen.

    Ved minst tre anledninger har representanter fra administrasjonen nektet å svare på spørsmål fra journalister som oppgir pronomen i sine e-poster.

    Karoline Leavitt, pressesekretær i Det hvite hus, uttaler ifølge New York Times at det er en policy å ikke svare journalister med pronomen i biografiene sine.

  • Dommer: Trump må gi AP tilgang

    Roger Aarli-Grøndalen

    En føderal dommer beordret tirsdag Trump-administrasjonen til å gi Associated Press (AP) tilgang til arrangementer i Det hvite hus og tilgang til presidentflyet Air Force One, etter at nyhetsbyrået ble utestengt fordi det avviste å kalle Mexicogolfen for Amerikagolfen.

    Kjennelsen fra distriktsdommer Trevor McFadden, som ble utnevnt av Donald Trump, er et tilbakeslag for administrasjonen.

    «Regjeringen tilbyr ingen annen plausibel forklaring på sin behandling av AP», skriver McFadden.

  • Medietilsynet-direktøren til Forsvarets sjefskurs

    Nils Martin Silvola

    Fra august til november i år skal Medietilsynets øverste leder, Mari Velsand, delta på Forsvarets sjefskurs.

    Det er Forsvarets forum som omtaler deltakerlista.

    Sjefskurset arrangeres av Forsvarets høgskole, med mål om å gi nøkkelpersoner i det norske samfunnet økt innsikt i forsvars-, utenriks- og sikkerhetspolitiske forhold.

    En rekke medieledere har deltatt på tidligere utgaver av kurset, som i høst arrangeres for 33. gang, men i høst er det kun Velsand blant deltakerne som kan sies å være tilknyttet mediebransjen.

  • Fritt Ord utlyser kritiker­stipender øremerket dataspill

    Roger Aarli-Grøndalen

    Stiftelsen Fritt Ord utlyser 12 stipender à 250.000 kroner til kritikere som tar for seg kunst og kultur for norske aviser, TV og radio.

    Og for første gang er to ny stipender øremerket kritikk av dataspill, skriver stiftelsen i en pressemelding.

    «En utfordring for kritikere av dataspill er at det tar tid å bli kjent med og sette seg inn i nye spill. Samtidig ser vi at spilljournalistikken i begrenset grad finner frem til redaksjoner som henvender seg til et bredt publikum», skriver Fritt Ord.

    Videre står det:

    «Denne øremerkede utlysningen henvender seg både til de som leverer stoff til nisjeaviser, og de som leverer til de store, brede redaksjonene. Det blir tillagt positiv vekt dersom du når frem til mange lesere og seere gjennom breddemedier.»

    Dataspill

    Fritt Ords kritikerstipend har blitt delt ut årlig siden 2015 og lyses ut hver vår.

    Hensikten med stipendet er å gi økonomisk trygghet for kritikere. Stipendene kan tildeles kritikere som arbeider innenfor hvilke som helst av kunstens og kulturens felter.

    Stipendene tildeles for ett år.

  • Dette er det nye Journalisten-styret

    Roger Aarli-Grøndalen

    Landsstyret til Norsk Journalistlag har valgt følgende styre for Journalisten for perioden 2025-2026:

    Faste:

    • Vibeke Lærum (leder), gjenvalgt
    • Marita E. Valvik, gjenvalgt
    • Morten Hansen, gjenvalgt
    • Renate Karlsmoen, ny
    • Lars Døvle Larssen, ny

    Vara:

    • Cathrine Loraas Møystad, ny
    • Pål Karstensen, ny
    • Ida Louise Rostad, ny

    I tillegg fortsetter Mats Greger som ansattrepresentant i styret.

  • Henrik Ingebrigtsen: – Media var usaklige

    Nils Martin Silvola

    Friidrettsprofil Henrik Ingebrigtsen kom blant annet med mediekritikk da han vitnet i saken der hans far, Gjert Ingebrigtsen, står tiltalt for mishandling av to andre av sine barn.

    På spørsmål fra aktor om bakgrunnen for at løperbrødrene Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen gikk ut med en kronikk i VG der de fortalte om oppveksten, svarte Henrik med å peke på en massiv mediepågang.

    – Det tvang seg frem. Media var usaklige. Det var kritikkverdig. De snakker om Vær varsom-plakaten, men oppfører seg som om de aldri har lest den. Kronikken var først og fremst et ønske om å få bittelitt fred. Det hjalp litt i starten, men så kom det tilbake med akkurat de samme metodene, sa Ingebrigtsen i tingretten, her gjengitt av Stavanger Aftenblad.

    Gjert Ingebrigtsen nekter straffskyld i saken.

  • Her er de nominerte til Årets mediepriser

    Roger Aarli-Grøndalen

    Mediebedriftenes Landsforening har i dag offentliggjort hvem som er de nominerte til Årets mediepriser.

    Stavanger Aftenblad, NRK, VG, TV 2 og Bergens Tidende konkurrerer om å bli Årets mediehus.

    Totalt 493 bidrag fra 41 mediehus fra hele landet deltok i årets konkurranse.

    Vinnerne kåres på Ole Bull Scene i Bergen 7. mai.

    Dette er de nominerte:

    Årets front

    Fædrelandsvennen: «Strømsjokket»

    Hallingdølen: «Olav Thon»

    Se og Hør: «Kniven i veggen»

    Bergens Tidende: «Uværet Jakob»

    VG: «Trump ble skutt»

    Elle: «Gro Harelm Brundtland»

    Årets konstruktive journalistikk

    Fædrelandsvennen: «Fvn UNG»

    NRK: «Fem fine ting»

    NRK: «Drømmen om et godt liv»

    VG: «Statsbudsjettet på de unges premisser»

    Årets lokale historie

    Budstikka: «Bussdrapet»

    Hallingdølen: «To skispor gjekk inn i snømassane»

    Stavanger Aftenblad: «En engel går i sort»

    Adresseavisen: «Lærling og lederen»

    Adresseavisen: «Rosenborgs fall»

    Årets lokale nyhets- og sportsdekning

    Hallingdølen: «Torpo-tragedien»

    Bergens Tidende: «Det ingen skulle vite om helikopterberedskapen»

    Nordlys: «Fristbrudd-saken»

    Nidaros: «Zoovilleavsløringen»

    Sunnmøresposten: «Konkursnettverket»

    Stavanger Aftenblad: «Ordføreren som måtte gå»

    Årets nasjonaler historie

    Aftenposten: «Gutten som forsvant»

    Dagbladet: «De døde alene»

    NRK: «Instukids»

    VG: «Madelen og vikaren»

    VG: «Flyttet mot sin vilje»

    TV 2: «Russerhyttene»

    Årets nasjonale nyhets- og sportsdekning

    Aftenposten: «Dekningen av krigen i Ukraina»

    Se og Hør: «Borg Høiby-saken»

    VG: «Kjerkols masteroppgave: Tekstlikheter»

    NRK: «Dekningen av krigen i Gaza»

    E24: «Norsk Industri brukte millioner på jakt og sjøfly»

    Stavanger Aftenblad: «Advokatskandalen/Ousdal-saken»

    Årets redaksjonelle event

    Fædrelandsvennen: «Den store fotballfesten»

    Fædrelandsvennen: «Overload»

    NRK: «Hjerte for Buskerud»

    NRK: «Baksnakk-show på Dale skule»

    VG: «EM-profeten»

    Østlands-Posten: «Budsjettmingling»

    Årets reportasjefoto

    Bergens Tidende: «Kvinnen i bagasjerommet». Foto: Tor Høvik

    Fædrelandsvennen: «Farvel Finn». Foto: Jacob J. Buchard

    Aftenposten: «Mors trøst». Foto: Gina Grieg Riisnæs

    VG: «Krigens ansikter». Foto: Espen Rasmussen

    NRK: «Draumen om Elvis». Foto: Patrick da Silva Sæther

    Stavanger Aftenblad: «Ordfører i hardt vær». Foto: Kristian Jackobsen

    Årets visuelle historie

    Bergens Tidende: «Minuttene da helikopteret styrtet»

    NRK: «Instukids»

    TV 2: «Under Guds øyne»

    VG: «Drap i Norge»

    VG: «Legekontoret i Frosta»

    Årets lokale podcast

    Hallingdølen: «Røynda»

    Bergens Tidende: «Kvinnen i bagasjerommet»

    Bergens Tidende: «Baron og bedrager»

    Stavanger Aftenblad: «Advokatskandalen»

    Årets aktualitetspodcast

    E24: «E24-podden»

    Aftenposten: «Aftenpodden USA»

    VG: «Alt fortalt»

    NRK: «Supernytt forklarer»

    Årets underholdsningspodcast

    Aftenposten: «Poprådet»

    TV 2: «B-laget»

    NRK: «Desken brenner»

    NRK: LIV»

    NRK: «Mysteriet Adam»

    Årets lokale nyhetsnettsted

    Hamar Arbeiderblad: www.h-a.no

    Nordstrands Blad: www.noblad.no

    Adresseavisen: www.adressa.no

    Bergens Tidende: www.bt.no

    Stavanger Aftenblad: www.aftenbladet.no

    Årets nasjonale nyhetsnettsted

    Aftenposten: www.aftenposten.no

    Dagbladet: www.dagbladet.no

    NRK: www.nrk.no

    VG: www.vg.no

    TV 2: www.tv2.no

    Årets nisjenettsted

    EnergiWatch (Watch Media): energiwatch.no

    Utdanningsnytt: www.utdanningsnytt.no

    DinSide (Dagbladet): dinside.dagbladet.no

    E24: e24.no

    Årets programserie (web-TV)

    TV 2: «Under Guds øye»

    TV 2/Monster: «En varslet skandale»

    NRK: «Hellerudsvingen»

    NRK: «Oppsynsmannen»

    VG: «Vegard X Funkygine»

    Årets web-TV konsept

    NRK: «Strømninger»

    TV 2: «Nyhetskompaniet»

    TV 2: «B-landslaget»

    VG: «Mistenkt»

    Dagbladet: «Rød Løper»

    Årets nyskapning

    Bergens Tidende: «Sensorjournalistikk»

    Faktisk.no: «Innsynsportalen»

    NRK: «Hellerudsvingen»

    NRK: «Norge i rødt, hvitt og grått»

    VG: «Ibelin»

    Årets Mediehus

    Stavanger Aftenblad

    NRK

    VG

    Bergens Tidende

    TV 2

Powered by Labrador CMS