Eva Bratholm trekker seg tilbake i Norad
Ny kommunikasjonsdirektør tar over, mens veteranen skal gjøre andre ting.
Jobben til Eva Bratholm som direktør for kommunikasjonsavdelingen i Norad er ledig. Vi er selvsagt, veloppdratt som vi er, ikke så opptatt av kvinners alder, men har det seg slik at Bratholm som har frekventert både skjermen for NRK og spaltene til blant annet Dagbladet, smaker på pensjonisttilværelsen?
– Nei, det er en overgang til noe annet. Etter snart elleve år som kommunikasjonsdirektør går jeg over i annen stilling i Norad på redusert tid.
Ukjent stillingsinnhold
Bratholm befinner seg i Bangladesh når vi kontakter henne. Lyden på telefonen er dårlig og minner mest om GSM anno 1995. Derfor er dette intervjuet gjennomført per e-post. Slik er verden.
– Hva skal du for noe nå?
– Jeg slipper ikke taket i Norad, jeg vil gjerne fortsette å bidra. Dette har vært mer enn en jobb for meg, jeg har lagt sjela mi i den. Men nå er det tid for andre ting, for eksempel oppdrag som debattleder, bokbader, konferansier og reiseleder.
– Hva skal du gjøre videre i Norad?
– Det er ikke helt avklart hva jeg skal gjøre, flere ideer er på bordet. Uansett, jeg føler at jeg fortsatt har mye å bidra med.
– Du og ektemannen, NRKs Joar Hoel Larsen, driver med reisearrangement i USA, hvordan oppstod dette? Hva får dere ut av det?
– Jeg har lang fartstid som reiseleder i USA. For noen år siden kom vi i kontakt med Fotefar Temareiser og jeg tar oppdrag for dem. Vi er begge tidligere USA-korrespondenter, vi er glade i å reise, liker å ha et publikum og å snakke med folk, så vi får mye ut av dette.
Savner korrespondent-tilværelsen
– 11 år som kommunikasjonsdirektør i Norad – hva har vært vanskeligst i denne tiden?
– Den største utfordringen har vært at så mange er forutinntatt overfor bistand og uansett mener at “ingenting nytter og alt går galt”. I media hviler det dessverre en slags trist tradisjon over bistand, hvor man er journalistisk forpliktet til å være negativ.
– Mesteparten av karrieren har du brukt på å være journalist. Hvor ofte har du følt det har klødd i fingrene?
– De amerikanske presidentvalgene har vært krevende. Da har det klødd i fingrene. Men heldigvis har jeg jo - som privatperson - fått lov til å uttale meg og være med i nyhetsbildet. Likevel, jeg har savnet å være utegående reporter på bygda i USA i valgkamptider, som sikkert mange andre tidligere korrespondenter.
Trapper ned i høst
– Hvilke tanker gjør du deg rundt norske mediers dekning av tredje verden utover katastrofer?
– Jeg synes egentlig den er ganske bra. Du snakker nå med en gammel journalist som vet at ingenting blir dekket fordi “det fortjener det”. Norske medier er slett ikke så dårlige på fattige land - selv utover katastrofene. NRK ble utfordret på dette, samme uka som de hadde en reporter i i Den sentralafrikanske republikk. Det var litt urettferdig.
– Som kommunikasjonsdirektør har du også vært med på å bygge opp et informasjonssystem, inkludert gratisavis, som står for store deler av informasjonsflyten fra Afrika. Hvilke tanker gjør journalisten seg om dette?
– Jeg er veldig stolt av det. Resultater av bistand er ikke noe folk kan se med egne øyne, derfor er der nødvendig med tiltak for å kommunisere dette. Vi har gjennomført flere prisbelønte kampanjer for nå ut med kunnskap om resultater av norsk bistand.
Når det gjelder gratisavisen Bistandsaktuelt, så er dens uavhengige og ofte kritiske blikk et velkomment bidrag i den utenriks- og bistandspolitiske debatten.
Hva gjelder jobben til Bratholm er det fortsatt mulig å søke på den. Planen er at hun trekker seg tilbake 1. oktober, men det avhenger selvsagt av når hennes etterfølger er på plass.