Per Edgar Kokkvold. Foto: Birgit Dannenberg

Kokkvold åpner for innvandrere

Vil vurdere sammensetningen av PFU til sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under den siste tids debatt rundt publisering av Muhammed-karikaturene har fungerende generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Sven Oppegaard, foreslått av PFU bør vurdere å rekruttere muslimer.

Oppegaard kommer med forslaget på bakgrunn av at PFU har frifunnet norske aviser som har trykket karikaturer muslimer eller jøder har funnet støtende. Han svarer på spørsmål fra Klassekampen om PFU bør vurdere å rekruttere muslimer: – Om ikke som medlemmer, i hvert fall hatt konsultasjoner med muslimer.

Relativt bred

Odd Isungset som er leder i utvalget er enig i at det er viktig at utvalget har en bred sammensetning slik at samfunnet på best mulig måte kan speiles. Når det er sagt, mener Isungset at man likevel ikke kan ta med hver eneste minoritet. PFU-lederen viser til at det uansett er Norsk Presseforbund som peker ut allmennhetens representanter i utvalget. Og dette vil skje til sommeren.

– Jeg føler at det er en relativt bred sammensetning vi har i dag, sånn sett er vi godt skikket til å vurdere de største problemene vi blir satt til å vurdere, sier Isungset.

I forhold til Oppegaards forslag om å konsultere med muslimer dersom det skulle være saker som kan oppfattes som krenkende for muslimer, mener Isungset det blir feil spor å følge. Isungset sier det ikke lar seg gjøre å konsultere i hver sak noen føler seg støtt.

God argumentasjon

PFU-lederen mener at utvalget må forholde seg til dokumentene i saken, og at klagerne som oftest er personer som føler seg krenket eller støtt av sakene som behandles. Utover den argumentasjonen som foreligger i klage og tilsvar synes Isungset det ikke er riktig å hente inn kommentarer til sakene.

– Vi forventer at de som fremfører klager har en så god argumentasjon slik at vi forstår den følelsesmessige reaksjonen, og så kan vekte den opp mot det prinsipielle i saken. Vi kan ofte forstå at enkelte føler ting krenkende, men vi må vurdere det prinsipielle, sier Isungset.

Bør representeres

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er langt på vei enig med Isungset. Det er Kokkvold som skal utpeke de tre faste medlemmene som skal representere allmennheten i utvalget. Per i dag er disse Ingeborg Moræus Hansen (Oslo), Camilla Serck-Hanssen (Oslo) og Henrik Syse (Oslo). Til sommeren er det nyvalg, og hvorvidt disse tre blir sittende er uvisst.

Generalsekretæren mener at man ikke kan tenke at man må ha kristne, muslimer eller jøder i PFU. Først og fremst fordi det er sju faste medlemmer i utvalget, og av disse er tre fra allmennheten.

– Med en så stor minoritetsbefolkning som vi nå har i Norge er det naturlig å tenke at denne gruppen bør være representerte i PFU. Da tenker jeg at innvandrerbefolkningen på en eller annen måte bør være representert

Ikke nøtteskall

Kokkvold er enig i at utvalgets allmennhetsmedlemmer ikke er det norske folk i et nøtteskall. Men akkurat det mener han heller ikke er det viktigste for medlemmene i PFU.

– Jeg mener det er viktigere at man har folk som kan gå noen runder med pressens representanter. Personer som også kjenner mediene fra den vonde siden. At det er folk som har opplevd å ha ulvene rundt seg og blitt satt kritisk søkelys på seg. Men innvandrerbefolkningen bør representeres.

Manuela Ramin-Osmundsen satt en stund som varamedlem i PFU, men trakk seg på grunn av arbeidsmengden.

Powered by Labrador CMS