Kristine Foss i Norsk Presseforbund. Foto: Norsk Presseforbund
Misfornøyd med Norsk Tipping
Tippeseskapet vil ikke ikke underlegge seg offentlighetsloven, Presseforbundet skuffet.
For to år siden gikk styreleder Lars Sponheim i Norsk Tipping ut i Dagens Næringsliv og lovte full åpenhet. Utspillet kom blant annet etter en rapport fra Riksrevisjonen. Den antydet korrupsjon, skatteunndragelse og pengesløsing, ifølge Aftenposten. En ekstern granskning utført av revisjonsselskapet Deloitte konkluderte senere med at det ikke var grunnlag for å politianmelde noen i spillselskapet for korrupsjon, skrev NRK i 2010.
Norsk Tipping er i forskrift særlig unntatt fra loven sammen med selskaper som Posten, NRK Aktivum og Petoro av konkurransemessige hensyn. Det betyr at selskapet ikke følger lovens hovedregel om at alt er åpent mens unntak fra innsyn må begrunnes særskilt.
Misfornøyd
I 2010 oppfordret Norsk Presseforbund spillselskapet likevel å underlegge seg offentlighetsloven for å styrke tilliten. Saken har vært til en konsekvensutredning hos eieren, Kulturdepartementet, og nylig kom svaret.
– Selv om Norsk Tipping er unntatt fra offentleglova i forskrift, skal selskapet praktisere mest mulig åpenhet og offentlighet, heter det i et brev til Presseforbundet.
Der lover de blant annet å gi innsyn «dersom hensynet til offentlig innsyn veier tyngre enn behovet for unntak». Det loves også å besvare innsynskrav innen fem virkedager og at avslag skal begrunnes etter ett av seks punkter.
– Styret har ikke kommet med noe revolusjonerende. De har vedtatt egne åpenhetsprinsipper, men de er ikke spesielt åpne etter min mening. De går ikke så langt som vi ønsket de skulle gjøre.
Det sier rådgiver Kristine Foss som jobber med offentlighetssaker i Norsk presseforbund.
– Det betyr i prinsippet at de kan tilbakeholde alt. Jeg er misfornøyd med svaret fordi det ikke er i samsvar med hva Sponheim sa i 2010.
Tillit
Hun forklarer at de gjør det motsatte av hovedregelen i loven ved å si at alt er unntatt offentlighet, mens innsyn må spesielt begrunnes. Foss mener det er spesielt gode grunner for at nettopp Norsk Tipping burde ha åpnet opp.
– Det som er spesielt med Norsk Tipping som er et 100 prosent offentlig eid selskap. De har klare mål om å drive forsvarlig drift av spill. I tillegg skal overskuddet gå til samfunnsnyttige formål. Dette har Norsk Tipping et ansvar for.
Foss mener også åpenhet kunne bidratt til økt tillit til selskapet.
– Norsk Tipping skal ivareta viktige hensyn i samfunnet. Derfor er det viktig med åpenhet overfor pressen. Det er et behov for uavhengig kontroll.
Rådgiveren er også skuffet over Sponheim, som fortsatt er styreleder i Norsk Tipping.
– Saken har vært preget av trenering. Det er ikke nok vilje hos styret, antagelig var det bare ord fra Sponheim.