Ny jobb:

Caroline Ørvik tror hun får mer nytte av utdanningen i samfunnsøkonomi enn journalistikkstudiet. Foto: Privat

«Skal jeg noen gang få meg fast jobb så må jeg spesialisere meg»

Caroline Ørvik tok mastergrad i samfunnsøkonomi, som hun fullførte i juni. Mandag begynte hun i fast jobb i Finansavisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Caroline Ørvik (26) har alltid visst at det var journalist hun ville bli. I hvert fall siden ungdomsskolen da norsklæreren ga henne tilbakemeldinger på at hun var god til å skrive. Hastverk mener hun imidlertid selv at hun ikke har hatt, til det har hun likt for godt å studere.

Porsgrunnskvinnen har studert i syv år. Først et år med medier og kommunikasjon fra Universitetet i Agder, så fullførte hun bachelor-graden med to år på avisjournalistikk-linja på NLA Gimlekollen. Deretter ble det en bachelorgrad i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Mastergraden i samfunnsøkonomi, som hun fullførte i juni, tok hun i Portugal.

– Da jeg gikk ut av journalistutdanningen tenkte jeg: Skal jeg noen gang få meg fast jobb så må jeg spesialisere meg, sier Ørvik.

Ganskre stolt

Ørvik har holdt kontakten med journalistikken under hele studieløpet. Hun har hatt praksis i Dagbladet og sommervikariater i Telemarksavisa, Varden, VG og Aftenposten. Mandag begynte hun i fast jobb i Finansavisen.

– Jeg er egentlig ganske stolt. Alle har sagt sånn; du får aldri fast jobb og kommer til å ende med tilkallingsvikariater. Ikke at det er noe galt i å være tilkallingsvikar, altså. Men en fast jobb henger veldig mye høyere.

– Det at jeg får denne jobben har nok sammenheng med bakgrunnen min. Jeg har en bred utdannelse, og erfaring fra mange medier.

– Har Finansavisen vært drømmen?

– Jeg har vel aldri helt hatt en klar drømmejobb, men jeg tenker at Finansavisen er et veldig godt sted for meg å kunne bruke hele bakgrunnen min, og ikke bare journalistikken. Jeg tror jeg vil få mer bruk for økonomiutdannelsen her enn mange andre steder.

– Er du et eksempel på at det lønner seg å tenke strategisk for å nå de målene en vil?

– Jeg vil ikke si at jeg har tenkt så veldig strategisk fra start av. Det gjorde jeg jo ikke. Men det har jo endt godt likevel. Og for min egen del tror jeg nok jeg får mer nytte ut av samfunnsøkonomien enn journalistikkutdannelsen. Journalistutdanningen var ikke dårlig, men for meg ble den altfor lang. Det var for mange fag jeg ikke sitter igjen med så mye fra.

– Hva er det som trekker med økonomi?

Det er mye makt i penger. Jeg er også interessert i samfunnsutvikling og teknologi. Men siden jeg ikke har jobbet i en ren økonomiredaksjon tidligere tror jeg det blir litt av hvert nå til å begynne med. Og så får jeg ta det derfra når jeg finner ut hva jeg liker best.

Enklere å forstå økonomi

Det som interesserer henne mest per i dag er næringsliv, samfunnstrender og politikk. Sakene hun har skrevet siden mandag spenner fra Karpe Diem til valgkamp. Hun omtaler det som en god mottakelse fra sin nye arbeidsgiver, særlig dette at hun allerede er i produksjon.

– Journalister får jo ofte kritikk for ikke å kunne nok økonomi, er du litt motvekt?

Ja. Jeg vil si det. Jeg snakket faktisk med professor Bernt Aardal i går om meningsmålinger, bruken av dem og statistikk. Med min kunnskap om statistikk og økonometri forstår jeg dette bedre, og kan kanskje også fremstille det på en enklere og mer forståelig måte til leserne.

– Jeg vil ikke si at mediene generelt sliter med dette, men mange kan jobbe mer med å gjøre økonomistoffet mer tilgjengelig for alle, og ikke bare de spesielt interesserte.

– Og der kommer du inn?

– Ja, jeg håper det.

Powered by Labrador CMS