Senter for voldtektsofre: Mediene kan gi kunnskap

Det er viktig at offentligheten hele tiden har fokus på voldtekt, fordi det er et utbredt og alvorlig samfunnsproblem, mener Lisa Arntzen ved DIXI Ressurssenter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VG kunne torsdag melde at Oslo-politiet lagde en ny mediestrategi etter rekord i antall anmeldte overfallsvoldtekter i 2011, slik at færre skulle bli omtalt i mediene. 

I 2011 var det 55 anmeldte overfallsvoldtekter i hovedstaden. Rundt halvparten av sakene var forsøk på voldtekt.  I fjor ble 22 overfallsvoldtekter anmeldt i Oslo, inkludert fem forsøk. Bare fem saker fikk omtale i mediene.

De nye retningslinjene innebærer at politiet kun informerer mediene og andre om voldtekter og andre seksuallovbrudd dersom ett av disse forholdene er oppfylt:

a) Publikum kan være vitner eller ha opplysninger som kan bidra til oppklaring.

b) Politiet er redd for at gjerningsmannen kan voldta igjen.

c) Media har fanget opp hendelsen fra annet hold.

Dette har fått nyhetssjefer til å reagere. De har forståelse for Oslo-politiets ønske om å dempe frykten, men understreker medienes plikt til å informere om alvorlige forhold i samfunnet.

Større bredde

Lisa Arntzen er sosionom ved DIXI Ressurssenter som håndterer voldteksofre og pårørende. Hun mener saken har flere sider og synes det er viktig med en balansert fremstilling. Voldtekt skjer hele året og det finnes mange typer voldtekt.

Saken har flere sider og det er viktig med en balansert fremstilling.

Det er viktig at offentligheten hele tiden har fokus på dette, fordi voldtekt er et utbredt og alvorlig samfunnsproblem, mener hun.

– Gjennom de siste årene har vi sett at bredden av omtale om disse sakene har blitt bedre. Det er ikke ”bare” overfallsvoldtekter som omtales i media, men også voldtekter som skjer på fest eller på nett, for eksempel. Det viser et mer nyansert bilde av realiteten, noe som kan føre til at utsatte får mer kunnskap om hva de har vært utsatt for, og at befolkningen generelt får en bedre forståelse.

Viktig å bli informert

Hun forklarer at de enkelte ganger opplever å møte folk som er usikre på om det de opplevde var en voldtekt, fordi de kun har lest om overfallsvoldtekter i media. Slike fremstillinger kan føre til at for eksempel relasjonsvoldtekter ikke blir sett på som det det faktisk er – alvorlig kriminalitet, mener hun.

Det er viktig at politiet går ut med informasjon, dersom de står overfor saker som kan påvirke den generelle befolkningens sikkerhet.

Arntzen presiserer at ressurssenteret mener det er viktig at politiet går ut med informasjon, dersom de står overfor saker som kan påvirke den generelle befolkningens sikkerhet. Hvis de for eksempel mistenker at det er en serieovergriper på frifot, bør vi gjøres oppmerksomme på dette.

– Man skal ikke skape unødig frykt, men dersom det er grunn til å være varsom, bør det absolutt formidles. På DIXI opplever vi at de som tar kontakt og forteller om det de har opplevd, har erfaringer som kan kategoriseres som seksuelle overgrep og voldtekt, og at dette som oftest faller inn under straffelovens paragrafer.

 

Powered by Labrador CMS