Advokat Jon Sverdrup Efjestad kjører hånden opp i Bjørn Langsems kamera. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet
– Jeg hadde forventet mer av en kommuneadvokat
I sine nesten 30 år som pressefotograf i Dagbladet har Bjørn Langsem aldri opplevd lignende i retten. Advokaten dyttet hånden i kamera for å hindre fotografering.
Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det skjer i retten. En leder i Oslo havn har gått til sak mot Oslo kommune etter at stillingen til vedkommende er fjernet. Dagbladet er og dekker rettssaken. På rettens tredje dag kommer tidligere havnedirektør Anne Sigrid Hamran til retten for å vitne. Hun var sjef for Oslo Havn da stillingen ble besluttet avviklet.
Annonse
Sammen med journalist Vegard Venli dekker fotograf Bjørn Langsem rettssaken. Langsem er en erfaren fotojournalist. Han har arbeidet for Dagbladet siden 1991. I nesten 30 år. Derfor har han en rolig tilnærming til fungerende havnedirektør Åsa K. Nes og kommunens advokat Jon Sverdrup Efjestad.
Langsem går fram til bordet hvor de to sitter. Nes trekker til siden og sier hun ikke vil bli fotografert. På dette tidspunktet introduserer fotografen seg og ber om å få ta bilder. Det nekter Nes, noe Langsem forteller han ikke ønsker å lage noe styr ut av. Når retten så settes begjærer Efjestad retten for lukket. Det ville medført at Dagbladet fra en sivilsak ikke kunne ta bilder eller referere. Venli protesterer og hans protest tas til følge.
Hindrer journalistikken
– Dette er en sak vi har fulgt lenge og medieinteressen har vært stor. Men det er et faktum at det i sivile saker gjelder andre regler for fotografering enn i straffesaker. Disse hadde jeg hentet opp på forhånd, for du må vite hva du gjør, sier Langsem til Journalisten.
Fotojournalisten velger å senke kamera. Han forstår at situasjonen er betent. Dessuten har han ikke lyst til å forstyrre i retten, eller å ødelegge for de involverte. Snarere tenker Langsem at han heller kan ta bilder av Hamran og advokaten når de kommer ut av rettssalen. I en journalistisk setting.
Når de kommer ut av salen har Hamran levert sin vitneforklaring. Langsem står på andre siden av gangen med vidvinkel på kameraet og holder seg rolig mens han fotograferer for ikke å provosere. Hans ønske er å dokumentere saken.
Hamran kommer ut av salen sammen med fungerende havnedirektør. Begge holder hendene opp foran ansiktene deres. Til venstre i bildet sitter også styrelederen i havnevesenet. I en journalistisk kontekst blir det veldig riktig, mener fotografen. Og, sier Langsem, det er ikke folk nederst på stigen som her gås i sømmene. Det er folkene på toppen.
– Og så kjører advokaten hånden rett opp i kamera. Jeg gjør ikke dette for å provosere, men fordi jeg er på jobb. Jeg hadde nok ventet mer fra en kommuneadvokat, sier Langsem.
Jurist Kristine Foss sier til Journalisten at det i utgangspunktet er full åpenhet knyttet til sivile rettssaker og at det derfor ikke ligger noen begrensninger. De eneste, forklarer hun, er hensynet til privatlivets fred og åndsverkslovens bestemmelser om retten til eget ansikt. Men disse taper for offentlighetens interesse, sier hun.
– Det er åpenbart at advokaten har misforstått loven. Mange som gjør det, sier Foss og legger til: – Å si at det er fotoforbud som faktisk ikke gjelder, det er å villede. Jeg har aldri hørt om lignende.
Om advokatens hånd i kamera, sier hun:
– Det er spesielt. Det er inngripende og et aktivt forsøk på å hindre journalisten fra å gjøre jobben sin. Det er ikke bra.
Spontan reaksjon
Nyhetsredaktør Frode Hansen sier til Journalisten at redaksjonen vil forholde seg til norsk lov og rettsvesenets bestemmelser.
– Vi var der fordi vi har dekket Oslo havn bredt i det siste. Og i retten var det en leder som hadde saksøkt kommunen. Det mener vi er en viktig sak i vår dekningen. Vi forstår det er belastning å bli fotografert i slike sammenhenger. Men vedkommende sjef ble kalt inn som vitne i sivil sak, og vi tok bilder slik det er lov til.
Advokat Efjestad møter kritikken på en enkel måte.
– Det er sånn at hos Kommuneadvokaten i Oslo overlater vi uttalelser til media til klienten. Utover det har jeg ingen kommentar, sier han til Dagbladet.
Sjefen hans igjen, kommuneadvokat Hanne Harlem beklager overfor Dagbladet.
– Dagbladet hadde full anledning til å fotografere både advokat Efjestad og Anne Sigrid Hamran i rettssalen, og gjorde også det. Når advokat Efjestad løftet hånden mot fotografen var det en spontan reaksjon på uventet og nærgående fotografering i det vitnet kom ut av rettssalen i en alvorlig sak for alle involverte.