Martin Gray i ØB. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen

To døgn gikk det mellom Twitter-meldingene fra politiet i Follo

Krimjournalistikken er skadelidende på grunn av manglende kommunikasjon fra politiet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Slik reagerer ansvarlig redaktør Martin Gray i Østlandets Blad (ØB) når det ikke skjer noe på Follo-politiets Twitter-konto. Dette har vært en trend som redaksjonen i Ski har sett utvikle seg over tid. I forrige uke skrev ØB en artikkel om at de nok ikke bor i Kardemomme by og peker på at den eneste meldingen fra mandag til onsdag handlet om en savnet chihuahua.

– Er det riktig at det ikke har skjedd noe som helst i vårt distrikt siden mandag morgen? spør journalisten i Østlandets Blad.

– Nei det er det ikke. Hvorfor det ikke har blitt twitret om, er nok litt sammensatt. Det handler om både bemanning og den omstillingsprosessen vi er i gang med. Men jeg ser et klart forbedringspotensial når det gjelder vår bruk av Twitter, svarer fungerende leder av fellesoperativ enhet i Follo, Trond Olsen.

Tok seg opp

Dagen etter artikkelen ble publisert, sendte politiet ut påfallende mange meldinger på Twitter. Og selv om det kanskje er blitt bedre, mener Gray det fortsatt ikke er godt nok. Han viser til at det på tirsdag, da Østlandet hadde store trafikale problemer som følge av været, bare var kommet to meldinger fra Follo-politiet. 

– Jeg tror ikke politiet bare sitter inne og ikke gjør noe nå.

Ifølge Wikipedia bor det 136.000 mennesker i området. 

– Dette har vært et problem lenge. Det er ikke noe nytt. At det i forrige uke gikk to døgn mellom meldingene er derimot spesielt.

Gray forteller at de har tatt opp den merkbart nedgangen i informasjon fra politiet flere ganger. Og mener det er et problem at Twitter skal fungere som primærkanal for informasjon. Denne tilnærmingen oppleves spesielt problematisk når redaksjonen ønsker å følge opp meldingene journalistisk. Da er politiet ifølge redaktøren veldig lite tilgjengelig. 

– Dette gjør journalistikken mye vanskeligere og den blir oftere mye dårligere siden Twitter-meldinger som regel er det eneste vi kan forholde oss til.

Fredfullt samfunn

Dersom man skulle forsøke å lese situasjonen i Follo-regionen ut fra politiets meldinger på Twitter, er det særdeles lite kriminalitet. Det er ingen familievold, det er ingen psykatriske tilfeller eller vinningskriminalitet. Dette er informasjon som man tidligere fikk da redaksjonen ringe jourhavende som leste fra loggen. Nå er det begrenset til hvem som er på vakt. 

Gray forteller at ofte ringer de gjerne brannvesenet i Follo om de vil ha utdypende informasjon etter meldinger fra politiet. Der tar de telefonen og vet hva som skjer. 

– Vi tåler å få tilbakemelding om å ringe igjen senere. Problemet er at hos politiet kommer vi aldri så langt at den beskjeden gis, sier han og legger til: – Slik det er nå er det problematisk at vi ikke får utøvd redaktørrollen fordi politiet tar den fra oss.

Hvordan fungerer dette i nedslagsfeltet til din redaksjon? Tips oss. 

Journalisten har vært i kontakt med flere personer i kommunikasjonsavdelingen i Follo-politiet. Vi har ikke fått svar på våre spørsmål. 

Politiet og pressen møtes i dag, onsdag for å drøfte kommunikasjonen fra etaten og ut til mediene. 

Powered by Labrador CMS