Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Forrige uke publiserte VG første utgave av programmet «Agurknytt». Programmet plukker blant annet lokale sommernyheter fra landet rundt.
Annonse
– Velkommen til den her sendinga hvor vi skal servere deg ikke-nyheter på løpende bånd. For ja, det er den tida på året da pressen lager saker på fullstendig uvesentlig ting. Noen hater det, vi i Agurknytt elsker det, åpner programleder Nora Thorp Bjørnstad sendingen med.
Så vises klipp fra Kronstadposten utenfor Alta som har en sak om et nymalt Coop-bygg, iTromsø som skriver om tromsøværinger som nyter øl i sommervarmen og Fitjar-Postens omtale av fire sangere fra Bergen som gledet eldre på et behandlingshjem.
Sakene er ypperlige, lokale nyhetssaker
Agurktid
Dette fikk nyhetsredaktør Erik Werner Andersen i Amedia-eide Østlands-Posten til å reagere kraftig. Fredag har han publisert en kommentar på egen nettavis der han refser VGs sommersatsing.
– Med utgangspunkt i myten om at sommertid er agurktid, saumfares norske småaviser på jakt etter nyheter som eliten i Akersgata kan peke nese av. Problemet? Ingen av sakene de har funnet fram til er agurker – nei, de er tvert imot ypperlige, lokale nyhetssaker, skriver Andersen.
Han mener VG demonstrerer mangel på forståelse for hvilken rolle lokalmediene spiller, og hva som definerer en god lokal nyhetssak.
Redaktøren svarer med å vende fokuset tilbake på Schibsted-eide VG, og nevner eksempler som at et søk på «Nå kommer sola» på VG gir 250 treff fra siste kvartal, VGs sak om at sangeren Ariana Grande beklager donutslikking. Mest pinlig mener Andersen det er når VG konfronterer redaktøren av Sarpsborg24 med en sak om at makrellen biter i Skjebergkilen.
– På en hvilken som helst dag, året rundt, finnes det flere tanketomme, innholdsløse saker på forsiden av vg.no – enn det som presenteres i hele episoden av Agurknytt. VGs nye konsept burde sporenstreks døpes om fra Agurknytt til VG-nytt. Da vil både kvaliteten på satiren og stofftilfanget øke betraktelig, skriver Andersen.
Det er langt unna Oslo
Annonse
– Ikke agurker
Til Journalisten sier Andersen at han lenge har irritert seg over journalister og bloggere som gjør narr av lokale saker. Han mener de ofte bommer i kritikken.
– Det er langt unna Oslo, og er ikke-saker for Oslo. Men det er ofte ikke tilfellet for lokale medier. En lokalavis er lokal, sier Andersen til Journalisten.
– Mener du at en sak om et nymalt Coop-bygg utenfor Alta er vesentlig?
– Det er Kronstadposten som har laget den. Jeg kjenner ikke stedet, men antar det er et lite sted, og at Coop-bygget er et vesentlig bygg for Kronstad. Jeg ser lokalt her at hvis noen graver et hull i bakken et sted, for eksempel i Stavern, så syns folk det er interessant og vil lese om det. Det samme gjelder hvis et viktig bygg endrer fasade. Det er en vesentlig ting i lokalmiljøet. Det er ikke en forsidesak, men det er en sak og en hyggelig registrering.
Nyhetsredaktøren sier han har fått positive reaksjoner fra dekningsområdet i Vestfold, og på Facebook og Twitter. VG har han ikke hørt fra.
– Et agurk-TV hadde vært greit det, men her syns jeg de bommer. Sakene i programmet er ikke agurker, men saker som lokalaviser bør lage året rundt.
– Hva er en agurknyhet?
– Det er litt vanskelig å si. Men for å ta et eksempel hadde Nordlys en sak om et ektepar som reiste på handletur til Sverige, og når de kom fram oppdaget de at de hadde glemt lommeboka. Det er en agurk uten nyhetspoeng, samtidig som det vel er den mest leste saken i Amedias historie. Vi har helt sikkert hatt mange saker helt uten gode nyhetspoenger opp igjennom vi også.
Færre agurker?
Romerikes Blad skrev tidligere i uken om en 17 år gammel jente som hadde fått igjen en bærepose på toget. Det eksempelet mener Andersen også er en agurk.
– Samtidig har jeg stor forståelse for at Romerikes Blad velger å lage en sak om dette så lenge så mange som 5.000 mennesker har delt dette på Facebook. Der hadde min vurdering vært den samme som deres nyhetsleder – tror jeg.
Andersen mener mediene har blitt bedre på å unngå de typiske agurksakene om sommeren, og heller grave opp gode historier.
I kommentaren trekker redaktøren fram en rekke eksempler fra VG som han mener er like uvesentlige. Men han understreker at han mener VG på sitt beste er en fantastisk nyhetsavis, og som Østlands-Posten selv noen ganger løper etter lokalt.
– Men de har samtidig mye uvesentlige saker selv om utenlandske og norske kjendiser som klikker bra.
Dette var ment som et sommerlig glimt-i-øyet-program
Annonse
Agurk, eller ikke agurk
Programleder Nora Thorp Bjørnstad erkjenner at de bommet noe i første sending, som fredag har rundt 21.000 visninger, med bare å trekke fram lokale saker. I andre utgave, som kommer i løpet av fredagen, har de inkludert også eksempler fra egen redaksjon i «Agurknytt».
– Hverken jeg eller noen i redaksjonen har hatt et ønske om å gjøre narr av lokaljournalistikk eller folk i distriktet. Selv om dette skal være artig å se på, betyr ikke det at det ikke er rom for lokale saker. Vi burde innlemmet rikssaker i første sending for ikke å bli misforstått, sier Bjørnstad til Journalisten.
Om Andersens reaksjon sier hun det er synd at han oppfatter programmet på den måten.
– Dette var ment som et sommerlig glimt-i-øyet-program, ikke et angrep på lokaljournalister eller lokale medier. Jeg er selv en varm tilhenger av Distrikts-Norge.
– Andersen mener eksemplene i første sending er vesentlige saker?
– Ja, og er ikke det litt av greia? Agurknyheter er det som får deg til å dra litt på smilebåndet. Og det blir ofte slik når det er lokalt.
Bjørnstad sier det ikke er avgjort hvor mange utgaver som kommer av programmet, og at det heller ikke er sikkert at hun forblir programleder hele sommeren igjennom.
– Dette er et lite prosjekt mellom alt annet. Det varer så lenge det er sommer og godt tilfang av agurker, sier hun, og oppfordrer både Andersen og andre til å komme med tips.