I Odda eier lokalavisredaktør Trygve Syse aksjer i en lokal rørleggerbedrift. Foto: Svein Harkestad/Wikimedia

Redaktører synes de håndterer sine lokale aksjer greit

Tre lokalavisredaktører Journalisten har snakket med sier at de har vært åpne om eierskap i det lokale næringslivet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TIPS JOURNALISTEN

Har du tips til saker om aksjer eid av norske redaktører eller journalister? Kontakt Journalisten på tips<a>journalisten.no eller journalisten direkte på glenn<a>journalisten.no!

Torsdag skrev Journalisten at norske redaktører eier aksjer til en samlet verdi av drøyt 115 millioner kroner. I snitt eier de drøyt 720 medlemmene av Norsk Redaktørforening aksjer for 161.719 kroner. Men noen få trekker opp.

Blant flere av redaktørene med aksjer til en verdi beregnet av Journalisten til under en million kroner, er det lokale selskaper som eies. Og ofte er de arv.

Skulle det kommet opp en sak der jeg kunne kommet i integritets­problemer ville jeg flagget eierskapet

Vil flagge eierskap

Ansvarlig redaktør Trygve Damkjær Syse i Odda-avisen Hardanger Folkeblad eier 40 prosent av aksjene i den lokale rørleggerbedriften AS Odda VVS Senter. Ifølge Journalistens beregninger er aksjene verdt 965.000 kroner. De siste tre årene har han fått ut 260.000 kroner i utbytte fra selskapet.

Syse sier til Journalisten at selskapet er en familiebedrift og at aksjene er arv etter faren. Det er søsteren som driver VVS-senteret, og Syse sier at han blant kollegene i Hardanger Folkeblad aldri har lagt skjul på eierskapet.

– Jeg skriver ikke om den bransjen, og hvis det skulle kommet opp en sak der jeg kunne kommet i integritetsproblemer ville jeg flagget eierskapet ved å merke eierskapet på slutten av artikkelen, sier Syse til Journalisten.

Et slikt tilfelle har imidlertid ikke dukket opp ennå. Søsteren er imidlertid omtalt i noen bilag til avisen som en kvinnelig leder av en lokal bedrift.

– Da har jeg ikke flagget eierskapet. Saken ble skrevet av en frilanser.

Mediekonsernverdier

Ansvarlig redaktør Pål Enghaug i Amedia-eide Moss Avis eier Schibsted-aksjer fra perioden som journalist i Aftenposten mellom 1998 og 2005 for 106.000 kroner. I tillegg eier han aksjer i et selskap som heter P. E. Holding AS, som vi har beregnet til en verdi av 1 million kroner, noe Enghaug synes høres mye ut.

– Det er arveoppgjør etter moren min. Det er snakk om noen festetomter i tilknytning til gården etter min mormor og morfar som er skilt ut i et eget selskap, sier Enghaug til Journalisten.

– Så det er ikke snakk om utleiegårder i Moss?

– Nei, men jeg skulle ønske jeg kunne svare ja på det spørsmålet.

Det har stått i avisa som en nyhetsak

Samfunnsredaktør Gunnar Østmoe i Elverums-baserte Østlendingen har aksjer for til sammen 830.000 kroner. 170.000 av dem er i Orkla. Østmoe forklarer aksjene delvis som gave fra sin far, og delvis med at han slo til på tilbud da Østlendingen var en del av Orkla Media.

De andre 660.000 kronene er plassert i investeringsselskapet Rustad Østmoe AS. Eierskapet har bakgrunn i arv, og selskapet eier en forretningsgård i Elverum der det leies ut boliger og næringslokaler. Østmoe sier at han ikke har opplevd problematiske sider ved eierskapet i sin rolle som samfunnsredaktør, og understreker at han har vært åpen om det.

– Det har stått i avisa som en nyhetsak. Ellers er vi nøye på det, jeg skriver ikke om det.

Lov å eie aksjer

Torsdag skrev Journalisten at styreleder Gunnar Kvassheim i Norsk Presseforbund selv eier aksjer for knapt 1,8 millioner kroner. Han mener det er bra at redaktørers eiendeler i aksjeselskaper kommer fram i lyset:

– Folk arver eller kommer i en posisjon som kanskje andre i familien har hatt. Det viktige er å vise åpenhet om dette. Derfor er det aldeles utmerket at Aksjonærregisteret blir brukt på den måten som du nå gjør. Da får vi belyst små og store selskaper. Det er viktig at det er full åpenhet om hvilke koblinger som finnes, sa Kvassheim til Journalisten.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening understreket overfor Journalisten at det verken er forbudt for redaktører eller journalister å eie aksjer. Men alle redaksjonelle medarbeidere må passe på at de ikke kommer i konflikt med punktene 2.1-2.3 i Vær Varsom-plakaten om bindinger som kan skape interessekonflikter.

– Det er viktig at du ikke eier aksjer av en sånn størrelse at det kan stilles spørsmål ved hvordan redaksjonen håndterer selskapet eller næringen, sa Jensen.

Verdien av aksjene for ikke-børsnoterte selskaper har Journalisten beregnet ved å hente summen av egenkapital fra årsregnskapet for 2014 og delt den på antall utestående aksjer som fremgår av Aksjonærregisteret. Der det er snakk om mor-/konsern-regnskap er regnskapstallene fra konsernregnskapet benyttet. Dersom egenkapitalen har vært negativ er verdien av aksjen satt til 0.

Les også: Redaktørene eier aksjer for over 116 millioner kroner

 

Powered by Labrador CMS