Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det var i mars at frilansjournalisten og Ny Tids reporter Øystein Windstad ble angrepet av rundt 20 maskerte menn i den russiske republikken, Ingusjetia. Windstad var på reise med flere andre journalister i regi av Komiteen mot tortur i Russland.
Annonse
Han fikk tydelige merker både i ansiktet og ellers på kroppen etter angrepet. Han beskyttet seg mot angriperne ved å holde armene over hodet, og ved å forsøke å holde seg i spenn opp mot veggen i bussen. De skal ha ropt «journalister», «dere ødelegger nasjonen Tsjetsjenia» og «dere beskytter terrorister».
Sekunder etter han hoppet ut av vinduet på den angrepne bussen, eksploderte den.
Nå har russisk politi henlagt etterforskingen av angrepet på grunn av mangel på bevis. Det skriver Moscow Times.
Windstad forteller Journalisten at han synes det er veldig bittert, men han er ikke overrasket. Særlig synes det han er synd på vegne av de journalistene som ble alvorlig skadd.
Han forklarer at angrepet han ble utsatt for føyer seg inn i rekken med straffefrihet i Russland.
Allerede da han lå på sykehuset, forsto han at saken kom til å bli henlagt. Ifølge ham virket politietterforskerne mer opptatt av kontaktnettet hans enn selve hendelsen under avhøret.
– For meg er dette en farse. Alle vet hvem som står bak. På papiret er loven klar, men den blir ikke fulgt. De med makten snur seg bort og lar Tsjetsjenias president, Ramzan Kadyrov holde på. Alt som skjer der, skjer fordi Putin lar det skje.
Annonse
Må tilbake
Han forklarer at for en kritisk journalist er det livsfarlig å være i Tsjetsjenia. Det som skjedde med dem var ingenting i forhold til det de som bor og jobber der må forholde seg til, hevder han.
Winstad mener Russland, dessverre, er et land han og andre journalister må være forsiktige med å reise til, men:
– En dag må jeg tilbake. Det er viktig for meg å fullføre arbeidet jeg startet. Det regimet har gjort er så ille at før eller senere må det gå ned.
Årsaken til tredagersreisen hans til Nord-Kaukasus var at han ønsket å følge opp en sak fra før jul om at to tsjetsjenere som ble returnert fra Norge, hadde blitt funnet døde. Han er ikke blitt mindre overbevist om at det er viktig å drive journalistikk om menneskerettigheter etter angrepet.
Rapporten viser også at myndighetene truer eller bruker vold mot familiemedlemmer av «hvem som helst som de med total lojalitet til Kadyrov anser tvilsom.»
I et tilfelle rapportert av organisasjonen slo polititjenestemenn en mor og hennes 17 år gamle datter i et forsøk på å tvinge dem til å overtale faren til å trekke sine kritiske kommentarer, skriver Moscow Times.
Ifølge rapporten er journalist det farligste yrket i Tsjetsjenia.
Annonse
Ikke overraskende
Prosjektleder for internasjonalt arbeid Eva Stabell i Norsk Journalistlag forklarer at det ikke har vært pressefrihet i Tsjetsjenia på veldig mange år. Kadyrov styrer landet, og det er som HRW slår fast; livsfarlig å si imot ham.
– Det er livsfarlig for journalister i Tsjetsjenia. Det har ikke vært så farlig for internasjonale medier, men nå viser det seg at heller ikke de er trygge.
– Så det er ikke overraskende at saken ble henlagt?
– Det hadde vært overraskende om den ikke ble det. Og hadde saken gått til retten, hadde det ikke blitt en rettferdig dom. Det hjelper ikke skaffe håndfaste bevis om myndighetene ikke vil at det skal dømmes.