Det er ingen liten oppgave å bygge en TV-kanal. Og det er langt fra gitt at Øyulf Hjertenes og Bergens Tidende tar på seg jobben. Foto: Glenn Slydal Johansen
Bergens Tidende vil vurdere allmenn=kringkaster=søknad når utlysningen kommer
Men mener det er konkurransevridende om en aktør får hele potten.
Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Tirsdag la Mediemangfoldsutvalget fram sin delrapport knyttet til eventuell statsstøtte av en kommersiell allmennkringkaster. Dette kommer etter at stortingsflertallet i vår konkluderte med at regjeringen skulle utrede mulighetene for å støtte en aktør som holder til i Bergen og oppfyller allmennkringkaster-krav.
Annonse
Utvalget har enstemmig gjort det klart at å ha krav om hovedkontor i Bergen vil begrense antall søkere. Men å endre på det vil ikke Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande. Det er et krav han mener må opprettholdes.
Det betyr at det i realiteten bare finnes to mulige søkere til konsesjonen når den lyses ut; TV 2 og Bergens Tidende. Sistnevnte ble lansert som en potensiell kandidat da regjeringen forsøkte å lyse ut en midlertidig konsesjon tidligere i år. Da vraket sjefredaktør Øyulf Hjertenes BT som kandidat på grunn av at det tok for lang tid å stable på plass en TV-kanal.
– Vi har ikke søknad klar. I forrige runde var utgangspunktet nyheter og hovedkontor i Bergen. Vi har kontor og den største redaksjonen i Bergen. Det er naturlig å undersøke de mulighetene, men derfra å bli tv-kanal er et stykke, sier han til Journalisten.
Han legger til at BT verken har som mål eller ambisjon om å bli TV 2. Men ønsker å være med på å konkurrere om nyheter slik en del andre medieaktører i Norge vil. Hjertenes understreker at han er opptatt av en sterk allmennkringkaster i Norge, og at han heier på TV 2.
– Jeg er derimot motstander av at TV 2 skal få direkte statsstøtte. Det er konkurransevridende i en verden da plattformene flyter i hverandre. Når det gjelder mediemangfold er det slik at det ikke bare er NRK og TV 2 som danner mangfold, hele norske medielandsskapet bidrar til det. Dette må ses i en helhet.
– Men om BT søker og får konsesjonen er det vel greit?
– Det blir litt uprinsipielt. Å gi statsstøtte til én aktør fører til at noen noen stående i skyggen ufortjent. Uansett hvem som får støtten. Det er selvfølgelig ikke slik at det er greit om vi får det. Vi må konkurrere på like vilkår.
Nullmomsen mener han er et godt virkemiddel. Det er likt for alle, enten det er BT eller TV 2. Og når utlysningen kommer, vil BT se på den. Men, sier sjefredaktøren, det er ingen liten jobb å sette opp en TV-kanal. Så det er ikke gitt at det kommer noen søknad fra dem.