1. juli skrev Adresseavisen at Petter Northug var ferdig med å sone dommen med fotlenke for promillekjøringen i fjor. Opplysningen kom fram i et større intervju i forbindelse med at avisen 2. juli kåret Petter Northug til Trøndelags mektigste idrettsperson.
«I mai og juni har Northug gått på rulleski, løpt i myra, spilt fotballkamper og deltatt i friidrettsstevner med fotlenke. Rulleskirennet i Sunne i Sverige sist helg var hans første utenlandstur og første opptreden i offentligheten etter at promilledommen var ferdigsonet,» skrev avisen.
– Jeg har tatt min straff, og er nå ferdig sonet. Det har vært utfordrende, men jeg har fått gjort jobben min, som er trening. Det er alt jeg ønsker å si om dette, sa Northug til avisen, i siste kolonne på siste side av en fire sider lang reportasje.
Vi kan ikke lage en sak på at vi tror
Manglet bekreftelse
Sportsblogger Andreas Selliaas har reist spørsmålet om hvorfor opplysningen ikke kom fram i løpet av de to månedene soningen pågikk.
– Jeg kan ikke begripe hvorfor dette ikke har nyhetsverdi for mer enn nullsportsredaksjoner i dette landet? spør han på bloggen Sportens uutholdelige letthet.
Nyhetsredaktør Erlend Hansen Juvik i Adresseavisen mener det hadde nyhetsverdi at Northug var i gang med soningen. Men han sier redaksjonen ikke klarte å få opplysningen bekreftet.
– Vi får ikke bekreftelse på det fra Kriminalomsorgen, og Petter Northug ville ikke bekrefte det, sier Juvik.
18. mai hadde Adresseavisen en sak om at Petter Northug løp 10.000 meter i Trondheim på nasjonaldagen. Med oransje, høye strømper - som den eneste i feltet.
– At han hadde fotlenke kan antagelig stemme. Men vi kan ikke lage en sak på at vi tror det.
– Hvorfor kunne dere ikke erfare det?
– Vi hadde ingen kilder som var sikre, og hadde ikke nok grunnlag til å konstatere det. Å skrive at han antageligvis hadde fotlenke under strømpen ville vært spekulasjon.
Dagbladet gjorde samme vurdering rundt at fotlenken ikke var synlig på bildet. I VG, hvor journalisten som i flere år har fulgt Petter Northug tettest nylig sluttet, hadde de ikke registrert bildet.
Det er bra at det går an å ha en fornuftig dialog med journalistene
– Fornuftig dialog
Begge redaksjonene sier i likhet med Adressa at de forsøkte å få bekreftet at soningen var i gang. I VG var sportssjef Øyvind Brenne selv i kontakt med Northugs manager om saken.
– Han sa at verken han eller noen i familien til Northug ønsket å kommentere saken, og la også til informasjon om belastningen for familien. Manageren sa at han hadde snakket med andre redaksjoner om at det var enighet mellom redaksjonene om ikke å omtale saken, sier Brenne, og understreker at VG ikke var del av en slik avtale.
Heller ingen av de andre redaksjonene Journalisten har vært i kontakt sier de hadde inngått avtale med Team Northug.
– Nei, svarer Adressas nyhestredaktør kontant.
Northugs manager Are Sørum Langås sier til Journalisten at han og har sett bloggposten til Selliaas. Langås er ordknapp overfor Journalisten, og ønsker ikke å si noe om en avtale. Men han bekrefter at det var kontakt med redaksjonene:
– Jeg syns det er bra at det går an å ha en fornuftig dialog med mediene og journalistene, sier Langås.
– Betyr det at det ble inngått noen form for avtale med mediene?
– Nei, vi har ikke inngått noen avtaler. Jeg har ingen kommentarer utover det.
Saken hadde stor offentlig interesse
Hadde nyhetsverdi
Alle redaksjonene enig - i større eller mindre grad - i at det hadde nyhetsverdi at Northug hadde fått fotlenke rundt ankelen. NRKs sportsredaktør går lengst i å si at de kunne ha omtalt det etter å ha mottatt et tips om datoene for soning dersom de hadde fått dem bekreftet.
– Det var kjent at han skulle det etter sesongen, og at han skulle gjøre det med fotlenke. Vi er åpen på at vi kunne lagd i beste fall en registrering. Det har vært stor offentlig interesse rundt saken. Men fra mitt synspunkt var dette en veldig liten sak, sier sportsredaktør Rune Haug i NRK.
NRK og Dagbladet viser til at det var kjent at Northug skulle sone promilledommen med fotlenke etter Falun og før sesongoppkjøringen. I sistnevnte redaksjon var det en større diskusjon rundt mulig publising, sier avdelingsleder Jens Olav Kløvrud på sporten. Han sier at han forstår at pørsmålet om mangelen på publisering blir reist. Saken ble mye diskutert internt, og Kløvrud sier at det var en av de vanskeligste diskusjonene han har vært med på.
– Jeg skal ikke si at vi nødvendigvis gjorde det rette, sier Kløvrud.
Avisen vurderte om de skulle erfare noe rundt soningen, men slo det fra seg.
– Soning er i utgangspunktet en privatsak, og det skal gode argumenter til for å bryte med det prinsippet og gjøre det til en offentlig sak. Når Petter Northug og miljøet rundt heller ikke ønsket å bidra til saken hadde vi ingen åpne kilder.
Fryktet gapestokk
Redaksjonen la ifølge sportssjefen også vekt på menneskelige hensyn om at Northug og familien har hatt det tøft etter fyllekjøringen i mai i fjor.
– I perioder har vi vært kritiske. Vi har ikke hyllet Petter, og vært krass på kommentarplass.
– Vi følte at vi har skrevet så mye om kræsjen at leserne kunne reagere mer negativt - at det kunne bli snakk om gapestokkprinsippet om vi spekulerte og erfarte rundt soningen uten åpne kilder.
Kløvrud sier at redaksjonen også vurderte om det var noe kritikkverdig i at Northug fikk mildere behandling gjennom å sone med fotlenke, men at de slo det argumentet fra seg.
– Det var rett og slett flere argumenter mot publisering enn for.
Vi tok våre egne valg selv
Trøndelags mektigste
På bloggplass spør Andreas Selliaas om sportsredaksjonene unnlot å omtale soningen i frykt for å havne i unåde hos det han karakteriserer som «den Northug-leiren».
– Det kan nesten virke som miljøet rundt Northug til tider styrer norsk sportspresse. Hvis dette er tilfelle viser det på mange måter sportsjournalistikkens svake vesen. Den er helt avhengig av et godt forhold til sine stjerner for å få tilgang til dem eller manageren deres.
Selliaas viser også til at Adresseavisen nylig kåret Petter Northug til den mektigste i trøndersk idrett, og omtaler dette som en «fiffig manøver» for å få Northug i tale.
Adressas nyhetsredaktør sier at kåringen var gjort uavhengig av soningen.
– Det er ikke sånn at Petter Northug kåres til Trøndelags mektigste idrettsperson for å få ham til å bekrefte det. Men det var et naturlig spørsmål i saken, sier Juvik.
– Styrer Northug-leiren media?
– Media er avhengig av verifisert, bekreftet informasjon, svarer redaktøren om fraværet av omtale tidligere.
Dagbladets avdelingsleder mener man kan si at leiren fikk styre media i denne saken.
– Ja, det går an å si det i denne saken. Men det er deres valg så lenge de ikke ønsker å bekrefte, sier Kløvrud, som avviser noe forsøk på knebling fra Team Northugs side.
– Vi tok våre egne valg selv om team Northug naturlig nok ga uttrykk for at de mente soningen ikke angikk offentligheten.
Han viser til at hovedpersonen selv gjennom talsmann bekreftet det da Kjell Inge Røkke skulle sone korrupsjonsdommen i båtsertifikatsaken i 2007.
Avviser gjenytelser
Alle redaksjonene avviser snakk om gjenytelser i form av intervjuer eller lignende på et senere tidspunkt.
– Nei. Jeg respekterer deres holdning om at de ikke ønsket å kommentere det, sier VGs Øyvind Brenne.
Adresseavisens redaktør svarer kontakt også på spørsmål om det er ytt gjenytelser til avisen fra Northugs side:
– Nei.
Alle mediene i denne saken siterte Adresseavisen etter at Northug bekreftet overfor avisen at soningen var avsluttet.
– Forskjellen for oss er at da medvirker de, og det er første gang at Petter Northug bekrefter at han er ferdig med soningen. Da blir det bekreftet at det har skjedd, sier Kløvrud.